Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

to się zgłoś do użytkownika dziqusek - nie wiem ile jesty w tym prawdy ale na mieście mówią że oni robią moda wysyłkowo (wysylasz komputer silnika) i kosztuje to 800zł.

także potwierdź to sobie - bo to wiem akurat z trzeciej ręki

Opublikowano

120d Automat, jeżdżę bez szaleństw ale dynamicznie

Średnie miesięczne spalanie (miasto/trasa): 7,8l/100km

Trasa 160km/h (4 osoby): 7l/100km

Trasa przy prędkościach rzędu 70km/h: 5,5l/100km (przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu, można zejść nawet poniżej 5l/100km)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, mam 120i 184 km. Spalanie z pierwszych 3 tysięcy kilometrów to 9,41 L. W mieście pali ok. 8 L a na autostradzie przy 140 km/h 9.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

31c3adc68db980ec3c7b7240170a8ab2.jpg

Z mojej trasy Solina-Kraków. Na odcinku Solina Rzeszów spalanie było na 6,5 L. Naprawdę ekstra!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ja ostatnio trasa Warszawa-Gdańsk 140-180 km/h wyszło mi 6,9,7 l/100km.

116d Effecient Dynamics. Zauważyłem że brakuje 7,8 biegu.

Dlatego też wyższe prędkości zawyżają spalanie.Obroty przy 150 wzwyż są już za wysokie.

Kolega ma w F30 318d średnio 6,2 l w cyklu mieszanym ale automat 8 biegowy..

Jestem zawiedziony spalaniem..Jaki jest sens tego całego effecient dynamics skoro pali tyle samo co każdy inny diesel.

ZUŻYCIE PALIWA według autocentrum.

Średnie spalanie (cykl mieszany) 3,8 l/100km

Spalanie w trasie (na autostradzie) 3,4 l/100km

Spalanie w mieście 4,4 l/100km

3,4 na autostradzie ? Jadać cały czas 120 spalam 5,5-6l...

Opublikowano
Weekend spędzony w stolicy, więc trasa Kraśnik - Warszawa, odległość to jakieś 220 km w jedną stronę x2 co daje nam 440 km do tego jakieś 30-40 km po Warszawie, cała droga jak i jazda po Warszawie w trybie Sport i skrzynia przestawiona również w tryb sport (pchnięcie drążka w lewo). BMW 120D chip na 220km, prędkości 70-140km/h przez odległość 140km, reszta drogi to ekspresówka prędkości 130-170km/h. Spalanie poniżeja23e9351ac778be0986d98d17b5ad6ac.jpg3fb5f0f8e0d6169d4e6df27fab40a577.jpg
Opublikowano

Dzisiaj trasa 300 km i spalanie 6,2 przy wielokrotnym wyprzedzaniu.

Mimo wszystko mam wrażenie że auto pali za dużo bo większość trasy jednak prędkość 80-100 km/h bez korków itp.

Mam wrażenie że powinienem na takiej trasie nie spalić więcej niż 5..

Ma ktoś może wersję 116d Effecient Dynamics ? Według danych technicznych jest to chyba najoszczędniejsze BMW a spala więcej niż inne Diesle z tego co widzę...

Więc albo ten silnik to wielka ściema albo może coś z autem nie tak.

Cykl mieszany niby 3,8 a ja w trasie z naciskiem na prędkości 80-100 spalam 6,2...

Skąd taka rozbieżność...Oczywiście ECO Pro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj trasa 300 km i spalanie 6,2 przy wielokrotnym wyprzedzaniu.

Mimo wszystko mam wrażenie że auto pali za dużo bo większość trasy jednak prędkość 80-100 km/h bez korków itp.

Mam wrażenie że powinienem na takiej trasie nie spalić więcej niż 5..

Ma ktoś może wersję 116d Effecient Dynamics ? Według danych technicznych jest to chyba najoszczędniejsze BMW a spala więcej niż inne Diesle z tego co widzę...

Więc albo ten silnik to wielka ściema albo może coś z autem nie tak.

Cykl mieszany niby 3,8 a ja w trasie z naciskiem na prędkości 80-100 spalam 6,2...

Skąd taka rozbieżność...Oczywiście ECO Pro

Ciężko diagnozować przez net, ale zacząłbym od sprawdzenia auta.

Przy prędkościach 80-100 spalanie u mnie oscyluje wokół 4-4.5 litra

W zeszłym roku na trasie Nowy Sącz- Krk ok 130 km uzyskałem 3.6, prędkości generalnie przepisowe z uwagi na posiadane pkt karne w okolicach gilotyny przy każdej wpadce :mrgreen:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Przy takiej jeździe, w trybie comfort miałem w 120d spalanie minimalnie poniżej 5 L :) i to na kołach 18" (245 z tylu).
Opublikowano

Wtryski po sprawdzeniu są ok do tego nawet nie musieliśmy do końca przeprowadzać procedury czyszczenia całego układu maszyną,paliwo wychodziło czyściutkie.

Wymieniłem za to filtr powietrza był troszkę zajechany no i z tyłu dałem opony 205 zamiast 225 i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Mam wrażenie że pali troszkę mniej ale muszę dłużej pojeździć..

