Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Moja z 2013 nie miala, wprowadzili wymog unijny niedlugo pozniej w listopadzie 2014, od tego momentu wszystkie powinny miec

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

cześć,

Z racji tego, że przez ostatnie dwa sezony zimowe śniegu w mojej okolicy było jak na lekarstwo dość poważnie zastanawiam się nad zakupem opon całorocznych. Pewnie zaraz będą komentarze stać Cię na BMW nie stać Cię na opony... otóż nie w tym problem. Mam nawet felgi 16 na które mógłbym założyć zimówki...Jeżdżę raczej trasy ale te trasy jeśli już "napruszy" śnieg są raczej dość szybko odśnieżane - drogi wojewódzkie/ krajowe.

Opony o których myślę to Pirelli P7 Cinturato All Season 225/45R18 91 V RUNFLAT [posiadają homologację BMW]

Proszę o poważne i rzeczowe komentarze. Z tego co sam wyczytałem opony mają dobrą opinię. Minusem będzie zapewne szybsze zużycie [latem pewnie szybciej będą się ścierały jak opony letnie] i większy hałas...

Opublikowano

w e65lci mam wielosezon nokian weatherproof na zime zalozony.. jest ok

w X3 mialem wielosezon nokian weatherproof bylo bardzo dobrze

w CC ojciec ma michelin crossclimate jest ok ale bardziej latam niz zima natomiast spisuja sie.

nie beda nigdy tak dobrze kleic jak topowe opony ale bym powiedzial tak na 4/5. ja jestem na tak.

Opublikowano
Jeśli wiesz, że w Twojej okolicy jak już spadnie śnieg jest zaraz rozjezdżany i go nie ma, możesz pokusić się o takie opony. Jeśli byś mieszkał na wiosce lub w terenach podgórskich gdzie śnieg utrzymuje się dłużej to nie polecam. Na przykładzie ojca i mazdy 6 gdzie były po kupnie w zestawie założone całoroczne continentale wiem, że te opony nie nadają się na warunki zimowe, tj śnieg i lód. Bliżej im raczej do opon letnich. Po przejechaniu jednej zimy ojciec kupił na następny sezon porządne zimówki. Nie wyobrażam sobie jazdy na całorocznych oponach w warunkach zimowych zwłaszcza przy tylnym napędzie.
Opublikowano

Dziś we Frankfurcie dali mi w wypożyczalni Leona FR na oponach Goodyear Vector 4season. Masakra przy większych prędkościach na autostradzie, auto myszkuje, w długich łukach czuć że opona jest za elastyczna. Miałem w leciwych Subaru którymi jeździłem po nieutwardzonym opony całoroczne i nawet zimą dawały radę z tym napędem ale prędkości z jakimi jeździłem to maks 120. Generalnie uważam, że opona całoroczna może być dobrym rozwiązaniem do spokojnego poruszania się po w miarę dobrej jakości drogach w dosyć łagodnym klimacie.

Jeśli jednak ktoś szuka możliwości wykorzystania potencjału auta to nie tędy droga.

Opublikowano
Do jezdzenia wkolo komina na pewno wiecej nie trzeba, ale wystarczy zimowy wypad w gory, by przekonac sie jak przydatne moga byc dobre zimowki i xdrive.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Teraz jest to moje pierwsze BMW. Kupiłem je z dość zużytymi oponami RF. Dla mnie komfort jazdy na RF był nie do przyjęcia. I to nie idzie o samą twardość, ale przede wszystkim o jazdę w koleinach. Koszmar! Ćwiczyłem mięśnie lepiej niż na siłowni. Wcześnie w kolejnych Audi zużyłem 3 komplety opon wielosezonowych i teraz na BMW założyłęm Vredestein Quatrac 5 225/45 R18 Y 95 XL na przód i Vredestein Quatrac 5 245/40 R18 Y 97 XL na tył. Ubyło sztywności na szybkich łukach, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony i polecam opony wielosezonowe.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

BMW 435d Xdrive

Przód 225/40 r19 89y

Tył 255/35 r19 92Y

Chciałem zmienić ROF na zwykłe.

Kupiłem opony Vredestein które się różniły indeksem nośności oraz XL

Przód 225/40 r19 93Y XL

Tył 255/35 r19 96Y XL

Po zmianie, przy przyspieszaniu wyczuwałem uślizg skrzyni rozdzielczej Xdrive, więc wróciłem do zestawu zgodnego z tabliczką przy drzwiach.

