Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam ostatnio problem z rozładowującym się akumulatorem w trakcie jazdy. Szukałem niebieskich wtyczek jak na zdjęciach natomiast nie mogę ich w aucie znaleźć. Gdzie one dochodzą?

Postanowiłem odłączyć wtyczkę przy klemie (-), czy to może załatwić problem?

Adres zdjęcia:

http://i68.tinypic.com/am9mra.jpg

http://pl.tinypic.com/r/am9mra/9

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy napięcie ładowania przy podłączonej klemie IBS

Wynoszące 14.8-15.2 jest ok?kleme mam zmieniona na poliftowa,bledow brak.

Zostawiłem odołączone ibs bo trochę mi nie pasuje napięcie na zwyklym aku.

Po odłączeniu napięcie wynosi 14.1-14.4

Jak jest w końcu ok?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wlasnie kupilem od e90 kleme. Przelutowalem juz ta wtyczke na grubszym czerwonym kablu, podpiete i dziala. Jutro sprawdze czy da rade zakodowac nowy aku, jezeli tak, tzn ze zaoszczedzic mozna sporo kasy :-)
Opublikowano

Panowie ostatnio zdarzyła się bardzo dziwna rzecz w mojej e60

Mam dwa akumulatory (jeden orginalny AGM 80ah800A oraz 2 letni Nowy Yuasa 100AH900A)

Miałem kiedyś problem z klemą IBS, kupiłem klemę od polifta i przelutowałem wtyczkę i dodatkowo zakupiłem wtedy nowy akumulator

Jeżdziłem jeszcze ze starym aku kilka miesięcy i postanowiłem wsadzić nowy, oczywiście zakodowałem i zresetowałem historię aku przez Inpę i było ok

W tym roku miałem przygodę w lato, był wciśnięty guzik od blokady szyb, co spowodowało wyładowanie aku do 0.

wymontowałem go, zamontowałem stary a nowy naładowałem do 100% i ponownie podmieniłem go w aucie a stary cały czas jest awaryjny i raz w miesiącu kontrolowany w kwestii sprawności ( też w 100% sprawny)

Po kilku miesiącach czyli teraz, po trzymaniu około 2 minut na zapłonie, wywala błąd akumulatora z żółtą ikoną i z napisem (ładowanie akumulatora na bardzo niskim poziomie. Doładuj podczas jazdy lub użyj zewnętrznego urządzenia...

Odpalam auto i silnik się uruchamia ale w czasie odpalania wywala bląd skrzyni który znika i takie dziwne wrażenie jakby faktycznie aku był słaby.. i zachwile miałby paść i silnik nie odpalić..

Wchodzę w menu i sprawdzam ładowanie na odpalonym

ładowanie jest ok 14,4 /14,5 v (czyli ok)

wyłączam auto, podmieniam aku na 100% naładowany i po trzymaniu na zapłonie po chwili znowu ten sam błąd z ikoną aku i komunikatem o ładowaniu...

Czy jest to możliwe aby dwa akumulatory były mocno zepsute (nie trzymają napięcia pod obicążeniem ?)

Napięcie na aku Yuasa na zapłonie to 12,4 V ( na uśpieniu 12,6v) W ukrytym menu

Napięcie na AGM orginalnym na zapłonie 12,1 V (na uśpieniu 12,3 V) on miał zawsze na zapłonie 11,9 lub 12V (ukrytym menu)

Pod inpą identyczne dane.