Opublikowano

F20 116i manual

spalanie urlopowe na trasie Polska _Niemcy_Szwajcaria_ Włochy i z powrotem

3 osoby, samochód obładowany, box na dachu, prędkości autostradowe 120-150km/h

- na polskim paliwie 8,7l/ 100km

- na paliwie zachodnim i w większości w trybie ECO - 7,2 l/ 100 km (jazdy lokalne ok. 1000 km i powrót około 1550 km autostradami, średnia v=106km/h)

spalanie wg komputera

Opublikowano
F20 116i manual

spalanie urlopowe na trasie Polska _Niemcy_Szwajcaria_ Włochy i z powrotem

3 osoby, samochód obładowany, box na dachu, prędkości autostradowe 120-150km/h

- na polskim paliwie 8,7l/ 100km

- na paliwie zachodnim i w większości w trybie ECO - 7,2 l/ 100 km (jazdy lokalne ok. 1000 km i powrót około 1550 km autostradami, średnia v=106km/h)

spalanie wg komputera

ładnie :)

to 116i przedliftowe 136KM?

Opublikowano

U mnie dość rozbieżne spalanie...

Trasa 90km/h: 5l/ 100km

Trasa 140km/h: 7.5l / 100km

Miasto: 13l - 15l /100km

Mieszany 9-10l / 100km (zależy jak mieszam ;) )

118i, 170KM, Manual

Opublikowano

F20 120D po chipie 227km

Trasa 380km kierunek Tatry w Słowacji i z powrotem z ominięciem autostrad. Prędkość 70-100km. Styl jazdy umiarkowany - wyprzedzałem w miejscach gdzie była taka możliwość. Spalanie wyszło 5,9l/100km.

Opublikowano
Moda mam dopiero od tygodnia i nie robiłem jeszcze dokładnych testów na spalanie, ale z tego co obserwuje to w trasie jest porównywalnie. Natomiast przy dynamicznej jeździe wzrosło, w końcu 50km więcej - fizyki się nie oszuka :). Jesli chodzi o poprzedni wpis to dodam, że w samochodzie było 5 osób i teren raczej górzysty. Parę postów wyżej pisałem o moim spalaniu przed chipem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:shock: :shock:

Spokojniejsza jazda po Wisłostradzie na mniejszych oponach i spalił naprawdę mało.

NMbzoDW4KUeTbWPQH-SuSwoidQqABMvd-3TzlqnB3ROfVN_05s4fGIvXMglHEcVH-6-_S7DddvM=w328-h437-no

Trochę mnie dziwi że tylko zmiana opon i to tylko z tyłu 225 na 205 i wymiana filtru powietrza, spowodowało że samochód zaczął aż tak dużo mniej (normalnie) spalać .

Chyba że filtr powietrza był zawalony jak plaster miodem. Nic więcej nie było robione ? :shock: :shock:

Opublikowano

Wiesz tu akurat była trasa po której się jedzie 70-100 km/h do tego tylko chwilka miasto bez większych korków dlatego taki niski wynik.

Spalanie mam wrażenie spadło o jakieś 0,5l na 100 km nie więcej.

Filtr powietrza był troszkę zasyfiony ale plastrem miodu to aż nie.

Tak czy owak według BMW to auto w mieście pali koło 4l/100 km co jest ogólnie oszustwem.

Powinny być kary finansowe za tak duże rozbieżności

Poza tym nic więcej nie było robione myślałem że wtryski zapchane,mniej wydajne a tam wszystko w normie.

Na ten moment średnie mi wyszło 5,8 co i tak jest dobrym wynikiem bo cały czas było 6,3-6,5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oprócz stanu tech. ciśnienia w oponach itp. duży albo bardzo duży wpływ na spalenie ma styl jazdy. Wcale nie trzeba jeździć wolno, tylko płynie ( na ile warunki pozwalają). Jak widzę innych kierowców to nie jest to tak oczywiste.

Piszę to nie po to by się chwalić, tylko pokazać ze można- ja w F30 2d 190Km średnie spalanie od nowości czyli z 5,5tys. mam 4,6l z kompa realnie ok. 0,2l więcej.

I nie jeżdżę wolno,jest to jeden z powodów dla którego używam CB. Średnia prędkość z tych 5,5tys. to 67km/h. .Mieszane trasy tj.miasto,poza miastem i troszkę autostrad 125-140km/h. 99% tryb Confort.

Opublikowano

Pewnie styl jazdy jest też ważny ale naprawdę staram się jeździć płynnie nie zmieniam biegów w przy 3 tys,utrzymuje stałą prędkość jak najdłużej i wyprzedzam możliwie bez gwałtownego przyspieszenia.

Spalanie 4l w mieście jest jednak nierealne w moim silniku przynajmniej w Wawie jak co chwile się musisz zatrzymać i tak w kółko.

Obecny wynik 5,8 jest już jednak ok.No i w moim przypadku manualna skrzynia biegów to porażka bo przy prędkościach 140 wzwyż obroty są już za wysokie w automacie jest chyba nieco więcej przełożeń.

Kolega w f30 ma średnio 5,7 gdzie raczej nie jeździ jakoś mega oszczędnie i nie spina się o jak najniższy wynik jak ja.

Ale to żadna nowość że producent sporo zaniża średnie spalanie a te całe effecient dynamics to gówno prawda.

Pali praktycznie tyle samo co każde inne 118d,120d.

ADAC robił test w Niemczech i średnio im wyszło 5,2l ale tam inna kultura jazdy i można jeździć ogólnie płynniej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

danyblack1987 szczerze to nie widzę możliwości, aby 1er w mieście paliło 4/100 km.

Moja 118d ma obecnie 185ps, spalanie nie zmieniło się w ogóle.

W mieście typu Kraków, jeżdżąc w lecie na krótkich dystansach - 6.5-7.5

Na trasie wioskowej 60-100 - 4-4.5

Autostrada - 170-190 7.5-8

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest