Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano
Po 200 tkm oba do wymiany pewnie razem z odbojami i poduszkami.

no dokładnie, jeśli wymiana to tylko w komplecie :) u mnie po jakimś czasie wymieniłem jeszcze wszystkie sprężyny bo strasznie siadł tył a z przodu była koza.. ale to e91... Poza tym założyłem sprężyny eibacha

Plus w wymianie amorków z tyłu jest taki, że zajeło mi to dwie godziny z poskładaniem :)

A z przodu też łatwo? Jeśli tak to mógłbym sam to zrobić z bratem zamiast oddawać do mechanika.

Jakiej firmy amorki najlepsze?

Amorki polecam sachsa, poduszki itp jak nie ma sascha to lemforder, jakieś podkładki talerzyki itp ORI

spacer.png

• Odpowiedzi 339
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja od siebie dodam, żeby co ok pół roku wyczyścić i przesmarować dokładnie wszystkie zawiasy w drzwiach, zamki, rygle i klamki.

Do tego obficie spryskać wszystkie uszczelki drzwiowe sylikonem w sprayu.

Po tym zabiegu drzwi sprawiają dużo solidniejsze wrażenie, otwierają się lekko i przy zamykaniu jest piękny głuchy dźwięk (jak ktoś miał Volvo to wie o co chodzi) :D .

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie napisałeś na jakich częściach.

Amortyzatory tył mpakietowe, osłony i odbojniki,górne i dolne mocowania z wymianą 1400zł,

Pasek osprzętu, rolka,napinacz z wymianą 540zł,

czujnik ciśnienia dpf, wymiana, przypisanie i jazda regeneracyjna 430zł.

a pozostałę?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja za komplet przód i potem tył płaciłem po 1000 zł jakoś.

To na zamiennikach, a wiadomo, że każde tarcze inne niż OEM biją w beemach.

Opublikowano
Ja za komplet przód i potem tył płaciłem po 1000 zł jakoś.

To na zamiennikach, a wiadomo, że każde tarcze inne niż OEM biją w beemach.

Przód tył ATE i po 15 tys. nic nie bije, 330xd. Też słyszałem te teorie spiskowe.

Opublikowano
1600 zł. Przód: tarcze i klocki ori bmw, tył zamienniki. Czujniki nie wiem dokładnie ale zamienników chyba nie robią? Do tego wymiana płynu hamulcowego.
www.kancelariaturowski.pl
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajne, ale lepiej szukać takich rzeczy w Europie... Jest sporo gratów do 335d we Francji, Niemczech które czasem trudniej namierzyć z powodu języka ale są tańsze i nie trzeba doliczać cła i vatu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
aaben zgadzam sie w 100%. Bardziej chodzilo mi o wylistowanie elementow, na ktore warto zwracac uwage. Kupujac takie gotowe zestawy dodatkowo placimy marze posrednika.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam czy olej FUCHS TITAN GT1 5W-40 XTL C3, będzie odpowiedni do e90 325d 197km? I jaki olej zakupić do skrzyni automatycznej 6hp19?
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Mamy pytanie dot. temperatury roboczej w silnik m57 (335d). W instrukcji obsługi ogólnikowo napisano że temperatura może sięgać do 120 stopni - bez rozróżnienia na diesla i benzynę.

jestem po wymianie termostatów, wymianie płynu i czyszczeniu chłodnicy (był koc brudu). Przy temperaturze zewnetrznej i spokojnej jeździe na autostradzie temperatura oleju wzrasta do około 110 -115 stopni. Temperatura płynu chłodniczego do 105 stopni.

Czy tak jest właściwie i nie przejmować się?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nigdy w tym silniku nie miałem ponad 100 stopni a czasem drę 200+.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz moje logi, z tym że:

-czujniki normalne z ECU

-wersja amerykańska (dodatkowa chłodnica wody)

-hot climate

Temperatura dzisiejsza (~29 st.) jak widać nawet przy dynamicznym przyspieszaniu do 190 km/h temperatura wody nie przekroczyła 100 st.

https://log.tunezilla.com/chart/416650

https://log.tunezilla.com/chart/416649

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedzieć, pompa wody była oglądana przy wymianie termostatu? Jest jeszcze termostat oleju skrzyni biegów, sprawdź temperaturę w skrzyni jest opcja w zaawansowanych BTool.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedzieć, pompa wody była oglądana przy wymianie termostatu? Jest jeszcze termostat oleju skrzyni biegów, sprawdź temperaturę w skrzyni jest opcja w zaawansowanych BTool.

A możesz kolego napisać w jakich warunkach jady, jakie będą wartości temperatury oleju w ASB...???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy jakiej.

Zwykłe automaty ZF 6HP mają termostat taki jak silnika na 88 stopni. Ponieważ czujnik temperatury jest w samej skrzyni to będzie trochę wyższa, do ok. 100 stopni przy jeździe w korku albo przy pałowaniu.

Przy ok. 125 stopniach wyskakuje błąd i skrzynia przechodzi w tryb serwisowy (sprawdzone na torze). :lol:

3A0jS9b.png