Czy może IBS ponownie Padł ?? ale Nie mam błędu w DDE ani nic co związane z IBSem.... (wtedy jak padł padła ta klema to był błąd w DDE)

Opublikowano
Po pierwsze to nie powinieneś ładować tego akumulatora poza autem, chyba że po włożeniu go zakodowałeś, bo jeśli nie, to aku był naładowany a auto widziało go jako rozładowany, stąd może być problem z różnymi błędami ponad to coś takiego może spowodować uszkodzenie akumulatora, zły prąd ładowania itp. Akumulator powinieneś ładować nie wyciągając go z auta ani nie odłączając klem, poprzez połączenia pod maską.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Dotknął a w sumie trwał od zakupu u mnie problem z komunikatem „High rate of battery discharge” błąd 29a8, kupiłem ibs od polifta e90 zmieniłem wtyczkę na czerwonym kablu. Ładowanie 14,3-15, akumulator 1,5 roczny Varta 95ah 800A (nie agm), Alternator w porządku był robiony. Komunikat pojawia się najczęściej po nocy lub jak dłużej postoi na zapłonie wyświetla się żółte logo akumulatora. Problemu z rozruchem nie ma. W jaki sposób sprawdzić jaki mam zakodowany aku? (rodzaj/pojemność). Mam Inpę i NCS Expoert tools, w inpie widziałem możliwość resetu a nie podglądu z kolei w NCS zrobiłem jak w poniższej instrukcji:

Rejestracja większej baterii / zmiana wartości ah:

Kod:

Otwieram NCS ląduje profil EXPERTMODE Wciskam F1 VIN/ZCS/FA następnie F3 ZCS/FA f ECU wybieram model e60 i klikam OK.

I mam do wyboru CAS i LMA, wybieram CAS i daje OK.

NCS sczytuje VIN itd. następnie daję F6 BACK

i klikam na F4 Process ECU i mam do wyboru różne sterowniki, dalej wybieram CAS i daję OK odczytuje, następnie daje F4 READ ECU

Poszukaj tam w pliku

KLASSE_BATERIE

90ah

I zmień tą wartość

Ale po wciśnięciu F4 READ ECU otwiera mi się notatnik... bez wiersza Klasse baterie...?

Pomożecie ? :-)

Opublikowano
Mam dokładnie ten sam problem ,błąd 29A8 , komunikat rano o spadku energi ,podmieniałem już moduł mpm,kleme minusową ,akumulator nowy zarejestrowany komputerem delphi,alternator zregenerowany , jak odłącze czerwony kabelek od klemy plusowej wszystko wraca do normy , nie ma komunikatu o rozładowanej bateri a także błędu w komputerze,ale nie chce tak jeździć ,ladowanie wtedy jest zdecydowanie za małe a można nawet powiedzieć że go nie ma ,na postoju jak włączę np nawiewy ,podgrzewanie szyby itp to spada do 12v , jakby ktoś miał podobny problem i go rozwiązał proszę o informacje będę wdzięczny :)
Opublikowano

Ja u siebie zaczynam podejrzewać 2 rzeczy, albo klema ibs wcześniejsza była walnięta i doprowadziła do uszkodzenia praktycznie prawie nowego aku i teraz bateria nie trzyma jak należy, albo mam zarejestrowany rodzaj aku AGM i był przeładowywany co również mogło doprowadzić do szybszej śmierci baterii.

Zarejestrowanie nowego aku to przecież inny proces niż zmiana parametrów akumulatora; rodzaju czy też pojemności na który wymieniamy. Sama rejestracja może jest ok jak zmieniamy na identyczny jaki był, ale jeśli wcześniej był AGM a teraz zwykły? szkoda włożyć następny akumulator, który miałby tak samo szybko skończyć. Gdzie można podejrzeć jaka bateria jest zarejestrowana w aucie?

Opublikowano
Miałem już 4 egzemplarze e60 w każdej wymieniałem aku i rejestrowałem i nie było żadnych problemów , wczoraj podmieniłem moduł ivm z brata e60( ten który jest pod maska obok ecu z bezpiecznikach ) też nic się nie zmieniło montowałem tez poprawioną klemę po lifcie i to samo , po godzinie od uspania auta miernik pokazuje pobór 00,06 mA wiec nie dużo ale wystarczająco aby komputer komunikował rano o spadku energi, odłączenie czerwonego kabelka miedzy klemy plusową a minusową także nie zmienia poboru, jedynie to że rano nie ma komunikatu i błędu , a więc sprawdzę może jeszcze klemę plusową w razie czego , wyjmowałem wszystkie możliwe bezpieczniki po kolei , pobór się nie zmieniał nie wiem gdzie szukać dalej przyczyny ...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tylko nie rozumiem jednego, IBS poliftowy jest jakiś mniej wadliwy ?

