Skocz do zawartości

E39 525 2003 gdzie znajdują sie numery vin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W jakich miejscach szukać numerów vin? Ponoć jest ich kilkanaście w tym modelu.

Opublikowano

Komora silnika, kielich od strony pasażera oraz tabliczka znamionowa przynitowana w komorze silnika, na bocznej powierzchni błotnika po stronie kierowcy - jest do góry nogami aby wygodniej było odczytac dane.

O innych miejscach instrukcja obsługi BMW e39 nic nie wspomina.

Ponoc w amerykańskich wersjach VIN był także w okienku na dole przedniej szyby no i gdzieś też czytałem o jakichś wysoce zakonspirowanych VINach w profilach zamkniętych progów ale ile w tym prawdy to nie wiem bo tego bez odpowiedniego sprzętu i tak nie widac więc ciężko to zweryfikowac.

Pzdr.

Opublikowano
Adam001 numerów vin w autach jest wiele więcej niż te co widzimy. i to dotyczy BMW oraz innych producentów, choć w zależności od marki ich rozmieszczenie może być inne. z tego co sobie przypominam to BMW nabija numery gdzieś na ramie z tyłu samochodu. ale odczytanie jest tylko możliwe tylko po zdemontowaniu określonych elementów. miałem kiedyś taką książkę w której zaznaczone były te miejsca. jak tylko uda mi się ją znaleźć to wkleję do post. pozdrawiamu
Opublikowano

Wiadomo, że numer VIN może być nabity w wielu miejscach, które normalnie są raczej ciężkie do zobaczenia, bo np trzeba by wcześniej wymontować pół samochodu. A robi się to głównie po to, że jak auto jest kradzione i rozmontowane na części to wtedy przydają się takie ukryte lokalizacje żeby namierzyć daną część i przyporządkować ja do zbioru innych/do konkretnego auta.

Ciężko natomiast podczas kupna auta rozmontowywać pół auta, żeby gdzieś tam znaleźć ukryty VIN bo takie działanie mija się z celem i tak ukryty VIN nie do tego ma służyć.

Pzdr.

Opublikowano
zgodzę się z Tobą Manolito. tylko w pytaniu nie było mowy o vin widocznym przy zakupie auta. pozdro
Opublikowano

Nie no jasne. Jednak dobrze, że poruszono taki temat i teraz wiadomo, że oprócz widocznych VINów są także te ukryte, które mają jednak trochę inne zadanie. :cool2:

Pzdr.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Odkopuje temat aby nie zakładać nowego dla jednego spostrzeżenia ,a może komuś się przyda . Właśnie zdejmowałem podsufitke w Mini (a to też prawie BMW :D ) i tam znalazłem wklejke z nr. VIN
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co pamiętam, to jest jeszcze jeden we wnęce bagażnika, gdzieś w okolicy tylnego pasa. :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pod fotelem pasażera jest wsadzona kartka z numerem vin i wypisanym wyposażeniem auta.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
W komorze bagażnika obok akumulatora na wzmocnieniu prawego błotnika jest naklejka.
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • 7 lat później...
Opublikowano
odświeżam, pojechałem dziś na pierwszy przegląd i diagnosta nie mógł znaleźć tabliczki znamionowej. Vin jest wybity na kielichu, auto bez problemu przypłynęło z Japonii, także żadnej lewizny nie może być. Szukaliśmy w komorze silnika na błotniku ale nie było tam tabliczki. Auto E39 525i Msport
Opublikowano

sprawdzę jeszcze raz w garażu. Ale z tego co pogrzebałem w necie to bardzo częstą sytuacja w japońcach. Dla potomności napisze, że można to załatwić na dwa sposoby:

- zamówienie w ASO,

- wizyta w Urzędzie Miejskim, lub starostwie i wydanie decyzji, a tabliczkę robią diagności.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie, może ktoś z 525i zerknąć jako ma kod homologacji? Jest na tabliczce i będzie mi potrzebny :) Ewentualnie proszę o zdjęcie na priv górnej części naklejki, jest tam taki kod no e1... Centrala BMW podobno potrafi robić problemy bez tego kodu.

Opublikowano
W wersji japońskiej w tym miejscu, tabliczki nie znajdziesz.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
W wersji japońskiej w tym miejscu, tabliczki nie znajdziesz.

to wiem, ale czy ona w ogóle gdzieś jest?