Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dodam tylko że stara tarcza sprzęgła nie była taka cienka jak sie może komuś wydawać - miała dokładnie 2,5 mm grubości, a nowa tarcza SACHS'a ma 3,5 mm grubości. Mimo tego zniszczyła ona docisk :/

Nowa tarcza z BMW ma 9mm grubosci.

Opublikowano
Panowie wszystko wychodzi w praniu jak sie zrzuci skrzynke. Jeśli mamy dużo pieniązków i chcemy jeździć BMW ,to kupujemy nowy zestaw z Luka za 1800 dwumas + sprzęgło i dajemy kumatej osobie do roboty. Natomiast ,Jeśli chcemy jeździć BMW a nasze fundusze z róznych sytuacji sa ograniczone ,to zrzucamy skrzynke. Sprawdzamy w jakim stanie jest dwumas,jeśli ok to zaglądamy do sprzęgła, jeśli docisk jest ok a tarcza zużyta,możemy ją oddać do specjalistycznego,sprawdzonego zaznaczam :D zakładu. w moich okolicach słyszałem od znajomego,ze w Zabrzu ( koles tam jeżdzi od 20 lat) koło urzędu skarbowego dobrze nabijają tarcze za 50 zł i będzie ona niczym LUK a dodam,ze sama tarcza jest nie do dostania :D po hurtowniach. Warto zerknąć jeszcze na łożysko oporowe. Ja wiem,ze to jest drażliwy temat,bo ileż można zrzucac skrzynie jak coś. Poza tym warto się zaopatrzyć przy wymianie sprzęgła w 2l dobrego leju do skrzyni. Ja wlewałem zaraz po zakupie mobil 75w-90. Wszystkie pomysły zalezą od naszego portfela. Wiadomo,co nowe,to nowe
Opublikowano
dodam tylko że stara tarcza sprzęgła nie była taka cienka jak sie może komuś wydawać - miała dokładnie 2,5 mm grubości, a nowa tarcza SACHS'a ma 3,5 mm grubości. Mimo tego zniszczyła ona docisk :/

Nowa tarcza z BMW ma 9mm grubosci.

Sory może źle to określiłem. Chodziło mi o to że cała nowa tarcza sprzęgła składa sie z dwóch tarcz ciernych o gr 3,5mm każda i pomiędzy nimi jest jeszcze pewna przerwa co w sumie może i daje te 9 mm. Ja mierzyłem pojedyńczą tarcze cierną i jedna i druga (stara) miały po 2,5mm podczas gdy nowe mają po 3,5mm.

Opisuje tutaj nową tarcze SACHSA, może inne mają inaczej, albo to ja dostałem jakąś dziwnie cienką :/

• 1 rok później...
Opublikowano
Ja pisze konkretnie na przykladzie m47...jednomasa nie tlumi tak drgan i podobno szybciej zuzywaja sie tylne tuleje. Vagi moga byc bardziej podatne na zastosowanie takiego rozwiazania ze wzgledu na przedni naped....

Witaj Marcinie...

troche czasu juz minelo...mam nadzieje , ze wszystko dobrze u ciebie.....

mam chyba problem z dwumasa , polecisz kogos ?

z gory dzieki

David

http://daduleztesina.rajce.idnes.cz/BMW_318d_2#DSC_0014.jpg
Opublikowano

A montował ktoś regenerowany dwumas od pana z poznania..?

W googlach wyczytalem duzo pozytywnych opini na temat jego regenerowanych dwumasow....

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Z tego co wiem 2.0d po lifcie ma takie samo sprzeglo jak 3.0d 204km wiec bez obaw.

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej m57 184km.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak i spokojnie wytrzyma taki moment.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja wymienialem przy240 tys. Ale dlatego ze awaria byla. Dzwigienka pekla. Dwumas został stary i już 20 tys przejechane i nic się nie dzieje więc radze samo sprzeglo wymienić. Tzn tarcza i docisk. Koszty 1500 z robota.
Opublikowano
ja znalazlem na Ebay w niemczech kompletny dwumas LUK za 100euro z przesylka z samochodu ktory mial przejechane 120tys.kupilem doscisk i lozysko i autko chodzi jak ta lala.
Opublikowano
ja znalazlem na Ebay w niemczech kompletny dwumas LUK za 100euro z przesylka z samochodu ktory mial przejechane 120tys.kupilem doscisk i lozysko i autko chodzi jak ta lala.

Kolego a jak zamowic z tej stronki do polski produkt?

Opublikowano
zarejestruj sie na ebay i dalej wszystko tak jak na allegro :) dogadasz sie po angielsku z kazdym niemcem :) zalozylem konto Ebay i konto Pay Pal.Kupilem towar na Ebayu zatankowalem konto na Paypal wplacilem kwote za towar i czekalem na przesylke.on dostaje potwierdzenie odbioru i czeka na odblokowanie pieniazkow jezeli wszystko sie zgadza z opisem.masz chyba 10 dni rozruchu w zaleznowci ile sie zgodzi.jezeli wszystko gra odblokowujesz mu pieniadze i wplywaja mu na konto.jezeli nie gra musisz mu odeslac towar spowrotem i pieniadze wracaja na twoje konto PayPal ktore mozesz bezplatnie przelac na swoje konto osobiste.jezeli sprzedajesz cos na Ebayu wszystko dziala w odwrotna strone.tam znajdziesz duzo bardzo dobrych czesci takich jak Dwumas do twojej BUNI pozdrawiam.
  • 1 rok później...
Opublikowano
informacyjnie, jeżdżę jeszcze z oryginalnym sprzęgłem, aktualnie 226tys km :)

update po ponad roku:

na liczniku wybiło 245tys km i nadal oryginalne sprzęgło, na którym wyjechał z fabryki :)

Opublikowano
informacyjnie, jeżdżę jeszcze z oryginalnym sprzęgłem, aktualnie 226tys km :)

update po ponad roku:

na liczniku wybiło 245tys km i nadal oryginalne sprzęgło, na którym wyjechał z fabryki :)

Kolego to żaden wyczyn ja mam 20 tys więcej w tym ponad 60tys po chipie a w ogóle nie uważam tak samo tego za żaden cud po prostu jak dbasz tak masz:) znajomy robił sprzeglo kpl przy tym silniku przy 380tys a głównym powodem byla jego zona z świeżym prawkiem