Skocz do zawartości

Opony letnie 205? 215? 225? Jakiej firmy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam E39 520iA, felgi 15''.

Kupiłem auto z nowymi oponami zimowymi Kleber 225/R60. Czas kupić letnie. Wybór olbrzymi.

mam pytania:

I. Jaka będzie różnica jaeżeli założe rozmiar 205?

A) w komforcie?

B) w bezpieczeństwie?

C) w spalaniu?

II. Jakiej marki kupować? Jaki model? Zależy mi na:

A) przyczepności (mokra nawierzchnia)

B) komforcie (szumy)

C) cenie - nie chce przepłacać. Nie zależy mi na nazwie czy bajerach.

pozdrawiam!

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Jak masz felgi 15" to założył bym 205/65/15 lub 215/60/15. Róznica niewielka a jeżdzi się dobrze bo komfortowo. Spalanie jest fabryczne bo mniejszych to już założyc się nie da chociaż można wbić na to jeszcze 195 ale to juz przesada. Miałem 205 i 215 i było ok.

Jeżeli chodzi o oponki z rozmiaru 225/60/15 to też można ale wyglądaja jak balony. Ja zakupił bym 215/60/15.

Odnośnie firmy to nie wiem czy stać Ciebie na nowe czy też chcesz kupić używki ale jeżeli mogę coś polecić to Conti:

http://www.conti-online.com/generator/www/pl/pl/continental/samochod/tematy/opony_osobowe/lato/cpc_pl.html

Są super na lato i po deszczu da sie jeżdzić. Dodatkowa zaleta - są ciche. Nie wiem tylko czy Conti ma te 215 w swojej ofercie.

Pozdro - Krzysiek.

Edytowane przez krzysiek 525tds

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
ja bym zakladal 215/60 Mam obecnie zimowki 205/65 i sa jakby za wysokie. Tzn auto tak jakby troszke plywa. na 225/55.16 tego nie bylo. Byc moze to tez wina zimowek, bo wspomniane 225 byly letnie

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Nie wiem jak u ciebie z kasa, ale jakby cos to możesz sobie przejżeć te linki:

http://www.oponytanio.pl/start.html

http://www.opony.com.pl/index.asp

http://www.motoricus.pl/index.php?m=artykul.php&id_article=223

i poszukaj jeszcze na allegro

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Witam,

Ja w lato jeździłem na 225/55/16. Były to Conti oszczędzające paliwo (zmniejszone opory toczenia). Jeździło się super, Przy tej masie pojazdu szerokość 225 nie jest problemem, przy jeździe po mokrym.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Chce kupić nowe w cenie max 350zł / sztuka.

Myślałem o 205:

Dunlop SP Sport 01 205/60R15

Continental ContiPremiumContact 2 205/60R15

215 sa droższe.

W tej cenie sa jedynie Barum.

Nie wspominajac już o 225.

Nie wiem jak wielką różnice odzczuję... Szkoda, ze nie mozna potestować przed zakupem. :|

Dzięki za pomoc!

Opublikowano
ja z mojego doświadzenia stawial bym na 215 bo 205 to wąskie w tym autku a 225 gorzej sie zachowuja przy przejezdzaniu przez koleiny (w trakcie wyprzedzania) a kolein u nas w kraju nie brakuje :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

To bierz Continental ContiPremiumContact 2 205/60R15 jak cena jest dobra - z tym że 205/60/15 to mogą być za niskie. Przyłóż do auta aby sie przekonać jak to będzie wyglądałlo.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Obecnie mam Conti PC2 i sobie chwale. Poprzednio mialem Michelin Pilot i Conti moim zdaniem lepsze. Akurat rozmiar 205/60/15 bedzie wygladal "baloniasto" ale nie ma tragedii. Sam mam taki rozmiar. Auto prowadzi sie swietnie, nawet po wjechaniu w duza wode - zasluga 3 szerokich rowów. W tej cenie chyba nic lepszego nie kupisz a nowe to nowe. Ja w zeszlym roku za swoje placilem 320.00

Naprawde polecam te oponki

Opublikowano

Mojo ulubiona i sadze produkujaca switne opony to GoodYear , a model chyba GSD3 , oponki cichutkie , wysokie indexy predkosci i doskonale odprowadzanie wody :wink:

A kosztowo... opony po minimalnych przebiegach jak nowki dostaniesz juz za ok 250PLN/sztuka , wiec mysle , ze nie tak zle szczegolnie , ze jest to o polowe taniej :)

Opublikowano

Ja w mojej mam 225/55 R16 Michelin Pilot, bardzo przyzwoita opona, ale jeżeli wybierzesz Continental CPC2 to też bardzo dobra opona.

Co do wymiarów, to przy 15 calowej feldze powinieneś się trzymać tego co BMW zaleca, a zaleca do 520:

205/65 R15 94V przy 6,5 -7 calowej szerokości felgi,

225/60 R15 96V przy 7 calowej szerokości felgi.

A jeżeli zdecydujesz się zmieniać rozmiar to przynajmniej dobrze policz średnicę innej opony, albo znajdź w necie gotowe schematy zamienników.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano

Zapytanie kolegi przerodziło sie publiczny plebiscyt opon. Kazdy sie chwali to i ja cos dorzuce od siebie.

Zima jezdze na ContiWinterContact TS810 205/65/15 - nowoczesna, bardzo komfortowa, skuteczna na sniegu, bardzo cicha opona. Polecam wszystkim. Jej jedyny minus to rozmiar. W porównaniu do letnich ContiPremiumContact 2 225/60/15 jest mniej stabilna na zakretach i w czase jazdy z duza predkoscia (wyzszy balon, wezsza). Ale cos za cos, zimą inne kryteria sa wzniejsze.

Poza tym na lato zalecam rozmiar 225/60/15, auto lepiej trzyma sie drogi i oczywiscie taaaakie balony rewelacyjnie wygladaja, co jest takze nie bez znaczenia. Oczywiscie oba rozmiary sa dopuszczone przez BMW dla E39.

Co do ceny to zimowe kupiłem na www.opony24h.pl w cenie ok. 370zł/szt. natomiast letnie ok. 470zł/szt.

Jesli kupowac opony to tylko NOWE!!! Lepiej tanszego producenta, ale tylko nowe! Masz pewnosc, ze nie bedziesz mial zadnych problemow z biciem, wywazeniem itd.

GO NAVY...
Opublikowano
w zależności od zasobności portfela, dla mniej zamożnych w zupełności wystarczą 205/65/15 Nokian NRv, dla innych do tego modelu śmiało można założyć 225/65/15 tej samej firmy - bez problemu że więcej spali, a drogi będzie się trzymał rewelacyjnie, na suchym i mokrym.
Opublikowano
A jeżeli Ci to pomoże to zobacz jakimi wymiarami można zamienić zalecany rozmiar:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=205%2F65R15&tolerancja=2%25&imageField.x=87&imageField.y=12

Hmmm. Felgu też musze kupić. Zwykłe, stalowe. Tylko nie wiem gdzie.

Będę gdzies w Szczecinie szukał.

Dzięki za pomoc! :cool2:

Opublikowano

masz internet - to czytaj testy roznych opon i wybierz to co cie interesuje ....

z mojego doswiadczenia - jezeli szukasz opon dobrych na deszcz to unkiaj dunlopow - sa swietne na sucho ale jak popada to masakra - kupilem jakis czas temu nowe 4 szt sp sport 2000E - na suchym super - na mokrym :duh: ....