Auto poradnika nic nie wspomniał dlaczego lepszym rozwiązaniem jest zakup używanej klemy poliftowej i jej przerobienie niż kupienie nowego zamiennika w wersji przedliftowej ? Skąd wiadomo, że trafimy na sprawną poliftową IBSkę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo jeszcze się nie zdarzyło, żeby poliftowa klema nawaliła. Konstruktorzy BMW wiedzieli, że jest z tym problem, więc ją poprawili, a raczej włożyli tą, którą już montowali do trójek, xsów itp..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam się pod temat - Czy jeśli wymieniam uszkodzoną klemę IBS na sprawną z identycznym numerem seryjnym (przedlift E90) to czy muszę to zakodowywać w komputerze?
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorki, że dopiero odpowiadam, ale ...

Tak dla wszystkich, na przyszłość, nie trzeba nic kodować po wymianie klemy.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie BMW E91 330xd Aku zwykły nie AMG ,po wypięciu klemy ibs 14,4 jak jest wpięta 15,6V ładuje.Blad 4A27 .Kupiłem używkę i po godzinie znów wywaliło błąd? Co mzoe być Aku słaby że neo AMG , regulator napięcia?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

podepnę się pod temat. Niedawno kupiłem auto E91 2.0d 177KM, akumulator był do wymiany i tak też zrobiłem. Włożyłem dokładnie taki sam jak był. Co jakis czas dalej kasuje się godzina, przebieg i spalanie. Auto odpala bardzo dobrze. Błędy jakie wyskakują na btool expert:

4a74 - sterownik świec żarowych

4a79 - sterownik świec żarowych

4a07 - generator (layer_bsd)

4a10 - interfejs szeregowy bsd

4b37 - czujnik poziomu oleju (layer_qlt)

4a27 - inteligentna klema aku (layer_dibs1)

czyli wszystkie 4 z obwodu BSD

Dziś wymieniłem kleme na inną, używaną - ponoć dobra (cholera wie)

Błędy da się skasować, jednak po chwili wracają.

Akumulator na postoju ma 12,3V a na uruchomionym silniku 14-14.1, czy to nie za mało?

Zmieniłem dziś regulator i łądowanie się nie zmieniło. gdy wypne ibs ładowania nie ma - jest 12V, z ibsem jest 14

Dodam, że nie idzie skasować inspekcji olejowej, czy zatem powinienem wymienić czujnik oleju czy skupić się dalej na klemie ibs? :mad2:

Opublikowano
Mam dokładnie te same błędy co kolega czarny2891 udało się rozwiązać problem ?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
Możesz mieć jakieś zwarcia na alternatorze podobnie miałem wymieniłem cały alternator na używke i spokój, jak odłączasz kleme to nie powinno być tak że ci nic nie ładuje, powinno tylko troszkę spaść ładowanie z 0,5v
Opublikowano

wiec tak:

podmieniłem czujnik oleju, tylko wtyczke wpiąłem (na aucie miałem ten z aluminium od spodu a podmieniłem na cały plastikowy-podobno nowsza wersja a tamten wycofany był) i zniknął błąd czujnika, alternatora i klemy, ale został błąd sterownika więc i sterownik wymieniłem po czym znikły wszystkie błędy. niby sukces...ale dalej nie szło skasować inspekcji olejowej i w menu poziomu oleju pokazuje wciąż inactiv :( i co dalej robić ?