Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem założyć felgi do bmw e39 z e 34 i odziwo otwór jest za mały, jakie felgi bedą pasowac jaki jest tam rozstaw bo nie moge znaleść na feldze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Roztocz otwór i będzie ok. Niczym innym się nie różnią.

Było o tym w uj.

:search:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

e39 jako chyba jedyne BMW ma inną średnicę otworu centrującego, tj większą, a co za tym idzie każdą felgę trzeba będzie roztaczać.

W drugą stronę trzeba znowu stosować pierścienie centrujące.

• Moderatorzy
Opublikowano
w e39 otwór centrujący ma 74.1 mm średnicy, jeśli masz minimalnie mniejszy w felgach to da się zrobić, teraz czekam na obróbkę felg z e60 - miały 72.5 mm średnicy na otworze centrującym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam takiego freza na wiertarke tym tez moge , nie musi byc chyba tak super równo

Żartujesz, prawda? :mad2:

Opublikowano
Kolego, ja wpakowałem do siebie felgi od e36 ( mimo że koledzy mówili żebym dał sobie z tym spokój, ale się uparłem) problem był dokładnie ten sam, różnica otworu centrującego i et. "Rozwiązałem" tą sprawę za pomocą dystansów z przejściem otworu centrującego...miesiąc później felgi poszły do sprzedania a dystanse za 7-stówek na śmietnik. Moja rada, sprzedaj felgi i załóż właściwe do modelu bo to loteria. Zobacz ile osób na forum ma problemy z biciem na kierownicy, jak Ci przetoczą którąś felgę minimalnie źle, to ani nie da się na tym jeździć ani sprzedać. To tyle ode mnie.
Opublikowano
dystanse za 7-stówek na śmietnik

Nie chcesz ich sprzedać ? Jeśli tak proszę o info na PW :wink:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
e39 jako chyba jedyne BMW ma inną średnicę otworu centrującego, tj większą, a co za tym idzie każdą felgę trzeba będzie roztaczać.

witam , e 39 ma taką samą średnicę jak w e 46

• Moderatorzy
Opublikowano
ok dzieki, myślałem ze nie można go powiekszyc ze względu na bezpieczeństwo.

zależy jaka jest różnica, im mniejsza tym lepiej, u mnie 1,6mm na średnicy do roztoczenia, powinno być ok. Przekonam się jutro jak odbiorę.

Opublikowano

1.6mm większa średnica to 0.8mm będzie stoczone. jeśli zauważysz różnice to :cool2: :D

ja u siebie po takim zabiegu nie zauważyłem nic...

Opublikowano

witam , e 39 ma taką samą średnicę jak w e 46

no niestety ale e46 ma średnicę piasty 72,5mm

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Druciarstwo to by było jakby ktoś sobie pilnikiem poszerzał otwór centrującu (jest taki wątek na forum) :duh:

Jeśli byłoby to kilkanaście milimetrów to faktycznie możnaby było się zastanawiać czy nie będzie naruszona struktura felgi, ale w przypadku felg z e60 do e39 masz 1,5mm różnicy na średnicy otworu centrującego, profesjonalnie tokarką można to zebrać bez obaw. Osobiście jeżdzę na takich i nie mam żadnych problemów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A moim zdaniem nie ma ładniejszych felg do E39 jak Double Spoke.

Żadne tam z E60 czy inne ///M.

Tylo te.

http://img685.imageshack.us/img685/1870/97031626.jpg

ec2Wze6.jpg