Skocz do zawartości

Jakie audio do F30 -alpine, gladen, hi - fi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Posiadam podstawowe audio w swoim aucie i mam pytanko . Czy ktoś może wymieniał tylko głośniki w drzwiach bez dokładnia wysokotonowych w słupkach.

Myślałam o jakiś głośnikach współosiowych , coś jak Focal IFBMW-C lub podobnych.

Tylko czy taki zabieg jest warty zachodu i przyniesie jakąś znaczącą poprawę.

• Odpowiedzi 451
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Słyszałem dużo dobrego o udimension, ale tu gdzie mieszkam nie są praktycznie dostępne , a chciałbym kupić tu na miejscu. W podobnej cenie mogę kupić

Match MS 4X 79€ lub trochę drozej ESX AUDIO VISION VS100X za 129€. Najlepiej by było przymierzyć i porównać, ale to trochę za dużo zachodu.

Może znacie te modele ?

Opublikowano
Jaki rozmiar głośnika migrantem jest w drzwiach w systemie stereo?100mm?Oraz jaka głębokość montażowa?

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odświeżam temat, bo nie znalazłem w nim odpowiedzi na moje pytanie. Zamierzam wymienić podstawowe audio w F31 LCI na Audio System X200BMW+EVO, a w przyszłości, po zakończeniu gwarancji, dołożyć dedykowany wzmacniacz. Czy podstawowe radio "uciągnie" zestaw 6 nowych głośników (sub, średio i tweetery) czy zdecydować się najpierw na wymianę 4 głośników (średnio i tweetery) a suby dołoży wraz ze wzmacniaczem?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

- system bmw ma "wbitą" korekcję dźwięku aby ze standardowych głośników z przodu uzyskać jak najwiecej sopranów... patrz punkt wyżej. Tę korekcję można "zdjąć" przez kodowanie, ale wtedy wymagany jest zewnętrzny wzmacniacz, bo sygnał jest "słaby i płaski".

Siemano, powie mi ktoś jak to zakodować??

Opublikowano
Jeżeli E-SYS to musisz kupić kabel ENET a nie bluetooth.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dobra, przeczytałem te 20 stron i zgłupiałem ;)

Mam f31 z podstawowym radiem, tak jest złe ;)

Wymieniłem jednostkę na NBt, wygłaszałem drzwi (jest lepiej :) )

Chciałem kupić audio system 200 evo plus ale teraz już sam nie wiem, znalazłem fajny zestaw fosal.

Co myślicie . Fosal jest droższy o ok tysiaka.

Narazie chce podłączył głośniki bez wzmacniacza a nie wykluczam go, fosal pisze ze ma zestaw który idealnie gra właśnie bez, ale audio system tez -oglądałem testy na yt.

Cel zestaw bez wzmacniacza, ale jak już pisałem jeśli trzeba to dołożę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
To nie lepiej kupić Audio system + wzmaka ? Jeżeli tamte są droższe o tysiaka to tyle kosztuje wzmak... To chyba się nie ma nad czym zastanawiać.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jakie miejsce wybieracie podczas montażu dodatkowego wzmaka?
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano

Witam, mam zmienione z podstawowego systemu głośniki w przednich drzwiach na wspolwspółosiowe Match oraz niskotonowe pod siedzeniami tej samej marki.

Czy powinienem przekodować jeszcze na hifi czy w takim przypadku nie ma potrzeby ?

Opublikowano
Jakie miejsce wybieracie podczas montażu dodatkowego wzmaka?

zależy jak duży wzmacniacz - ja mam mosconiego 130.4 DSP wrzucony w miejsce oryginalnego wzmaka tj. lewa strona w bagażniku. Jak masz duży wzmak to możesz go podwiesić w górnej części bagażnika lub wykorzystać "wannę" pod osłoną podłogi.

Opublikowano
Witam, mam zmienione z podstawowego systemu głośniki w przednich drzwiach na wspolwspółosiowe Match oraz niskotonowe pod siedzeniami tej samej marki.

Czy powinienem przekodować jeszcze na hifi czy w takim przypadku nie ma potrzeby ?

Jeżeli nie ma dodatkowego wzmacniacza to nic nie rób - lepiej nie będzie (jak przekodujesz wszystko zrobi się ciszej). Teraz masz dobrą podstawę pod dodatkowy wzmacniacz - będzie na pewno spora różnica.

Opublikowano

Dzięki. Już gra zdecydowanie lepiej, ale puchnie pod koniec skali i brakuje takiej dynamiki.

Trochę broniłem się przed montażem wzmacniacza, bo to trochę dłubania i dodatkowe koszty, ale chyba się zdecyduję.

Co by tu można wsadzić po najmniejszej linii oporu?

Glosniki to : dzwi- Match MS 4X-BMW.2

I suby Match 8BMW-D.

Opublikowano
Najtańszą dobrą opcją będzie Audio System M 90.4, ja polecam mosconi 130.4 i najlepiej z DSP (wersja bez DSP trochę tańsza). Zaletą mosconiego jest to że spokojnie zmieści się w fabryczne miejsce wzmacniacza.
Opublikowano

Tak wiem, dlatego chciałbym kupić tanszy wzmak, a do tego jeszcze koszt montażu.

No chyba , że się zbiorę w sobie i spróbuję sam podziałać.

Opublikowano

Dasz radę samemu :D

Masz tu filmik krok po kroku odnośnie montażu:

Mi to starczyło żeby samemu ogarnąć temat :8)