Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Z zalozeniem "gorszych" opon i drganiami w samochodzie pierwszy raz sie spotykam, jeszcze nigdy o tym nie czytalem i nie slyszalem wiedz moge smialo powiedziec ze to totalna bzdura!

Drgania moga wystapic jesli kupisz opony z mniejszym indeksem nosnosci lub nie przystosowanych do predkosci ktora jedziesz np. jedzies 250 Km/h a opony sa przystosowane do 200 km/h ( mozesz kupic do 200km/h ale za to z wiekszym indeksem nosnosci i nie mozesz przekraczac tej predkosci, praktykowane w zimowkach + naklejka przy kierownicy) lub jesli sa zle wywazone.

Co do homologacji BMW sa to po prostu opony kupione w BMW, ktore na kotroli jakosci maja postawione wieksze wymogi niz te ktore trafiaja do sklepow ale roznica jest pewnie min.

Jesli chodzi o marke opon ktore chcesz kupic to kupuj wzgledem testow (oczywiscie jak najlepsze)i nie oszczedzaj bo kazdy metr hamowania wiecej i kazdy zakret to ryzyko.

O szerokosci nie mam pojecia ale jak w serwisie Ci powiedzieli ze O.K. to chyba bedzie sie zgadzalo.

Edytowane przez speed1211

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

225 na pewno nie będą ocierać . Ale głupawo będą wyglądać na tych felgach - trochę jak balony . Te felgi są trochę za wąskie do takich opon.

Nie chcesz sobie kupić używanego zestawu z allegro z 17 ? W granicach 2000zł możesz kupić z oponami po jednym sezonie.

Wiadomo nowe opony to nowe , ale zakładać szerokie opony na wąskie felgi to nie za dobry pomysł . Autem będzie bujać w koleinach i na zakrętach .

Co do opon to polecam Michelin energysaver - czy jakoś tak , są ciche i do normalnej jazdy idealne, a do tego wolniej się zużywają i oszczędzają trochę benzyny . Zaraz ktoś napisze, że nie trzymają na zakrętach i na mokrym - ale pewnie nigdy na nich nie jeździł .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Michelinki w testach w zeszlym roku b.d. (chyba 1. miejsce) wypadly a oszczednosc nie jest tylko w spalaniu ale rowniez w zcieralnosci. Przejedziesz na nich duzo wiecej niz na innych tylko nie wiem czy na ta szerokosc sa dostepne. Jak szukalem do moich 16 225/55 nie bylo tego modelu.

Ja bym musial kupic Michelin Pilot Primacy

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Nad marką jeszcze dokładnie się nie rozglądałam :oops:

A co do nowych felg, to może coś wypatrzę na przyszły sezon, bo na ten raczej nie, lecz podobno przy większym rozmiarze, koledze w tym samym BMW strasznie trzęsie na nierównościach, bonie dośc, że auto sztywne, to jeszcze opona chyba mało amortyzuje ? :wink:

A odnośnie tego balona, to naprawdę bardzo źle będzie wyglądała ta felga przy takiej szerokości opony ? Mam na myśli 225 ? :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zassam dzisiaj wieczorem zdjecia to dam Ci przyklad na moich co prawda zimowki ale moim zdaniem wcale zle nie wyglada a uwazanie na krawezniki to przeszlosc :)

Tu jeszcze znalazlem na wiki nr. opon przystosowanych do BMW 030908 ale gdzie go szukac to nie wiem.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
No może z profilem 40 fajnie by wygladąło ale trzeba by było BMW posadzić,a nie chce tego robić juz mam jedna fure posadzona na gwincie jerzedze nia try lata i mam dosyć fajnie wyglada owszem tez sie jarałem tym jazda super zakrety wchodzisie jak w maełko ale STOP starczy chce normalnie jezdzic bo mi kreplem peknie :? Jak wsadze 40 do bedzie duza roznica miedzy kołem a nadkolem i 255 tez troche za duze to jak walce :) Dlatego wsadze 225/45/18 bedzie dobrze no i te dystanse zakupie 10mm Felgi ktore chce wsadzic to sa te mozecie zobaczyć proste bez zadnych wygibasow http://allegro.pl/18-le-mans-5x120-do-bmw-e46-e90-e91-e92-e85-e83-i3991248377.html musle ze bedzie ok :)
Opublikowano
Nad marką jeszcze dokładnie się nie rozglądałam :oops:

A co do nowych felg, to może coś wypatrzę na przyszły sezon, bo na ten raczej nie, lecz podobno przy większym rozmiarze, koledze w tym samym BMW strasznie trzęsie na nierównościach, bonie dośc, że auto sztywne, to jeszcze opona chyba mało amortyzuje ? :wink:

A odnośnie tego balona, to naprawdę bardzo źle będzie wyglądała ta felga przy takiej szerokości opony ? Mam na myśli 225 ? :(

Ja w poprzednim aucie dokonalem takiej zamiany na szersze opony,jaki byl efekt: Troche mnie to kosztowalo,ciut lepszy komfort i wizualnie niezbyt ciekawie. Jak dla mnie nie warto :? Jesli chce sie poprawic wyglad to tak jak radzil kolega wyzej znalezc jakies uzywane 17-tki na letnie,a 16-tki zostawic na zimowe

Opublikowano
na przód dystans 20, na tył 25... Ale szczerze powiedziawszy bez przymiarki, to wróżenie z fusów.

Kolego z tym dystansem na tył to Cię trochę poniosło.

Powiem ci ze jesli chodzi o przod to napewno trzeba zalozyc 20mm tym bardziej ze opona 225/40 i bedzie tak jak chcial autor tematu jak najblizej obrysu auta.

Sam mam na przodzie 8 cali i ET20 z opona 235/40 i jest spoko. Wiec konfiguracja wyzej bedzie o 2mm szersza ale opona bedzie na lekkim naciagu wiec spokojnie wejdzie

Co do tylu to racja 25mm dystansu na tyl to bedzie przesada i sie nie zmiesci. ale 15mm mozesz spokojnie zakladac z tym ze opona 245 bedzie najbezpieczniej.

Mowie tak bez przymiarki.

a jesli dalbys 235 na tyl to 20mm by weszlo.

powiedz jeszcze jakie masz zawieszenie? seria, sportowe dostosowanie czy m pak? a moze jakies springi obnizajace?

bo jesli seria albo sportowe dostosowanie to na spokojnie.

Opublikowano

"Kolego z tym dystansem na tył to Cię trochę poniosło."

Powiem ci ze jesli chodzi o przod to napewno trzeba zalozyc 20mm tym bardziej ze opona 225/40 i bedzie tak jak chcial autor tematu jak najblizej obrysu auta.

Sam mam na przodzie 8 cali i ET20 z opona 235/40 i jest spoko. Wiec konfiguracja wyzej bedzie o 2mm szersza ale opona bedzie na lekkim naciagu wiec spokojnie wejdzie

Co do tylu to racja 25mm dystansu na tyl to bedzie przesada i sie nie zmiesci. ale 15mm mozesz spokojnie zakladac z tym ze opona 245 bedzie najbezpieczniej.

Mowie tak bez przymiarki.

a jesli dalbys 235 na tyl to 20mm by weszlo.

powiedz jeszcze jakie masz zawieszenie? seria, sportowe dostosowanie czy m pak? a moze jakies springi obnizajace?

bo jesli seria albo sportowe dostosowanie to na spokojnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17 cali wygląda w E90 dobrze. Z oponami 225 daj spokój. Nie będą lepiej wyglądały a stracisz na osiągach i wzrośnie spalanie. Jak nie masz teraz funduszy na całe koła to kup jakieś opony używane na jeden, dwa sezony w tym samym rozmiarze co masz zimówki i z głowy.
Opublikowano

Ostryziom ja chce dac opone 225/45/18 nie chce 40 to jest lipa na naszych drogach juz mam Auto na takim profilu :)

zawieszenie jest chyba normalne choc jest twarde,ale podobno tak maja E91.

Opublikowano

Jej, szkoda :(

No ale zrobię chyba tak jak mówicie, a odnośnie tych osiągów i spalania to odczuwalne to będzie bardzo przy szerszej oponie ? I spalanie również bardzo się zwiększy ?

