Skocz do zawartości

Spalanie F20 / F21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boxy Dimsporta są bdb, sam przejechałem swoim bezawaryjnie ponad 40k km. Prawda, że można je zestroić bardzo delikatnie, lub agresywnie.

Ja mam niestety teorię, że Panowie w firmie, mogli go wcale nie dostroić i po prostu zostawić na fabrycznym ustawieniu - bo one są bardzo zachowawcze.

Ale po dostrojeniu można już trochę wydobyć z silnika.

• Odpowiedzi 293
  • Wyświetleń 68 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No automat robi swoje dlatego nawet przy zapierdzielaniu spalanie jest niskie. Ja na BMW zawsze zwracam uwagę no i koło Twojego pięknego koloru nie da się przejechać obojętnie a mimo wszystko nie zauważyłem na drodze pewnie dlatego że głównie jedynką jeżdżę do pracy o 9 a wracam po 21,22. Spotkam to na pewno mrugnę :D

No spalanie to jest bajka i nawet chyba 125d dużo nie pali mimo 2 turbin i większej mocy.

Ja to samo, szczególnie jedynek, Twojego też nie trudno przeoczyć, mam nadzieję, że się uda spotkać też często jeżdzę po 22 Bemowo-śródmieście :D

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Box ma jedną, dla jednych nieistotną, ale dla drugich bardzo ważną przewagę. Mianowicie pyk, pyk i jedziesz normalnie do ASO i serwisujesz na gwarancji. A jak to bywa z programami wszyscy wiemy.
Opublikowano
Ostatnie 2 miesiące jazda po Warszawie

76041bf4ddaef8eba5beaa3fca0c2cd5.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

6500 km po mieście tylko przez 2 miesiące ? :shock:

Nieee :) przez te ostatnie 2 miesiące to po mieście wpadło ok 3-3.5kkm

Opublikowano

No automat robi swoje dlatego nawet przy zapierdzielaniu spalanie jest niskie. Ja na BMW zawsze zwracam uwagę no i koło Twojego pięknego koloru nie da się przejechać obojętnie a mimo wszystko nie zauważyłem na drodze pewnie dlatego że głównie jedynką jeżdżę do pracy o 9 a wracam po 21,22. Spotkam to na pewno mrugnę :D

No spalanie to jest bajka i nawet chyba 125d dużo nie pali mimo 2 turbin i większej mocy.

Ja to samo, szczególnie jedynek, Twojego też nie trudno przeoczyć, mam nadzieję, że się uda spotkać też często jeżdzę po 22 Bemowo-śródmieście :D

to może jakiś jednykowy mini spot gdzieś przy s8 :P

Opublikowano
Box ma jedną, dla jednych nieistotną, ale dla drugich bardzo ważną przewagę. Mianowicie pyk, pyk i jedziesz normalnie do ASO i serwisujesz na gwarancji. A jak to bywa z programami wszyscy wiemy.

- wspomniany już wyżej unitronic i inne firmy potrafią wgrać tak program do silnika aby nie był wykrywalny przez ASO

- kwestia druga - to ze box dimsport jest programowalny nic nie znaczy, vtech czy racechip tez są programowalne

- kwestia trzecia - box niszczy silnik - mówią to wszyscy od serwisu BMW, przez firmy tuningowe, po użytkowników (chociaż tutaj zle opinie tylko u tych którym się coś posypało)

- kwestia czwarta - każdy box działa tak samo czy to vtech, dimsport czy racechip czy inny badziew

- kwestia piąta - dać za box 1000zł i mieć sredni przyrost i ryzyko awarii VS. dać 1300-1500 za mape i mieć fajny bezpieeczny przyrost - chyba widać co bardziej rozsądne

ale każdy robi jak chce

Opublikowano
  • Członkowie klubu

- wspomniany już wyżej unitronic i inne firmy potrafią wgrać tak program do silnika aby nie był wykrywalny przez ASO

- kwestia druga - to ze box dimsport jest programowalny nic nie znaczy, vtech czy racechip tez są programowalne

- kwestia trzecia - box niszczy silnik - mówią to wszyscy od serwisu BMW, przez firmy tuningowe, po użytkowników (chociaż tutaj zle opinie tylko u tych którym się coś posypało)

- kwestia czwarta - każdy box działa tak samo czy to vtech, dimsport czy racechip czy inny badziew

- kwestia piąta - dać za box 1000zł i mieć sredni przyrost i ryzyko awarii VS. dać 1300-1500 za mape i mieć fajny bezpieeczny przyrost - chyba widać co bardziej rozsądne

ale każdy robi jak chce

Programy "niewykrywalne" są stosunkowo od niedawna. Jak z nimi jest w przypadku grubszej awarii? Sprawdzał ktoś? Z boxami sprawa sprawdzona :D

Z tym bezpieczne też bym nie przesadzał, znam zdrowe fury co jeździły na boksie jak i takie co się sypnęły na chipie a nawet na serii.

Wiadoma rzecz, że program jest lepszym rozwiązaniem dla samochodu od strony technicznej, ale też nie piszmy, że boxy beee a chip cacy bo wszystko ma swoje blaski i cienie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

b51e0387cb3a36b5med.jpg

Listopadowe popołudnie w Krakowie :roll:

W drodze na trening z synem

Zwracam uwagę, na porażającą średnią prędkość, w sumie lepiej było by iść szybkim krokiem :mrgreen:

Spalanie bardzo rozsądne uważam :D

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

ale każdy robi jak chce

Programy "niewykrywalne" są stosunkowo od niedawna. Jak z nimi jest w przypadku grubszej awarii? Sprawdzał ktoś? Z boxami sprawa sprawdzona :D

Z tym bezpieczne też bym nie przesadzał, znam zdrowe fury co jeździły na boksie jak i takie co się sypnęły na chipie a nawet na serii.

