Skocz do zawartości

Prawidlowa temperatura silnika N57 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć odświeżę trochę temat. Mam od niedawna E83 3.0 biturbo M57N2. Teraz temperatury zaczęły spadać i mam problem. Na trasie z pracy do domu okolo 10km taka mieszana trasa trochę miasto trochę przez las. Spokojna jazda i max temperature jaką osiągnąłem to 75 stopni. Wskazówka nie była idealnie w pionie. Wymieniłem 2 termoststy na oryginalne i nie pomogło a teraz ten trzeci czyli chłodniczka skrzyni biegów (Zamiennik 500zl) i tak samo. Czy to może być wina zamiennika czy coś innego czy ten diesel tak ma?
  • 2 lata później...
  • Odpowiedzi 69
  • Wyświetleń 37,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Nie wiem skąd takie info o tych 125 C :mrgreen: 'cywilne' oleje pełnosyntetyczne spokojnie wytrzymują 135-140 C. Normalna i prawidłowa temp oleju to 95-105 C i w tych granicach jest wszystko w porzą

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Było ok. tzn. po kilkunastu km. jazdy osiągał te minimum 88 st.C.  Nigdy stówy nie osiągnął. Chyba że przyczepkę podpiąłem. 

Aż pewnego dnia jadąc po przyczepkę, wcisnąłem podgląd w menu dla sprawdzenia, bo coś szybko strzałka przekroczyła pion. Po przyjeździe na miejsce otworzyłem maskę silnika, by sprawdzić stan "wody" w zbiorniczku wyrównawczym. Ale jakoś mimochodem zerknąłem między chłodnicę, a silnik. Zauważyłem mokrą "podłogę" (osłonę pod autem). Poziom płynu w zbiorniczku był jeszcze w normie, więc uznałem, że wyciek jest znikomy. A wyjazd był pilny.  Podpiąłem pustą przyczepę. Temperatura oczywiście trochę podskoczyła. Po drodze dolewałem wodę deszczówkę (miałem ze sobą). Ubytek płynu chłodzącego był niewielki, bo na całej trasie około 500 km. zużyłem około litra wody. Jazda oczywiście "na manualu" i obroty w okolicach 2 tys.obr/min. by zbijać temp. poniżej 100 st.C.  Poniżej w/w obrotów temperatura błyskawicznie osiągała ponad 100 st.C. Nie chciałem dopuśić do przegrzania. Pusta przyczepa została dowieziona do klienta.    

Po powrocie auto na podnośnik. Okazało się, że przewód przetarł się o koło pasowe. A że nie miałem drugiego przewodu, to naprawiłem ten przetarty. Od tego momentu silnik zaczął się nagrzewać tak szybko jakby ciągnął przyczepę. Wycieków nie stwierdzono. 

Na następny dzień naprawiany przewód został zastąpiony nowym. Profilaktycznie postanowiłem wymienić od razu termostat (ASO BMW). Od tego momentu w "porywach" silnik osiąga 70 st. C.  Jeżdżę tak już tydzień. 

Korci mnie założyć spowrotem stary termostat, ale się waham bo po pierwsze był on już naprawiany, bo się kiedyś uszkodził przy wymianie ukruszonej obudowy. Po drugie... ISTA pokazała błąd czujnika temperatury EGR. Po skasowaniu błąd jeszcze nie powrócił. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czujnik temperatury dziś wymieniłem na nowy (z ASO) i żadnej poprawy nie widać. Czekam na nowy termostat (też z ASO). 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Muszę się pochwalić, że termostat wymieniony. Póki co jest dobrze.?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.07.2020 o 19:41, Burza1234 napisał(a):

W B47 temperatura płynu chłodzącego jest o 10°C wyższa niż w N47.

Dla silnika B47....... chłodzenie silnika

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10-520d-lim/wiring-functional-info/power-train/digital-diesel-electronics/engine-cooling/1VnXoRYonz

Witam, motor n57 termostat wymieniony i po przejechaniu 17 km nadal ma 80 83 stopnie.

Jaka Jeszcze może być przyczyną? 

Opublikowano
8 godzin temu, Guzdeg napisał(a):

Witam, motor n57 termostat wymieniony i po przejechaniu 17 km nadal ma 80 83 stopnie.

Jaka Jeszcze może być przyczyną? 

wymiennik skrzyni

rolety działają? ostatnio b.zimno jest 

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
3 godziny temu, Jack-Strong napisał(a):

Podstawa filtra oleju była nowa wstawiona, a wymiennik skrzyni jest git wg mechanika. Rolety również working. Ogólnie długo rozgrzewa się motor. Sto stopni na oleju mam po 20 km dopiero . Jesienią również długo rozgrzewa się dziad. W n47 to po 5 km miałem rozgrzany motor, a tu lipa jest

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam n47 i ewidentnie po 2 akcjach na chłodniczki jest inaczej. Silnik się bardzo długo nagrzewa. 15-20 km to norma

Opublikowano

Nie potrafię tego wytłumaczyć logicznie, ale mam wrażenie, że po wyczyszczeniu chłodnicy (od strony wymiennika klimy) nagrzewa się szybciej.

