Skocz do zawartości

Badania techniczne. Pytania do diagnosty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Dzięki kolego.

Czyli każda stacja powinna wykonać takie badanie.Bo jechać do stacji z 50-100 km która wyposażona jest w 4 rolki to trochę bez sensu, a sprzedający auto w życiu się nie zgodzi na takie wycieczki.

Jednak do większości diagnostów nie dociera to, że taki napęd inaczej się zachowuje i chcą sprawdzać tradycyjnie jak 2wd-przeważnie jest tekst "Panie a co to za różnica,sprawdza się tak samo?".Jeden zrobił tak kontrolę i myślałem że gały mu z orbit wypadną jak auto wyrwało mu z rolek(stwierdził,że jednak potrzebne są 2 dodatkowe rolki),ja się uchachałem,a właściciel prawie się zagotował ze złości.

Czy jeżeli diagnosta w taki sposób uszkodzi blokady któregoś dyfra lub reduktor,jest zobowiązany na pokrycie kosztów remontu?

Czy 4 wd ze stałym napędem sprawdza się tak samo jak auta z automatycznie dopinaną drugą osią w momencie utraty przyczepności?

ec2Wze6.jpg
  • Odpowiedzi 222
  • Wyświetleń 134,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
Zespół rolkowy zawsze jest tylko jeden. Posiada 4wd albo nie, wtedy potrzeba takie małe rolki które sie kręcą swobodnie i wsuwa się je pod oś nie badana. Napęd automatycznie włączany nie wiem jak by się zachował na zwykłej rolce i wole nie sprawdzać. dyfrów raczej nie pourywa bo powinny się rolki zatrzymać.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki kolego.

Czyli każda stacja powinna wykonać takie badanie.

Powinna i nie. Bo jeżeli mamy deszczowa pogodę lub sniezną to opóźnieniomerz nie wchodzi w grę.

Opublikowano

Witam,

Badam auto również w tej samej stacji co mój brat ;) I w tym roku i w zeszłym również byłem poproszony o stan licznika. I drodzy użytkownicy ale CEPiK jest u Nas od dawna. Takie praktyki odbywają się w Anglii. Byłem ostatnio na szkoleniu z OC oraz ubezpieczeń w transporcie (pracuje w firmie transportowej) również gość prowadzący szkolenie potwierdził nam, że jest coś takiego jak CEPiK.

Dla nie wierzących i niewiedzących http://www.msw.gov.pl/portal/pl/651/8691/Czym_jest_CEPIK.html

U nas się niestety tego nie praktykuje, bo przecież można kogoś nazwać "nadgorliwym" - ale potwierdzenie autentycznego przebiegu auto chciałby mieć każdy :duh:

Opublikowano
Obudziłeś się trochę z ręką w nocniku :D Pierwsze przymiarki do tego systemu były już w końcu lat 90. Bodajże 10 lat temu został wdrożony i do tej pory nie działa poprawnie mimo, że wpompowano już dziesiątki mln. zł. Tak że prochu nie wymyśliłeś.
Opublikowano
Obudziłeś się trochę z ręką w nocniku :D Pierwsze przymiarki do tego systemu były już w końcu lat 90. Bodajże 10 lat temu został wdrożony i do tej pory nie działa poprawnie mimo, że wpompowano już dziesiątki mln. zł. Tak że prochu nie wymyśliłeś.

Wiedziałem, że działa, ale 10lat temu mało mnie to nieinteresowało z racji wieku nie mogłem mieć prawka :D

Chodzi mi o to, że system jest ale nie działa tak jak powinien - i tu się z Toba zgodze :) To tak jak z kartami pacjentów - na ślaśku się przyjęło w Polsce nie, ale ktoś przygotował ustawę wziął kase i poszedł w [BAD].

Mi bardziej chodziło o to, że jednak diagnosta wpisuje taki przebieg, kto wie może jest jakiś % diagnostów, którzy też to robią - ale nikt na to nie zwraca uwagi po co pyta nas o przebieg.

Jak to ruszy mocno z kopyta to może w jakiś stopniu skończy się krecenie liczników.

Opublikowano
  • Autor

Mi bardziej chodziło o to, że jednak diagnosta wpisuje taki przebieg, kto wie może jest jakiś % diagnostów, którzy też to robią - ale nikt na to nie zwraca uwagi po co pyta nas o przebieg.

Wytłumacz mi, gdzie on to niby wpisuje? :roll: Może prowadzą sobie jakies wewnetrzne statystiki?

Opublikowano

PYTANIE O LPG.

