Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy proszę o podpowiedź. Mama lusterka podgrzewane i ustawiane elektronicznie. Ustawianie działa bez zarzutu lecz lusterka nie podgrzewają się ... :mad2:

Wprawdzie napisałem już na ten temat w dziale elektryka ale nie uzyskałem odpowiedzi, Przepraszam za zdublowanie wpisu . RATUJCIE ZIMA BLISKO ...

Opublikowano

Nie wiem jak w F10 - w innych samochodach jakie miałem grzanie lusterek włącza się równolegle z ogrzewaniem tylnej szyby.Przy obecnych temperaturach możliwe że nie można stwierdzić bez odpowiedniego sprzętu że grzeje lub nie - szkło robi się jedynie lekko ciepłe.

Muszę przyznać że przez rok eksploatacji ani razu się ten gadżet nie przydał (tzn. nie miałem potrzeby użycia)...

Opublikowano

Nie pisał bym o sprawie ale zwróciłem uwagę że lusterka nie odparowują porannej rosy mimo że jadę dobre kilka minut a tylna szyba nieznacznie odparowuje .Będę wdzięczny za każdy pomysł i odpowiedź ... no muszę ręką wycierać litry wody z lusterka bo nic nie widać ...

zastanawiałem sie czy może jest osobny bezpiecznik do ogrzewania lusterek , komputer żadnych komunikatów nie wyświetla

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Grzanie lusterek załącza się automatycznie niezależnie od ogrzewania szyby tylnej po uruchomieniu silnika.

To też jest w instrukcji którą masz papierową oraz w idrive a także do ściągnięcia z tego działu.

Opublikowano

Witam,

W niektórych samochodach podgrzewanie lusterek włącza się (czasem automatycznie) tylko wtedy gdy temperatura otoczenia spadnie poniżej pewnej ustalonej granicy (np. 4 st. C).

Być może w F10/11 jest to tak ustawione...

Opublikowano
Tak jest dokładnie......niezależnie od tylnej szyby i przy określonej niższej temperaturze....najczęściej 3-4 stopnie :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Czyli w aucie za 200 nie mogę odparować lusterk zewnętrznych tylko muszę ściereczką pucować szkła .... NIE MOGĘ UWIERZYĆ ale wszystko na to wskazuje .. :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:
Opublikowano

Witam,

Ja dziś rano sprawdziłem ogrzewanie lusterek i po załączeniu ogrzewania tylnej szyby u mnie zaczeły grzac.

Przy niższych temp. załączają się automatycznie tak jak koledzy pisali.

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Wracam do mojego pytania z lusterkami ?/? moje nie odparowują rano -sprawdzane dzisiaj 13.09 może powinienem coś ustawić np moc grzania , albo bezpiecznik ale nie wiem jak ? Dzięki za pomysły :D Pozdrawiam wszystkich z forum a zwłaszcza odpowiadających .. :clap:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Miałem ten sam dylemat. Auto odebrałem 2 tygodnie temu i nadal odkrywam nowe funkcje :D Ogrzewania lusterek nie udało mi się załączyć co było odrobinę dyskomfortowe gdy padał deszcz i najzwyczajniej szkło pokryło sie kroplami. Temperatura zewnętrzna była w okolicach 10stC więc automat poniżej 3-4stC nie zadziałał. A widoczność była dyskusyjna zwłaszcza w dzień w zatłoczonym mieście. Wg specyfikacji mam lusterka składane, automatycznie ściemniające sie i podgrzewane i byłbym wdzięczny gdyby auto za 300k PLN pozwoliło mi nad tym ostatnim panować. A swoją drogą w iDrive tego nie znalazłem albo przeoczyłem ..... :?:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tego w idrive nie ma, a w ogóle to jaki masz silnik, uzupełnij podpis, chyba, że to jakas tajemnica
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Pomyślałem że skoro można przekodować w oprogramowaniu wiele funkcji , to może jest sposób na ten problem ? :roll:
Opublikowano
Byłbym bardzo zainteresowany :cool2:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Opublikowano
Jutro w drodze do pracy sprawdzę "manualnie". Mam nadziej że stojąc w korku nie wzbudzę wesołości otoczenia grzejąc rączki od lusterka :mad2:

Opublikowano

Sprawdziłem łapkami i wzrokowo :mrgreen: A że dziś padał śnieg kierowany przez wiatr na lusterka widać było jak się pieknie topi a lusterka wysychają :cool2:

Czyli automat który lepiej wie kiedy jest potrzebny. W sumie OK ale wolałbym aby podczas deszczu przy dodatniej temperaturze możliwe było wysuszenie powierzchni lusterka :mad2:

Opublikowano
JacoFK, nie śledzę tematu od początku, ale u mnie to jest tak, że jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby to razem włącza się ogrzewanie lusterek, nawet w lato przy 36stC :)
Opublikowano

Potwierdzam u mnie też działa po włączeniu grzania tylnej szyby. Ale w ramach tego wątku pojawiło się przypuszczenie że w niskich temperaturach lusterka grzeja się automatycznie. I faktycznie tak to działa. Nie zasypało mi dziś auta podczas opadu śniegu w Wawie gdyż w garażu jakoś nie padało :lol: wiec nie było potrzeby ogrzewania tylnej szybki gdy wyjechałem w trakcie śnieżycy. A lustereczka topiły padający na nie śnieg i wysychały. Sprawdziłem paluszkiem i faktycznie były ciepłe :mrgreen:

Po prostu brakuje w takim bolidzie dedykowanego guziora tylko do grzania lusterek :wink:

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak macie jakieś watpliwości to trzeba podpiąć pod kompa i od razu będzie wiadomo.