Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

mam do kupienia nowy zestaw alpiny.

wzmak, 2 wysoko tonowe, 2 srednio tonowe, kable

oplaca sie za 1500zl

czy gra to lepiej od seryjnego naglosnienia z radiem profesional.

pozdr

Edytowane przez DW1225
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Członkowie klubu
Opublikowano

Gra lepiej niż standardowe STEREO ale szału nie ma...

Podpytaj kolegę merlin. Posiada taki zestaw w swoim aucie. Ostatnio robiliśmy małe porównanie właśnie zestawu doposażeniowego Alpine z moim customowym systemem.

Cena normalna. W ASO przy standardowej zniżce ok. 5% wyjdzie ok. 1600 pln

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

panowie a 16 wstawial ktos? ile jest miejsca na glosnik w szerz i na glebokosc

zna ktos te wymiary dokladnie?

• Członkowie klubu
Opublikowano

160 mm w fabryczne miejsce raczej nie wejdzie, 130 mm już tak. Maksymalna głębkość to 55 mm.

Opublikowano
Gra lepiej niż standardowe STEREO ale szału nie ma...

Podpytaj kolegę merlin. Posiada taki zestaw w swoim aucie. Ostatnio robiliśmy małe porównanie właśnie zestawu doposażeniowego Alpine z moim customowym systemem.

Cena normalna. W ASO przy standardowej zniżce ok. 5% wyjdzie ok. 1600 pln

prmax - a jeśli można, to co za custom siedzi u Ciebie i jaka jest różnica w stosunku do Alpine z ASO (jakości grania i cenowa :wink: )?

Opublikowano

Mam alpine zestaw i d..py nie urywa ale po założeniu sub L7 jest przyjemnie :8)

Ale do zestawu Logic 7 czy innego typu głośników typu 16cm (Ground Zero, JBL) + dobry wzmacniacz ma się miernie...

Lepiej zainwestować w coś wartego tych pieniędzy Audiosystem X-ION 200 BMW lub kupić 13 lub jakoś "upchać" 16 dobrej firmy ze wzmacniaczem i subami

Pozdro

Lewy pas to nie kółko różańcowe.
Opublikowano

Ja mam alpine i jestem bardzo zadowolony vs. seryjny zestaw professional. Oczywiście wszystko zależy od Twoich oczekiwań. Zaletą alpiny jest "plug and play" - montaż większych głośników, budowanie customowego zestawu to zawsze trochę większa rzeźba.

Prześledź ten wątek, jest tam bardzo dużo informacji na ten i pokrewne tematy

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=148090&hilit=rozs%C4%85dne+pieni%C4%85dze

Opublikowano

czemu syf widac ze material ma strukture nie kazdy potrzebuje boczne kieszenie

widac ze jest to nie u kazia skladane

Opublikowano

Ten zestaw z linku gra pewnie super ale szczerze to zastanów się co powiesz następnemu właścicielowi auta przy sprzedaży...

Nie każdy lubi takie "rzeźbienie" mocne w aucie.. Powinno być jak najmniej widoczne, ingerencji też jak najmniej...

Podjedź najlepiej do jakiegoś zakładu Car-audio. Oni coś dobiorą do Twojego modelu podłączą i będziesz miał spokój :)

Doradzą które głośniki mogą wejść i będą grały rewelacyjnie a zmieszczą się w kwocie 1500 zł spokojnie takie moje zdanie.

Pozdr.

Lewy pas to nie kółko różańcowe.
Opublikowano
Tak jak pisza poprzednicy polecam Alpine a dodatkowo poszukaj na allegro subów z wersji Hifi (niebieska naklejka) będzie grało jeszcze fajniej . Mi się udało wszystko założyć w około 3h (byłoby szybciej ale nie chciałem poniszczyć boczków w drzwiach więc się nie spieszyłem) + zmiana parametru w skrypcie radia na hifi co pięknie wszyscy nazywają przeprogramowaniem.
Opublikowano

Witam

Też jestem zainteresowany czymś plug and play bez rzeżby i interesuje mnie opcja Alpine plus HiFi. Pytanie tylko czy taki montaż wiąże się z rozkładaniejakiejś dodatkowej wiązki czy takowa już cała jest i polega to tylko na wymianie głośników i dołożeniu wzmacnacza. A i montaż wysokotonowych przy lusterku bo mam standardowe audio?

