Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiam sie jakiej firmy sa orginalne amortyzatory na przod i tył

Na allegro znalazłem tylko bilstein , sachs , monroe ktore polecacie ??

Tytuł poprawiłem ale następnym razem zablokuje temat i poślę ostrzeżenie.Czytaj regulamin

Opublikowano

Na pierwszy montaż idą sachs, ostatnio na takie wymieniałem i takie również polecam.

Pamiętaj, że są 3 rodzaje w zależności od tego jakie zawieszenie posiadasz tak więc dobrze je dobierz.

Opublikowano

Poprzednio do Mercedesa W203 Avangarde (m.in. sztywniejsze zawieszenie) wkładałem bilsteiny B6 i również byłem z nich zadowolony. Myślę, że czy Sachs czy Bilstein to nie będzie wielkiej różnicy bo to przecież jedne z czołowych firm jednak z racji, że bmw właśnie na pierwszy montaż wsadzało sachsy to na takie się zdecydowałem.

Co do monroe to mój mechanik zdecydowanie odradzał. Kiedyś na Discovery pokazywali fabrykę monroe i sposób produkcji wyglądał na naprawdę zaawansowany. Na pewno nie jest to chińszczyzna. Choć z drugiej strony np. febi jest niemiecką firmą a robi tak badziewne produkty, że chyba nawet chińskie są lepsze jakościowo.

Opublikowano
Na pierwszy montaż idą sachs, ostatnio na takie wymieniałem i takie również polecam.

Pamiętaj, że są 3 rodzaje w zależności od tego jakie zawieszenie posiadasz tak więc dobrze je dobierz.

Ważne jest również czy kombi czy sedan i jaki rodzaj silnika.

A prawda jest zawsze pośrodku jak są zepsute stare to każde nowe będą lepsze ,

Trzeba tez wymienić te górne mocowania , bo łożyska mogą mieć luzy,

Sachs-y są super, moje maja 245 tys przebiegu i były bardzo dobre do puki nie trafiły na polskie dziurawe drogi i spotkały się z głęboka dziurą - prawy się zaczął pocić.

Jakby ktoś miał Blinsteiny B8 w okazyjnej cenie to chętnie przytulę w ostateczności mogą być B6 przód oczywiście.

sprzedam części do bmw M5 03.2007r.
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Znajomy w 535d wsadzil Koni FSD sa dosyc drogie, ale rewelacja, na wprost sa dosc miekkie a na zakretach sie utwardzaja , na europejskim forum rowniez polecaja

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Witam,

Założyłem Bilsteiny na przód jakieś 15-20tys km temu i za jakiś czas, gdy będę wymieniał tył, też wezmę Bilstein.

Uważam je za dobre i sprawne acz dość sztywne.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak, na pierwszy montaż pakowane są amortyzatory Sachs i takie same warto założyć w przypadku ich usterki. Co prawda na temat amortyzatorów Monroe słyszałem niewiele, ale najwidoczniej wynika to z faktu, iż mało osób je montuje.

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano

odgrzewam temat,

wymieniam amortyzatory przednie w swojej E61 LCI, w katalogu SACHS dla standardowego zawieszenia amortyzatory mają inne numery

E60: 310273 i 310274

E61: 310480 i 310481

co dziwne, te dla E61 są droższe niż dla E60

sprzedawca zapewnia, że to są te same amortyzatory, co może mieć potwierdzenie z numeracją OEM - amortyzatory są zgodne dla E60 oraz E61

zgadza się?

• 3 lata później...
Opublikowano
odgrzewam temat,

wymieniam amortyzatory przednie w swojej E61 LCI, w katalogu SACHS dla standardowego zawieszenia amortyzatory mają inne numery

E60: 310273 i 310274

E61: 310480 i 310481

co dziwne, te dla E61 są droższe niż dla E60

sprzedawca zapewnia, że to są te same amortyzatory, co może mieć potwierdzenie z numeracją OEM - amortyzatory są zgodne dla E60 oraz E61

zgadza się?

Witam.

Wyjaśniłeś może czym się różnią amortyzatory

do E60 od tych do E61?

Oprócz ceny.

Opublikowano
Jeśli chodzi o tego typu części to ja mogę polecić Wam amortyzatory BMW L Monroe: https://www.centrumauto.pl/amortyzator-bmw-l-monroe--742023sp,2mon ;) W zeszłym roku kupiłem je do swojego samochodu i bardzo dobrze się na nich jeździło. Poza tym jest wiele innych firm jak Sachs, czy Bilstein. W przypadku zakupu części przez internet warto jest wcześniej przedzwonić do sklepu i upewnić się, że dana część pasuje do konkretnego modelu pojazdu, aby potem nie było problemów. Pozdrawiam ;)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Podział na gazowe i olejowe?

Chyba raczej podział powinien być na aluminiowe i stalwowe, bo do tego sprowadza się wybów w przypadku części zamiennych. A w związku z tym różnicy w masie nieresorowanej.

Czytałem takie artykuły 10 lat temu przed pierwszą wymianą amorów w Audi a4, zapytałem wtedy kolesia w sklepie jakie to są, gazowe czy olejowe, a on zgłupiał, nie wiedział co odpowiedzieć, aż w końcu wydukał, że sachs jest drogi, ale jak chcę, to mają też monroe :mrgreen:

Opublikowano
Podział na gazowe i olejowe?

Chyba raczej podział powinien być na aluminiowe i stalwowe, bo do tego sprowadza się wybów w przypadku części zamiennych. A w związku z tym różnicy w masie nieresorowanej. - Amortyzator nie jest elementem masy nieresorowanej. Takimi są koło, tarcza, piasta, zacisk hamulowy....

Czytałem takie artykuły 10 lat temu przed pierwszą wymianą amorów w Audi a4, zapytałem wtedy kolesia w sklepie jakie to są, gazowe czy olejowe, a on zgłupiał, nie wiedział co odpowiedzieć, aż w końcu wydukał, że sachs jest drogi, ale jak chcę, to mają też monroe :mrgreen:

- gazowy to nazwa potoczna, on jest gazowo - olejowy, a sprzedawcy, no cóż oni często mniej wiedzą od kupujących.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Chodziło mi o coś innego. O to czy masz możliwość do swojego e60 wybrać między gazowo/olejowym a olejowym? Z tego co wiem to nie, więc jest to wiedza totalnie zbędna w przypadku wybierania zamiennika amortyzatora pod konkretny model samochodu, bo producent już określił przy projekcie czego będzie używał i pod konkretne rozwiązanie przygotował zawieszenie.