Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich to przedewszystkim, jestem tu zupełnie nowy i odrazu sorry wielkie jak popełnię jakieś błędy. Pewnie temat był już na formum "parę" razy ale mi nie udało się znaleźć odpowiedzi. :( . Poszukuję do kupienia e-39 523z 96, lub 97 roku, natomiast nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z Automatem i niewiem jak się to sprawuję i jakie są Wasze opinie na temat skrzyni automatycznej, czy może lepiej wogóle nie zawracać sobie głowy i szukać manuala. Pytam ponieważ udało mi się znaleźć fajne auto ale właśnie w automacie. Osobiście jestem za manualem ale może po prostu mało wiem o tym. :) , auto które znalazłem ma 170 000 przebiegu, 96r, bezwypadkowe jest z niemiec i fajnie wyposażone i bardz zadbane. Jeżeli Ktoś jest w stanie ocenić okolice ceny jakie ono jest warte to bede również bardzo zobowiązany.

pozdrawaim.

Opublikowano

Zalezy do czego chcesz miec ten samochod. Jezeli do ostrego jezdzenia po kretych drogach, scigania sie po ulicach itp to lepszy jest manual z wielu wzgledow, z ktorych jednym z wazniejszych jest przyjemnosci z jazdy.

Jezeli jezdzisz spokojnie, nie palisz gum a wciskasz do deski raczej na trasach wyprzedzajac tiry, to automat jest bardzo wygodny i przyjemny. Ma tylko jedna wade - powazniejsze naprawy sa zajebiscie drogie.

Opublikowano
Podejrzewam ludzie majacy automat beda Ci go polecali. Ja poki jestem sprawny nie potrzebuje takich wynalazkow... Sprawia mi frajde decydowac na jakim biegu kiedy bede jechal...
Opublikowano
Podejrzewam ludzie majacy automat beda Ci go polecali. Ja poki jestem sprawny nie potrzebuje takich wynalazkow... Sprawia mi frajde decydowac na jakim biegu kiedy bede jechal...

Ja mam automat i... oczywiście polecam!

I bynajmniej nie jestem 'niesprawny'.

Szczególnie polecam steptronika.

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano

No czuje się że zaraz się zacznie odwieczna wojną automat czy ręczna.

Ja powiem tak.... do czasu kiedy nie przejechałem się pierwszym samochodem z automatyczną skrzyniąbyłem zwolennikiem skrzyni ręcznej .. Teraz jak kupuje samochód to szukam automata, no wiadomo jak znajdzie się perełka w manualnej skrzyni to tez można kupić ;)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Dzięki za opinię, myślałem że przekonacie mnie że tylko manual, a tu się okazuję że niekoniecznie. Ja raczej nie należe do osób jeżdzących spokojnie i obawiam sie trochę o awaryjnośc tej skrzyni...?napiszcie jak to wygląda z awaryjnością tej skrzyni i czy są jakieś przypadki na które trzeba uważać i na co trzeba zwracać uwagę kupując e-39 z automatem. A może są jakieś sposoby sprawdzenia jej podczas kupawoania auta?
Opublikowano
Jeśli kupujesz auto z automatem najlepiej będzie jak pojedziesz z kimś kto tymi automatami już długo jeździł. Sam raczej bym nie jechał.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
z moich doswiadczen moge powiedziec tylko ,że automat jest o niebo wygodniejszy w korkach. Na trasie niby wygodniejszy takze, ale manual daje lepszą kontrolę i frajde. Na kretych drogach nie ma porownania - manual rządzi.
Opublikowano
Tylko manual. Automaty BMW są kiepskie. Przy jeździe na sekwencji spalanie wzrasta o 20% a dalej brakuje sprzęgła. Straty są odczuwalne zwłaszcza przy małych pojemnościach.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Straty są faktycznie - w starszych automatach bmw jest jeszcze odczuwalne to idiotyczne redukowanie po jednym biegu w dół- jedziesz np na czworce i kick-down - 3 i dopiero 2 .Nie zredukuje jednym pociągnieciem od razu na 2. Strasznie irytujące.
Opublikowano

Zawsze sam moge zablokowac na dwojce.

Samochod, ktorym sie obecnie poruszam to moj pierwszy na automacie.

Jesli mialbym do wyboru dwa takie same auta w porownywalnym stanie, itd. Jedno z manualna, drugie z automatem to wybralbym automat.

Jest bardzo wygodny, w miescie jezdzi sie bardzo przyjemnie. To fakt, ze pali troche wiecej, ale nie ma nic za darmo.

Opublikowano

Jedyna wade jaka widze w automacie, to jazda zimowa pora roku. Wtedy znacznie lepszy jest manual, chociaz to kwestia przyzwyczajenia. Pare lat temu, jak jeszce nie mialem okazji jezzdzic automatem, na sama mysl o automacie mnie mdlilo... Pewnego dnia ojciec kupil MB 320E z automatem... Ja mialem manuala wtedy. Pierwsze kilkadziesiat km i... milosc do automata, spontaniczna sie narodziła :) Od tego czasu uwielbiam automat.

Pozdrawiam