Wiadoma rzecz, że program jest lepszym rozwiązaniem dla samochodu od strony technicznej, ale też nie piszmy, że boxy beee a chip cacy bo wszystko ma swoje blaski i cienie.

turbo i wtryski to wystarczająco grubsza awaria? jest tak to przetestowane

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam wpisać średnią prędkość i wtedy dopiero spalanie

Np Bmw 120d 177km miasto Bielsko-B średnia prędkość 23 km spalanie 9,4l to samo miasto ale auto poruszające się tylko sobota niedziela średnia prędkość 38km/h spalanie 7,7 odcinki 11km praca dom.Poruszanie się średnia prędkością 60km spalanie 6,4 odcinek 17,5km praca dom poza miastem

.Więc jak ktoś pisze miasto średnia 6 litrów to niech doda średnią prędkość bo przez takie wpisy niepotrzebnie wymieniłem termostat sprawny z myślą że szybciej się będzie auto nagrzewać oraz trzymać idealnie 88-92° ale tak nie jest przy minutowych temp ciężko jest żeby auto trzymało te min 88° z włączonym ogrzewaniem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Polecam wpisać średnią prędkość i wtedy dopiero spalanie

Np Bmw 120d 177km miasto Bielsko-B średnia prędkość 23 km spalanie 9,4l to samo miasto ale auto poruszające się tylko sobota niedziela średnia prędkość 38km/h spalanie 7,7 odcinki 11km praca dom.Poruszanie się średnia prędkością 60km spalanie 6,4 odcinek 17,5km praca dom poza miastem

.Więc jak ktoś pisze miasto średnia 6 litrów to niech doda średnią prędkość bo przez takie wpisy niepotrzebnie wymieniłem termostat sprawny z myślą że szybciej się będzie auto nagrzewać oraz trzymać idealnie 88-92° ale tak nie jest przy minutowych temp ciężko jest żeby auto trzymało te min 88° z włączonym ogrzewaniem.

Mimo wszystko Twoja 1er pali sporo więcej od mojej w zasadzie we wszystkich opcjach które wymieniłeś.

Coś chyba jednak jeszcze jest na rzeczy.

Do 3 litrów w mieście to spora różnica, na trasie przy wspomnianych warunkach +2 litry.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
Wszystko jest ok na trasie średnia prędkość 130km z 1500km 5,3 l te 9,4 w mieście jak był śnieg i trochę zimno -5 stopni. Wszystko zależy od tego z jakiej temp silnika startujemy i po jakim terenie się poruszamy. Ja mam same górki mało drogi równej.
Opublikowano
Autostrada 170-190 km/h 6-6,7 litra
Opublikowano

Kurcze to małe spalanie ja masz jak na tą prędkość...ostatnio trasa Wawa-Gdańsk 170-200 spalanie średnie 9,2.

Aż 7er musiała uznać wyższość serii 1 :D Ale gnojek mnie ciągle blokował i specjalnie przyspieszał jak go próbowałem wyprzedzać a jedynka od 180 w górę już ciężko idzie.

No ale w międzyczasie kierowce 7er pokarało x6m więc po tym grzecznie zjechał już na prawy pas na stałe.

Opublikowano
mhm tak 116d od 180 ciężko idzie, bo wcześniej idzie lekko :nienie: :nienie: :nienie: :nienie:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kurcze to małe spalanie ja masz jak na tą prędkość...ostatnio trasa Wawa-Gdańsk 170-200 spalanie średnie 9,2.

Aż 7er musiała uznać wyższość serii 1 :D Ale gnojek mnie ciągle blokował i specjalnie przyspieszał jak go próbowałem wyprzedzać a jedynka od 180 w górę już ciężko idzie.

No ale w międzyczasie kierowce 7er pokarało x6m więc po tym grzecznie zjechał już na prawy pas na stałe.

Nie ma takiej opcji, żeby przy nawet 1er przy 170-190 paliło 6 litrów.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
mhm tak 116d od 180 ciężko idzie, bo wcześniej idzie lekko :nienie: :nienie: :nienie: :nienie:

do 180 przyspiesza może tak to ujmę...po 180 to jest katorga.

Opublikowano
Wiem że forum o f20/f21 dlatego wpisałem że mam 120d 177km z 2008r. Myślę że generacja z 2011 niewiele się różni jeżeli chodzi o spalanie z wcześniejszą.
Opublikowano
ale to forum F20 - szukaj szczęścia na E86
Opublikowano

trochę spadła temperatura, tzn. minus 2C w dzień

trochę ulice zakorkowane...

no i trochę zdziwił mnie wynik spalania

na szczęście wiem, że to chwilowe... :cool2:

a jak u Was to wygląda?

IMG_20171219_145055.jpg

---

JayZet®

---

Opublikowano
trochę spadła temperatura, tzn. minus 2C w dzień

trochę ulice zakorkowane...

no i trochę zdziwił mnie wynik spalania

na szczęście wiem, że to chwilowe... :cool2:

a jak u Was to wygląda?

IMG_20171219_145055.jpg

U mnie ostatnie 800 km średnio 5,8 l .

Ale większość ekspresówka i trasa miasto to tak 30% .