Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koleś mój posiada E34 520+LPG rocznik 89. Problem tkwi w ilości spalanego gazu, mianowicie na trasie przy prędkości ok. 110-120 km/h spalanie wychodzi rzędu 16-17 l/100 km (jeszcze do przyjęcia :mad2: ) ale cała sprawa ma się źle gdy musi jeździć tylko po mieście. Wtedy spalanie osiąga przerażające wartości ok. 25-27 l/100 km. :jawdrop: :duh: Czy te silniki mają taki popyt na gaz ???? Może ktoś wie co nie jest tak. Gaz tankowany tylko na renomowanych stacjach.

Proszę o pomoc :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

http://img255.imageshack.us/img255/3750/m54pd.jpg

wcześniej: E32 750 V12 - to była jazda ;-)

Teraz: E39 3.0d

Opublikowano
temat powinien byc w spalania .... ale od siebie odpowiem ci ze to spalanie jest suzo za wysokie - niech kolega podjedzie do porzadnego gazownika na regulacje.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Regulacja stary. Ja mam 325i, zamontowałem instalacje (niestety nie sekwencja :( ) i palił mi na początku 17l. Podjechałem na regulacje po 1000km i ustawili mi bunie na komputerze. Następne tankowanie... 9,5l :!::!::!:
Opublikowano

mam 540iV8 manual i pali mi po warszawie 17-18 l LPG przy ostrej jeździe.

niech kolega jedzie koniecznie do gazownika bo ma coś zpieprzone.

czasami się mylę
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam 520i 24v na gazie (nie sekwencja). Nie jezdze duzo w miescie, bo w takowym nie mieszkam :) Ale teraz, tzn w zimie, jezdzilem calkiem sporo po drogach 28 kolejności odśnieżania :wink: z prędkością nie wiekszą niż 60 km. Mimo to, spalila mi dokladnie 11,5l na 100. Czekam z niecierpliwościa na lato, tańszy gaz i mniejsze spalanie!!!! :twisted2: To prawda, co twierdza koledzy w innych postach, najwazniejszy jest fachowiec! Mialem tzw. "okazję" żeby założyć tanio gaz, na szczęście nie poleciałem na to, założyłem u gościa, który robi właściwie tylko BMW i jestem po prostu SZCZESLIWY!!!!!! Pozdrawiam i życzę małego spalania!!!!!
Opublikowano
Trzeba by też wymienić filterki, ewentualnie spuścić olej z reduktora chyba, że reduktor jest już wyeksploatowany to też objawia się dużym spalanie wtedy trzeba go zregenerować albo lepiej wymienić na nowy.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Koleś mój posiada E34 520+LPG rocznik 89.

A wiec silnik M20. Uzytkowalem dokladnie takie auto przez 5 lat na LPG i srednia spalania (miasto+trasa) zawsze wynosila 10 - 12 litrow LPG. Liczby podane przez Ciebie sa zatem wrecz kosmiczne.

Widziales moze progam "Usterka" na TVN dotyczacy instalacji gazowej? Tam nieudolni gazownicy zapychali filtr powietrza gabkami i matami, zeby wytworzyc sztuczne podcisnienie wtlaczajace gaz do ukladu dolotowego - efekt byl taki, ze samochod co prawda jechal i nie gasl ale spalal kosmiczne ilosci gazu. Z doswiadczenia wiem, ze wszelkiego rodzaju "zaslepianie" filtrow powietrza to trick stosowany przez wielu pseudogazownikow wiec moze warto to sprawdzic.

P.S.

Tych wszystkich psudofachowcow powinno sie zamykac. A swoja droga kto przyz zdrowych zmyslach dokonal odbioru takiej fuszerki :duh: ?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Mój e34 520 12v instalacja BRC jednopunktowy wtrysk: miasto 15-17, trasa 10-12,5... myślałem że będzie mniej, czekam na lato:)

jaki jednopunktowy wtrysk, chyba chodiz ci o II generacje z mikserem.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
No i oczywiscie musza byc wykonane wszystkie czynnosci obslugowe autka (nikt o tym nie wspomnial) takie jak: regulacja zaworow, wymiana filtra powietrza i gazu, regulacja gazu itp.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mój e34 520 12v instalacja BRC jednopunktowy wtrysk: miasto 15-17, trasa 10-12,5... myślałem że będzie mniej, czekam na lato:)

jaki jednopunktowy wtrysk, chyba chodiz ci o II generacje z mikserem.

Tak chodziło mi właśnie o instalacje II gen z mikserem, sorry za błąd...

Ale myśle że palić mniej niż 15 nie będzie po mieście, trasa właście powinno być w granicach 11