:|

Opublikowano

Jej, szkoda :(

No ale zrobię chyba tak jak mówicie, a odnośnie tych osiągów i spalania to odczuwalne to będzie bardzo przy szerszej oponie ? I spalanie również bardzo się zwiększy ?

:|

Przepraszam za duplikacje posta :oops:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo nie, ale 225 do niczego Ci potrzebne nie są przy takich felgach. I tak wygląda to jak standard i tyle, nic tu nie polepszysz. Zestaw idealny na zimę.
Opublikowano

Wiesz co ja mam na 235/40 i w takim zestawieniu jak wyzej pisalem i wedle tego co mam to pisalem co sie zmiesci. co do profilu 45 to nie wiem...tzn nie jestem pewien.ale na 90% wejdzie ale pewnosci ci nie dam bo nie mam/nie widzialem e90 w takiej konfiguracji.

skoro masz juz upatrzone felgi i chcesz je napewno kupic to kupuj. dystanse i tak bedziesz musial dokupic(chyba ze sa te same felgi w roznych zestawieniach ET) a jak juz bedziesz mial felge i zalozysz na samochod to bedziesz mogl sobie pomierzyc deseczkami na ile dystansu mozesz sobie pozwolic

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moje balony :wink:

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/IMG_8247_zps23568f98.jpg

Jesli chodzi o optyke to tez dolacze sie do kolegow, bedzie to wygladalo po prostu standardowo wiec nie tendy droga :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Tutaj fajne ale nie wiem czy rozmiar opon będzie ok chyba powinien być 225/45

http://allegro.pl/5x120-17-kola-bmw-3-e36-e46-e90-e91-michelin-i4047303880.html

Te na pewno podejdą do Ciebie, a sprzedający opuści na bank z 200zł jak nie więcej tylko trzeba umieć zagadać :cool2:

http://allegro.pl/kola-felgi-opony-bmw-3-e90-e-90-r17-i4045792725.html

Poszukaj trochę na alledrogo tam sporo rzeczy da się wychaczyć za mniejsze pieniądze niż jest wystawione.

Ogólnie jeżeli nie szalejesz to polecałbym kupić nowy set na swoje 16 w tym samym rozmiarze. Jeżeli chcesz mieć trochę komfortu na zimę to kup 17 na lato i będziesz miała dwa sety :]

Opublikowano

http://%5Burl%5D[/url]

Jako, że pierwszy raz korzystam z forum chciałabym się ze wszystkimi serdecznie przywitac :)

Mam do was pytanie a mianowicie, przychodzi lato, zechciałam przez to zmienic oponki w moim samochodziku, lecz wiążą się z tym dwa pytania, ponieważ teraz mam 205/55 r16 (jeżeli się nie mylę :) )

Chciałam założyc coś szerszego ponieważ ładniej wygląda :) Znajomy polecił mi 225/50 r16 tylko boję się, że mogą byc za szerokie i ocierac przy skręcie :(, dzwoniłam dziś do serwisu i Pan powiedział, że bez problemu mogę zakładac.

Lecz ostrzegł, abym kupowała lepszą markę opon, ponieważ jeżeli założę gorszą oponę bez run flat, to mogą wystąpic drgania w samochodzie :(

Mam takie felgi jak poniżej, nie orientuję się ktoś, czy na pewno można na nie założyc 225/50 r16 ? (pewien serwisant wspominał też, aby kupic opony z homologacją BMW,ale to kompletnie nie wiem o co chodzi :( )

Moje felgi:

http://www.liebenautos.com/images/bmw-e90_key_0.jpg

Ja mam oryginalnie zalozone (na takich wyjechal z fabryki) opony 225/50 R16 i wszystko gra.

Opony 205 to jest nieporozumienie,poprostu sa za waskie.

Pare postow wyzej ktos napisal ze stracisz na osiagach i spalaniu.Zgadzam sie z tym,ale na pierwszym miejscu jest bezpieczenstwo.

Wiec reasumujac szersza opona ( w granicach rozsadku)bezpieczenstwo wzrasta.http://s6.ifotos.pl/mini/bbmwPNG_erwhaap.PNG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Większe znaczenie ma jakość opony niż szerokość przy tego typu samochodzie i rozmiarze.