Może ktoś kto już to montował ma jakiś manual do tego?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja zakładałem sam alpine, masz w komplecie wzmacniacz, komplet wiązek, głosniki i zwrotnice.

Manual masz tu: http://www.bmwland.co.uk/forums/viewtopic.php?t=88881

Co do wysokotonowych to głośniki masz w zestawie, natomiast w aso bedziesz musiał kupić te ramki wokół drzwi z miejscem na tweetery i je wymienić - spokojnie można to zrobić samemu, dość prosta robota tylko te plastiki mają dość ostre krawędzie. Koszt to ok 180 zł za parę ramek.

Opublikowano

Ja mam założony alpine w e87 i w porównaniu do serii była znaczna różnica

Montaż nie jest trudny , trzeba ciągnąć dodatkową wiązkę ale nie jest to jakieś problematyczne

Opublikowano
A jak z wiązkami kabli? Coś trzeba dokładać? Radio trzeba wyciągać?

Radia nie musisz wyciagac. Wiazki dolaczone do zestawu Alpine przeciagasz od wzmacniacza ktory instalujesz w bagazniku (na tasme dwustronna) do już istniejących wiązek w progach kierowcy / pasażera i tam wpinasz. Zeby przeciagnac ta wiazke musisz zdemontowac tylko boki kanapy które są na wcisk. Dalej prowadzisz wiązke wzdluz progu - mozna ja po prostu wepchnac palcami pod plastik i nic nie widac. Potem zdejmujesz plastikowe oslogi progow przy fotelu pasazera i kierowcy, rozbebeszasz obecną wiązkę i tam podpinasz / zlutowujesz nowe kable ze starymi. Są tam trzy sztuki kabli - jeden da się połączyć kolorem, dwa pozostałe (o ile pamiętam od średniotonowych i od headunit) są prawie identyczne (różnią się minimalnie grubością) i te łączyłem metodą prób i błędów aż trafiłem na działającą kombinację (jak źle połączysz to nie zagra nic, albo nie będzie słychać średniotonowych ew. subów).

Tu jest link do ori instrukcji instalacji - http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=199634&d=1225483985

Opublikowano

pytalem ta firme o boczki dostalem odpowiedz.

[list=]Witam,

Do E90 mamy dwie możliwości poprawy muzyki:

1.Dedykowany system Jehnert BMW E90 (wymiana wooferów pod siedzeniami na 20cm głośniki + wymiana tweeterów w listwie przy szybie + wymiana głośników średniotonowych +zwrotnice) -komplet takich głośników to koszt 2099 zł

Do tego systemu trzeba dodać:

- 4-ro kanałowy wzmacniacz - to koszt 750 zł

- okablowanie + akcesoria montażowe- to koszt 200 zł

-adapter wyprowadzający dźwięk z radia - 100 zł

Czyli razem ok. 3100 zł

Jeżeli nie posiada Pan maskownic na głośniki wysokotonowe przy listwie szybowej, to trzeba by zakupić taką listwę - oryginalna jedna listwa BMW nowa kosztuje 130 zł/szt.

CENY bez montażu.

2.Przeróbka boczków na profesjonalnych nakładkach Jehnert + system 12 głośników - taki mamy zamontowany w naszej E90 - zapraszam na odsłuch -warto !

System ten składa się z 12 głośników i kosztuje 4400 zł już z nakładkami na drzwi :

-3 woofery 16,5cm w drzwiach i jeden pod siedzeniem (razem 8 wooferów)

-średniotonowe głośniki w drzwiach (2 głośniki)

-wysokotonowe w listwie przy szybie (2 głośniki)

-zwrotnice

Do tego systemu trzeba dać:

-bardzo mocny wzmacniacz 4-ro kanałowy - to koszt 1500 zł

-okablowanie ok. 200 zł

-wytłumić dobrze drzwi (materiały ok. 300 zł)

-adapter wyprowadzający dźwięk z radia - 100 zł

Razem ok. 6500 zł

Jeżeli nie posiada Pan maskownic na głośniki wysokotonowe przy listwie szybowej, to trzeba by zakupić taką listwę - oryginalna jedna listwa BMW nowa kosztuje 130 zł/szt.

CENY bez montażu.

Pozdrawiam,

Best Regards

Mateusz Pietrzyk

:duh:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozumiem zeten wzmacniacz alpiny zasila i glosniki w drzwiach i te suby pod siedzeniami?

Czy ten wzmacniacz ma faktycznie 4X80 rms?