Na jakie opony muszę zmienić żeby nie było problemów z Xdrive ?

Opublikowano
Są tutaj fachowcy, którzy doskonale mają opanowany temat xdrive, ale nie odzywają się na razie :) Z tego co tutaj czytałem, to xdrive jest bardzo wrażliwy na różnice w obwodzie kół na obu osiach. Może to prowadzić nawet do poważnych awarii. Jeśli chcesz coś pozmieniać, to użyj kalkulatorów, które podają jaki obwód ma opona o podanym rozmiarze oraz podają również różnice w procentach i milimetrach liczone od wzorca. Doskonałe narzędzie jak chcesz zmienić rozmiar felgi. Nie jestem pewien czy pomogłem.
Opublikowano
Obwód jest ten sam, tzn, że taki sam jak był w oryginalnych oponach na przodzie i na tyle, czy teraz opony na przedniej i tylnej osi mają taki sam obwód?
Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać o opony zimowe do pakietu M (225 + 255 x 18). Czy ktoś ma doświadczenie z oponami Nokian WR D4 (nie RF)? Na papierku wyglądają praktycznie najlepiej z całej konkurencji; ekonomiczne, bdb odprowadzają wodę i co najważniejsze - ciche.

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-225-45-r18-95-v-xl/206480682

Teraz jeżdżę na fabrycznych Bridgestone Potenza i są mega głośne. Przy 100km/h szum opon jest dla mnie za każdym razem słyszalny i dokuczliwy.

Celowo wybrałem nie RF, bo z doświadczenia wiem, że są wyraźnie cichsze od RF.

Czy macie swoje typy w tych rozmiarach warte polecenia i ciche?

Opublikowano
Witam,

Chciałbym zapytać o opony zimowe do pakietu M (225 + 255 x 18). Czy ktoś ma doświadczenie z oponami Nokian WR D4 (nie RF)? Na papierku wyglądają praktycznie najlepiej z całej konkurencji; ekonomiczne, bdb odprowadzają wodę i co najważniejsze - ciche.

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-225-45-r18-95-v-xl/206480682

Teraz jeżdżę na fabrycznych Bridgestone Potenza i są mega głośne. Przy 100km/h szum opon jest dla mnie za każdym razem słyszalny i dokuczliwy.

Celowo wybrałem nie RF, bo z doświadczenia wiem, że są wyraźnie cichsze od RF.

Czy macie swoje typy w tych rozmiarach warte polecenia i ciche?

HANKOOK Winter i*cept evo2 W320 - bardzo ciche, bardzo dobre!

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, jednak chodzi mi o konkretny model cichej opony w dwóch rozmiarach.

Jednak wcześniej wspomniane Nokian'y nie mają w ofercie 255/40/18.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi, jednak chodzi mi o konkretny model cichej opony w dwóch rozmiarach.

Jednak wcześniej wspomniane Nokian'y nie mają w ofercie 255/40/18.

ej, przeczytałeś ?

Hankook Winter I*CEPT W.320 !!

Opublikowano

Breras, dzięki za podpowiedź, faktycznie są w obu rozmiarach, tylko zdaje się, że ciche to one nie są. Według opisów to aż 73dB, czyli tyle co obecne Bridgestone'y.

Edit:

Już wybrałem: Goodyear Performance G1.

Opublikowano
są bardzo ciche.. sam oniemiałem, że Koreańczycy potrafią zrobić tak porządną oponę, która bezproblemowo konkuruje z tymi "marketingowymi" tuzami
Opublikowano

Witam, muszę po mału szukać koła na zimę do mojej F31, jakie rozmiary polecacie ? I jakiej firmy ?

Letnie opony mam 225/50R17

Myślę żeby na zimę kupić R16 I trochę węższe, tylko nie wiem czy będzie to dobry wybór.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie gdzie można znaleźć listę opon mających homologację BMW?

Poszukuję zimowych, najlepiej 225/45 + 255/40 R18 właśnie z homologacją BMW. Nijak nie mogę znaleźć takiej informacji.

Sprzedam nowy Downpipe decat 4,5' do B58 - firmy CTSP.