Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
michelin, toyo, yokohama jezeli Cie stać.. wszystkie nowe opony renomownaych marek maja porownywalne właściwosci. Moja jezdzi na michelin Alpin A4 225/45 R17 91cos 700zł szt i jest git.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo dobre zimówki w rozsądnej cenie to Nokian WR A3. Na prawde świetnie trzymają. Wg mnie nie gorsze niz Michelin....
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
to już chyba w/g uznania, niby zimówka powinna być węższa niż lato ale na 225 nie jest źle, ważniejsze chyba jaki stan, firma i indeks prędkości
Opublikowano
Najważniejsze żeby nie były szerokie i miały dóży profil 196/65 jakiekolwiek nówki napewno będą lepiej się sprawdzały od michelin czy innych drogich 225 a nie mówię już o profilu /45 to co każdą zime trzeba prostować
www.Car-los.pl
Opublikowano

Na zimę wg mnie lepiej do 330 kupić 205.

Miałem 225/45/17 bridgestone blizak, więc raczej całkiem niezła guma, teraz nokiany WR 205/50/17 i różnica na śniegu jest kolosalna na korzyść węższych.

Ja wychodzę z założenia, że na zimę przede wszystkim chce mieć dobrą oponę na ciężkie warunki. Szczególnie jeśli jeździ się w góry etc.

Wiadomo, że na suchym jest gorzej szczególnie z trakcją, ale tragedii nie ma nawet w 330d po programie, gdzie trochę niutów jest.

Opublikowano
ja mam trochę inne doświadczenia jeśli chodzi o szerokość zimówek, a jestem z terenów podgórskich. W e39 3.0d miałem Continentale 205 przód i tył, z ruszaniem trzeba było naprawdę delikatnie, na mokrej nieośnieżonej nawierzchni lekko pod górę przy spokojnej jeździe zrywało przyczepność na dwójce (zdrowe 3.0d seria). Jazda po śniegu porażka, jedynie sprawdzały się na błocie pośniegowym bo cieniutkie. Zmieniłem tył na 225 też Conti, zupełnie inna jazda na mokrym, auto w końcu normalnie przenosiło moc na nawierzchnie.
życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
Mam Nokiany 205/50/R17 zimówki i jestem z nich zadowolony , guma moim zdaniem dobry stosunek ceny do jakości . Przy x-sie dobre zimówki sprawiają w zimie dużo frajdy :) .
Opublikowano
ja mam trochę inne doświadczenia jeśli chodzi o szerokość zimówek, a jestem z terenów podgórskich. W e39 3.0d miałem Continentale 205 przód i tył, z ruszaniem trzeba było naprawdę delikatnie, na mokrej nieośnieżonej nawierzchni lekko pod górę przy spokojnej jeździe zrywało przyczepność na dwójce (zdrowe 3.0d seria). Jazda po śniegu porażka, jedynie sprawdzały się na błocie pośniegowym bo cieniutkie. Zmieniłem tył na 225 też Conti, zupełnie inna jazda na mokrym, auto w końcu normalnie przenosiło moc na nawierzchnie.

Racja, ale tutaj mówimy o xd, który w zasadzie na odśnieżonej nawierzchni porafi się obyć bez zimówek.

Opublikowano
ja mam zimowe 225/45/17 i jest git. Wezsze opony na zime to lepiej dla tych ktorzy maja naped na jedna os( chodzi to o sile nacisku na powierzchnie) wiec 4x4 spokojnie bedzie jechac na szerszych - a wlasnie szerokosc jest waznieszja, podczas hamowania ma wiekszy styk z nawierzchnia.
Opublikowano

Panowie, lekki off-topic (ale na czasie ;-) )w kwestii opon:

Czy kupujecie do siebie opony homologowane do BMW, dodatkowo oznaczone gwiazdką (*)?

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano

totalnie nie wiem o co lotto ... ale chętnie się dowiem i sprawdzę, tylko czy to ma być w zimówkach czy letnich i gdzie to cudo mogę znaleźć i co poza "homologacją bmw" ta cała * daje, czy nie chodzi o $ przy wielo $ 000 odszkodowaniach itd tylko i wyłącznie jako asior żeby wygrać - tj. mniej wypłacić

no i raczej nie w takich "szrotolotach" jak e46 w świetle $ dla TU ma to znaczenie bądź odgrywa rolę

Opublikowano
Panowie pozwole sie podłaczyc pod temat jestem przed kupnem opon zimowych i mam dylemat posiadam felgi styling 68 o rozmairach przód 7.5j+eh2 oraz tył 8.5j+eh2 jaki rozmiar poleccie do tych felg??dodam iz jest to e46 330ci coupe
Opublikowano

Co do opon zimowych to przepis odnośnie przymuszonej ich zmiany w okresie od 1 listopada wszedł już w życie ?

Przepraszam za małe odbiegnięcie od tematu.

• 2 tygodnie później...