@Guzdeg, wyłącz ogrzewanie i zobacz czy się nagrzewa szybciej

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
12 godzin temu, adam111 napisał(a):

Nie potrafię tego wytłumaczyć logicznie, ale mam wrażenie, że po wyczyszczeniu chłodnicy (od strony wymiennika klimy) nagrzewa się szybciej.

@Guzdeg, wyłącz ogrzewanie i zobacz czy się nagrzewa szybciej

Zdemontuje i spróbuję to zrobić. Czujniki temperatury podmieniłem bo sądziłem,  że daje błędny odczyt ale nic to nie dało. Irytuje mnie, że tak długo się nagrzewa. W n47 zimą 5-6 km przejechałem i temp oleju w pionie była  i nie pali tyle wachy co n57 obecny

Opublikowano

Bądź termostat źle siedzi w obudowie?

Opublikowano
2 godziny temu, Guzdeg napisał(a):

Bądź termostat źle siedzi w obudowie?

coś kojarzę, że były wpisy o źle zamontowanym termostacie

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

Screenshot_20260115-170513.thumb.png.7161582f7aaf56a467ed5f258de4003c.pngtylko ten zespół sklada się z trzech części podsatwy chłodniczki i termostatu skrzyni (którego nia jak idzie sprawdzić na stole czy działa) ? 

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
17 godzin temu, Jack-Strong napisał(a):

Screenshot_20260115-170513.thumb.png.7161582f7aaf56a467ed5f258de4003c.pngtylko ten zespół sklada się z trzech części podsatwy chłodniczki i termostatu skrzyni (którego nia jak idzie sprawdzić na stole czy działa) ? 

Właśnie podstawę filtra oleju miałem wymieniona na oryginał,gdyż miałem wyciek, a te 3 termostaty co sie tam znajdują pękły samoistnie,tej drugiej podstawy nie wymieniałem,  ponoć była git, ewentualnie myślę,  że termostat nie siedzi prawidłowo w swoim miejscu hmm

Opublikowano
21 godzin temu, adam111 napisał(a):

coś kojarzę, że były wpisy o źle zamontowanym termostacie

Generalnie rura przed termostatem zimna jest , a na silniku po 8 km jest 70 stopni, a dziś jest  4 na plusie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podnoszę temat 

Silnik N57, agr off. Olej 5w40

Generalnie na moje oko dobrze wchodzi na temperaturę ale...

Przy jeździe spokojnej autostradą 120-130kmh temperatura chłodziwa 85st, temperatura oleju 80st i to tak równo przez np 100km, na zewnątrz 0 st.

Normalne to jest czy nie? A jak nie, to bardzo źle dla silnika? I w czym szukać przyczyny? Termostat cały czas otwarty? Czy może otwiera za wcześnie?

spacer.png

Opublikowano

No masz rację, sorry nie podałem wszystkich informacji a na podstawie tych co podałem można by szukać winy w sofcie.

No więc agr jest wyłączony metodą młotka i dłuta (wtyczka odpięta). Tak wiem, świeci się kontrolka ale można ją wykodować?.
Soft oryginalny, nic nie zmieniane od daty produkcji. AGR wyłączony już od ponad 100tys km i do tej pory jakoś nie rzuciło mi się to dziwne zachowanie temperatury. Wypalanie DPF-a działa bez żadnych problemów.

Ok niedługo mam akcję chłodniczki AGR zobaczymy czy przy okazji zrobią coś z softem. Potem będę decydował czy zrobie porządnie AGR off czy coś innego.

spacer.png

Opublikowano

bez znacznia czy mlotkiem czy softem wyłączysz egr ma doraźny wplyw na temperaturę pracy silnika diesla.

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
23 minuty temu, Jack-Strong napisał(a):

egr ma doraźny wplyw na temperaturę pracy silnika diesla

Normalnie tak ale x lat temu zamarzł i zaciął mi się bypass w chłodniczce to silnik miał 20 stopni mniej ?

2 godziny temu, comeasyouare napisał(a):

do tej pory jakoś nie rzuciło mi się to dziwne zachowanie temperatury

No bo sam EGR obniża temperaturę spalania więc w tą stronę jest lepiej.

Aczkolwiek kiedyś słyszałem legendy że we fiato/oplowskich 1.3cdti po zaślepieniu egra wypalało tłoki ? i tam akurat (bo mamy jeszcze takie auto) założyłem kiedyś zaślepkę egr ale z kilkoma otworami - niby coś leci ale jest w większości ograniczone i błędu nie ma.

spacer.png