Skocz do zawartości

Czy zmiesci sie silnik V8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jeszcze nie mamE36 bo nie wiem czy da sie wrzucic tam silnik 3.0 V8 albo cos wiekszego. CZy to sie tam zmiesci i jak ze skrzynia i dyfrem... Robil ktos z WAs cos takiego?

Opublikowano
Podjedź do KSR Motorsport Warszawa Okęcie. Tam chłopaki robią E36 4.0l v8
Yaiek
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przeciez E36 Alpina była z V8 to napewno wejdzie :D

A jak juz masz zamiar włożyć V8 to 4.0 :8)

Opublikowano
eee, lepiej 4.4 :) wielkosc ta sama a wiekszy power :)
http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Słyszałem o E30 z V8 4.4L, ale to był tylko przekaz ustny, więc nie wiem czy to prawda. Jeżeli pytający jest nowicjuszem w dziedzinie bmw (to znaczy nie naczytał sie forów) to moze przecież nie wiedzieć, jakie fajne rzeczy mozna robić ze swoją beemką, prawda?

pozdrawiam

Opublikowano
widziałem silnik m54b30 w modelu e30 i juz nie bylo widac miejsca wolnego, naprawde zajał wszystko, wiec nie wiem jak wpakowali do e30 v8 :mad2:
Opublikowano
Polecam strone http://e30.de/ i mozna tam zobaczyc jak wyglada V12 w e30, klikajac na 14.04.2006 Emil: 350iL
Opublikowano

Lukas:

V8 jest krótsze niż R6 a V12 nieznacznie dłuższe od R6.

Natomiast "fałki" są szersze.

Jak się popiesci, wszystko się zmiesci:)

ksenoon:

Mogę się mylić, ale podejrzewam że skończy się na teorii.

Przecież jest tyle E36 z fajnymi silnikami. Moja rada-przejedź się najpierw M3 3.0/3.2 a jak będzie ci mało, to faktycznie masz problem.

Opublikowano

Bzyku, przejżyj całe archiwum jakie tam mają. jest tam z tego co pamiętam taka czarna e30 coupe z V12, która wyględa tak, jakby ten silnik był tam fabrycznie. O ile dobrze pamiętam, to jest tam chyba jeszcze jedna e30 z V12.

pozdr

Opublikowano
tyle, że takim samochodem nie da się jeździć, więc to raczej sztuka dla sztuki - co może zrobić dany warsztat

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
chyba przy profesjonalnym podejsciu da sie jezdzic skoro Alpina ladowala V8 do E36...
Opublikowano

Witam

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img237.imageshack.us/img237/1911/e36v121jh.jpg

Pozdrawiam
Opublikowano
W takiej coupe rozkład mas jest raczej daleki od 50:50.
Opublikowano
chyba przy profesjonalnym podejsciu da sie jezdzic skoro Alpina ladowala V8 do E36...

źle napisałem - chodziło mi o E30 V12, do którego odnosił sie poprzedni post

BTW - innymi środkami dysponuje alpina, a innymi choćby (z całym szacunkiem) KSR

poza tym w Alpinie zatrudnieni są wybitni specjaliści z różnych dziedzin posiadający wiedzę, której garstka pasjonatów nie jest w stanie ogarnąć, więc ciężko porównywać tych dwóh tunerów

kupując produkt alpiny masz jednak większą pewność, że to profesjonalna robota i nie wydaje mi się w ogóle możliwe, żebyś wracał na poprawki :lol:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Stary jak sobie wyobrazasz jazde takim autem e30 bądź e36 z silnikiem v12 lub tez v8, wyobraz sobie ruszasz ze skrzyzowania i zaraz chamujesz szkoda takiego auta do normalnej jazdy juz pomijajc koszty zwiazane z paliwem, ale po prostu szkoda takiego motorka :8) do jazdy na codzien, co innego jak jeździsz na dlugie trasy i tylko i wylacznie i to nie na polskie dorgi jeszcze :? ale jest napewno na co popatrzec a jeszcze fajniej poprowadzisz pewnie takie autko
Opublikowano

nie ma co ladowac v12 starego

bedzie ciezszy od m60 / m62 a raptem 14 koni nie zrekompensuje roznicy w wadze :)

jedynie co na plus to to ze te silniki sa po prostu tanie, bo m60 i m62 szczegolnie z podwojnym vanosem na pewno tanie nie sa

i mozna by za to kupic ponad 5 silnikow v12 :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

lukas 23 co za farmazony piszesz ?

