Skocz do zawartości

F30 325d co o tym sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżdzę od maja 328i

95% na EcoPro

Średnie spalanie mam 8.2l

E90 320d paliła mi przy tym samym stylu jazdy 7.3l

Zbiera sie od dołu jak Diesel, w sobotę wieczór jak przełącze na Sport to jest ogień.

Nie mam problemów z zapychaniem DPF czy rozrzedzaniem oleju...

Radość z jazdy nieporównywalnie większa w 328i, na starcie bardzo szybko a pózniej tez bdb, bez problemu zamyka licznik.

• Odpowiedzi 66
  • Wyświetleń 20 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Bad_Boy po co wyłączałeś kontrole trakcji podczas kręcenia tego przyspieszania ? To coś daje ? Pytam bo w większości tego typu filmów widać, że ludzie wyłączają dtc a przecież to w żaden sposób nie wpływa na osiągi, nie licząc oczywiście startu kiedy potrafi nieco przydławić podczas utraty przyczepności.
Opublikowano
  • Autor

320dA raczej nie rozważam, gdyż wolałbym mocniejszy silnik.

Po przeczytaniu wielu tematów na forum chyba faktycznie jak przyjdzie co do czego to zdecyduję się na 328i.

Bo w 328xi chyba nie ma już takiej frajdy z jazdy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla mnie pewna rekomendacja tego silnika bylo ze zapakowali go nawet do nowej X5, jest calkiem popularny w 5, w 3 stawia dla wielu pod znakiem zapytania sens doplaty do 330d.

wg. zepfers.com w 1 z tym motorem ma stosunek mocy do masy identyczny z benzynowym 328i i osiagi juz bardzo zblizone (o wlos gorsze)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
a ja powiem tak, ze tego silnika 28i to bym wrogowi nie zyczyl...w rozumieniu ze to nie silnik BMW.
Opublikowano
Ale jest droższy od 328i.

I jak zwykle sprawa sie sprowadza do tego ile kto jeździ.

ja wlasnie przesiadlem sie z uturbionej benzyny ktora jezdzilo sie bardzo przyjemnie ale goniona na autostradzie palila irracjonalne ilosci benzyny co oprocz kosztow dawalo tez denerujoco maly zasieg, a jak co chwila ganiam autostada to wybór byl oczywisty, mimo klekotu przy mniekszych prędkościach

np. w miesiac po odbiorze u mnie 5 tys padlo...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
widze ze jest 7 tys drozszy niz 328i,

Osiagami widze jest nieporownywalnie gorsze niz 28i, spalanie 1,5 litra (srednio) mniejsze niz 28i.

Mysle ze o wyborze zadecyduja preferencje co kto lubi, diesel vs benzyna, ale fajnie ze w serii 3 dale silniki diesel biturbo < 2000ccm (bo 25d to biturbo prawda?) da to w przyszlosci jakies pole do popisu tunerom aby wyciagnac z tego 260-270 koni samym programem i tym czasem cieszyc sie dieslem w niskiej cenie z fajna moca i elastycznoscia. ;)

23d 2,0 było biturbo. 25d 2,0 nie jest biturbo.

A w temacie 325d bym ewentualnie wziął gdyby byl o 7,5 tysiąca tańszy od 328i a nie droższy.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

przy normalnej, spokojnej jezdzie 328i nie spali duzo- mi po pol roku uzytkowania komputer wskazuje srednio- 8.2l

na trasie uzyskalem taki wynik-

http://imageshack.us/a/img689/9373/r1k1.jpg

Opublikowano
a ja powiem tak, ze tego silnika 28i to bym wrogowi nie zyczyl...w rozumieniu ze to nie silnik BMW.

Dziwnie gadasz... motor nie jest zły i nie wiem też gdzie znalazłeś że pali 18L/100 ???

Tyle pobiera w X-ie przy 200km/h - myślę że chyba trochę przesadzona ta teoria

Opublikowano
Tomek (Bad_boy) a ile Ci pokazuje aktualne spalanie na autostradzie na prostej drodze przy 140 i 160km/h? (dwie najpopularniejsze dla mnie predkosci przelotowe)?
Opublikowano
Dzieki, bo u mnie to szkoda gadac, przy 160 pali tyle ile X3 xdrive 28i przy 200 :duh: :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
No dobrą autostradą to 170-180 tak optymalnie dla mnie się jedzie. Ale 28i pewnie już przy takiej prędkości sporo chłepcze :(
Opublikowano
Pojezdzilem juz troche 328i i jak tam juz ktos sie wypowiedzial zakup 325d drozej wypada osiagi slabiej. Uwazam ze 328i pali nie duzo jak na ten motor to jest w miescie przy normalnej dynamicznej jezdzie kolo 10-11litrow bez mulenia sie. Trasa jadac przez polske 350km i pozniej niemcy okolo 500km i spowrotem kolo 10l, nie jechalem w szwabowni wolno predkosci srednio 180-230. Spokojna jazda trasa do 130km/h kolo 7 wiec nie zastanawial bym sie nad dieslem chyba ze naprawde trasy i duzo km robione bedzie (duzo tzn wiecej niz 30tkm rocznie) Moja opinia. Pomysl o benzynie:)
Opublikowano
  • Autor
No bardzo intensywnie mysle o benzynie. Zwłaszcza że robię jedynie 20-25k km rocznie. A do tego 328i trzeba lać 98 benzynke czy wystarczy 95?
Opublikowano

Mógłbyś rozwinąć tą myśl o jakieś argumenty? Raczej dobre opinie są o tym silniku poza tym że ma 4 gary i jest głośny.

Opublikowano
No bardzo intensywnie mysle o benzynie. Zwłaszcza że robię jedynie 20-25k km rocznie. A do tego 328i trzeba lać 98 benzynke czy wystarczy 95?

95

Opublikowano

95-98

Ja leje 98 bo różnica prawie żadna (w De)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mógłbyś rozwinąć tą myśl o jakieś argumenty? Raczej dobre opinie są o tym silniku poza tym że ma 4 gary i jest głośny.

silnik nie jest głośny, w F10 jest cicho, głośno jest w F30, ale nie przez silnik...

Opublikowano
Ja bym szukal problemu w 4 cylindrach, co z tego ze ma moc, skoro nie mam charakteru.