Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam takie szybkie pytanie;) gdzie znajduje się kondensator przeciwzakłuceniowy?? w alternatorze czy w radiu?? i jak wygląda. Problem- przy odpalonym silniku i włączeniu radia sa zakłucenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesteś pewny że e39 ma coś takiego?

Widziałem filtr przeciw zakłóceniowy jako doposażenie, ale jako tako w aucie nic podobnego nie zauważyłem.

Jeśli szumi ci radio, to może być znak kończących się szczotek na alternatorze. Moje piszczało strasznie jak szczotki były już na granicy kontaktu z pierścieniami ślizgowymi.

Druga sprawa, czy masz może xenony? Chodzi mi o niefabryczne, bo one bardzo często robią takie zakłócenia, że radio ledwo gra.

Opublikowano
nie ma go na prawym tylnym słupku pod tapicerka;/ na rys. jest bardziej wyżej to może bedzie pod podsufitka??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nadal pozostaje przy tym, że nie każda e39 ma ten filtr, u mnie takiego nie było :roll:
Opublikowano

zakłóceń normalnie niema

masz fabryczne radio ?

ponoć mogą być jak włączy się grzanie szyby ale moje radio gra normalnie czy z włączoną szybą czy nie

Opublikowano
U mnie tez czasem słychać taki delikatny, stłumiony gwizd, rosnący i opadający wraz z obrotami... Z grzaniem szyby to raczej nie ma nic wspólnego bo latem już to zaobserwowałem. Radio fabryczne. Może radio czasem łapie jakieś "lewe" sygnały np. z silnika?

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano

raz też mi zaczło gwizdać razem z przyrostem obrotów silnika

ale przyczyną była luźna klema

a jak do tego doszłem ?

zgasiłem silnik by zobaczyć co się stało i już nie odpaliłem bo nie było prądu

wystarczyło klemę dokręcić i prąd wrócił i gwizdanie w radiu ustało

zamontowałem synowi w preludzie CB radio identyczne jak te co od lat mam w BMW

w BMW nie ściąga zakłóceń a w hondzie słyszy ono każdy pracujący silniczek elektryczny

najbardziej wyje przy włączeniu pompki spryskiwaczy a wycieraczek też nie lubi :)

a radio gra bez zakłóceń

Opublikowano
To ja dorzucę Swoje 3 grosze, na oryginalnym radyjku u mnie występowały zakłócenia po włączeniu grzania tylnej szyby. Nie były to żadne świsty,czy gwizdy tylko delikatny szum, jak by momentalnie sygnał osłabł(brak fali :shock: ) po zmianie jednostki sterującej brak takiego zjawiska. I stare CB też nie wyłapuje żadnych szumów z alternatora czy wycieraczek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Mam taki sam problem w mojej E34 na radiu Balupunkta. Jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, to nie da się normalnie radia posłuchać :/ Co z tym można zrobić? Czym jest ta sławna "jednostka sterująca"?
Opublikowano
wracając do tematu radyjko seryjne bmw nic nie kombinowane brak subufera i tym podobne radyjko i nagłośnienie oryginalne. ten świst słychać na odpalonym silniku nie ważne czy jest włączony nawiew, wycieraczki itd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najczęsciej pomaga poprowadzenie nowej masy do radia prosto z akumulatora.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko że trzeba pół samochodu do tego rozebrać :roll:

Jak już ciągnąć masę, to dobrze od razu i zasilanie z aku wziąć.

A tak wejdę jeszcze z pytaniem w temat, u was przy rozruchu też wyłącza się radio, czy normalnie gra cały czas?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdycha na chwilę.

To jest normalne i każde radio tak zrobi bo spada mocno napięcie zasilania.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Potwierdzam, duży spadek(pobór) prądu podczas rozruchu i przerwa w graniu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Miesiac temu wsadzilem nowy akumulator (setka bodajże) i teraz radio nie zdycha jeszcze :8) ale zapewne niedlugoo zacznie :cry2:

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano
Miesiac temu wsadzilem nowy akumulator (setka bodajże) i teraz radio nie zdycha jeszcze :8) ale zapewne niedlugoo zacznie :cry2:

Masz kombi to weź sobie agregat prądotwórczy na ropę to bagara, audio będzie zrywało majtki przechodniom przy każdym rozruchu :norty:

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804