Ja mam V8 kótrą jeżdże do roboty, do sklepu i wszędzie, to co ? Silnik siębardziej niszczy niż zwykły czterocylindrowiec ?

To normalny silnik i może sobie pracować kiedy trzeba by to robił.

Opublikowano

Dokładnie. Tak jak Marek pisze - roznice w wadze silników M60 B40 i M70 B50 są minimalne. Kiedys wazyłem z kumplem M60 z osprzetem i wyszło nam rowne 227 kg ( ale był zalany olejem i moze jeszcze pare litrów płynu w bloku) :wink:

Ja bym montował V12 + manual - jak kombinować to z rozmachem.

Opublikowano

to sobie znajdz skrzynie manualna do v12 ....

ale polak potrafi - mozna samemu ja zbudowac :duh:

moim zdaniem taki szczepy powinny przechodzic szegolowe badania techniczne przed dopuszczeniem do ruchu... a nie wladek z mietkiem wpakuja 300 koni do e36- 316 i ucieszeni ze maja maszyne - a gdzie hamulce , gdzie odpowiednie zawieszenie ...........

jak widze takie wypowiedzi ze ' jak sie nie da jak sie da - ja zbuduje ' - bo myslisz ze kupisz m70 za 1tys zł , zamontujesz i po robocie ?? :duh: :mad2: :duh: :mad2: :duh:

Edytowane przez xsilver

Opublikowano
zamiszczam link gdzie jest fotka i wzmianka o istniejacym juz w Polsce Compactie z V8 pod maska

http://lanciapolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=51461#51461

Tak istnieje powstal niedawno u moich znajomych którzy ostatnio specjalizują sie we swapach silników E30 z motorem 3.0 E46 i E30 z motorem E36 328 ,E36 z mot. E46 M3,terenówka z M5 E34 i takie tam.

Opublikowano
zamiszczam link gdzie jest fotka i wzmianka o istniejacym juz w Polsce Compactie z V8 pod maska

http://lanciapolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=51461#51461

Tak istnieje powstal niedawno u moich znajomych którzy ostatnio specjalizują sie we swapach silników E30 z motorem 3.0 E46 i E30 z motorem E36 328 ,E36 z mot. E46 M3,terenówka z M5 E34 i takie tam.

Opublikowano
to sobie znajdz skrzynie manualna do v12 ....

ale polak potrafi - mozna samemu ja zbudowac :duh:

moim zdaniem taki szczepy powinny przechodzic szegolowe badania techniczne przed dopuszczeniem do ruchu... a nie wladek z mietkiem wpakuja 300 koni do e36- 316 i ucieszeni ze maja maszyne - a gdzie hamulce , gdzie odpowiednie zawieszenie ...........

jak widze takie wypowiedzi ze ' jak sie nie da jak sie da - ja zbuduje ' - bo myslisz ze kupisz m70 za 1tys zł , zamontujesz i po robocie ?? :duh: :mad2: :duh: :mad2: :duh:

xsilver - nie gorączkuj się - skrzynia manualna do V12 czyli S6S 560G była montowana w 850i jak tez w 850CSi , takze pare tych skrzyń powstało :D

dokładnie to - 5659 sztuk :D ( nie licze np tych montowanych w Alpinach, ale one zdaje sie były juz lekko wzmacniane) Spokojnie mozna cos na rynku uzywanych czesci znalezc. Bez przesady. A co do przeróbek u pana henia to sie nie wypowiadam , bo to nie ja bede przerabiał ale -

to logiczne ,ze hamulce i układ jezdny musza byc dostosowane. wydech zreszta tez

logiczne rowniez, ze nie mozna przy takiej przerobce dysponowac małym budzetem

ja powiedziałem tylko ,ze gdybym miał przebierac w starych silnikach, to wybrałbym M70 + manual a nie M60 B40 + cokolwiek.

I tyle

pozdro

Frank