Zadam możne proste pytanie ale moja wiedza o LPG jest znikoma poniewąz nie używałem nigdy LPG..

Czy jeśli samochód ma LPG a w dowodzie nie ma homologacji to czy badanie techniczne może być podbite?!

Opublikowano
Kupilem e90 325i vin: WBAVB11000KT54798 chcialbym wiedziec jaka chistorie napraw miala w przeszlosci. dziekuje

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

-----------------------------------------------------

Opublikowano
  • Autor

Czy jeśli samochód ma LPG a w dowodzie nie ma homologacji to czy badanie techniczne może być podbite?!

Najpierw trzeba udac się własnie ze świadectwem homologacji i fakturą montażu (firma z uprawnieniami) do wydziału komunikacji po odpowiedni wpis do DR (gaz LPG). Na badanie okresowe potrzebne będzie zas co roku Poświadczenie TDT na zbiornik, które jest ważne na 10 lat.

Opublikowano
  • Autor
Kupilem e90 325i vin: WBAVB11000KT54798 chcialbym wiedziec jaka chistorie napraw miala w przeszlosci. dziekuje

Takich rzeczy na stacji kontroli się nie robi. Od tego jest ASO.

Opublikowano
Co do przeglądu i LPG . We wrześniu 2009 kupiłem auto z ważnym przeglądem do kwietnia 2010 . Od razu po zakupie założyłem LPG. W kwietniu pojechałem na przegląd (nie miałem wbitego LPG) dostałem przegląd na kartce A4 , że auto spełnia wymogi + przegląd na LPG . W domu bywałem na weekendy więc nie było jak wbić LPG do dowodu . W czerwcu 2010 zatrzymuje mnie prewencja do kontroli , daje im : DR , OC , przegląd na A4 , wszystkie papiery na LPG. Prewencja zabiera mi DR twierdząc , że ten przegląd na kartce to mogę zużyć w łazience jak zabraknie papieru toaletowego :) Czy panowie z prewencji mieli podstawę do zatrzymania DR ? Powiem tylko tyle , że podczas wizyty w WK pokazałem Pani w okienku papierek z przeglądem i papiery od LPG i oddała DR i wpisała adnotację o LPG . Czy prewencja słusznie zabrała mi DR i stwierdziła , że przegląd na kartce A4 nie jest wart funta kłaków ? :)
Kamil
Opublikowano
Co do przeglądu i LPG . We wrześniu 2009 kupiłem auto z ważnym przeglądem do kwietnia 2010 . Od razu po zakupie założyłem LPG. W kwietniu pojechałem na przegląd (nie miałem wbitego LPG) dostałem przegląd na kartce A4 , że auto spełnia wymogi + przegląd na LPG . W domu bywałem na weekendy więc nie było jak wbić LPG do dowodu . W czerwcu 2010 zatrzymuje mnie prewencja do kontroli , daje im : DR , OC , przegląd na A4 , wszystkie papiery na LPG. Prewencja zabiera mi DR twierdząc , że ten przegląd na kartce to mogę zużyć w łazience jak zabraknie papieru toaletowego :) Czy panowie z prewencji mieli podstawę do zatrzymania DR ? Powiem tylko tyle , że podczas wizyty w WK pokazałem Pani w okienku papierek z przeglądem i papiery od LPG i oddała DR i wpisała adnotację o LPG . Czy prewencja słusznie zabrała mi DR i stwierdziła , że przegląd na kartce A4 nie jest wart funta kłaków ? :)

Jedynym dokumentem w tym przypadku jest dowód z wbitym LPG. Zatrzymali prawidłowo i jak sam napisałeś, żeby spowodować abyś udał się do WK i uzyskał wpis do dowodu, który jest dokumentem urzędowym i tylko taki jest honorowany.

Opublikowano
  • Autor
... W kwietniu pojechałem na przegląd (nie miałem wbitego LPG) . W czerwcu ... Prewencja zabiera mi DR ... Czy prewencja słusznie zabrała mi DR i stwierdziła , że przegląd na kartce A4 nie jest wart funta kłaków ? :)

Takie zaświadczenie ma tylko 30 dni ważności, więc Policja miała pełne prawo zatrzymać ci DR. Jakbyś trafił w WK na kogoś przepisowego to jeszcze raz kazali by ci zrobić badanie.

Opublikowano
  • Autor
Jedynym dokumentem w tym przypadku jest dowód z wbitym LPG. .... i tylko taki jest honorowany.

Jak już napisałem, przez 30 dni ten dokument na kartce ma moc prawną.

Opublikowano
  • Autor
Swoją drogą to są WK komunikacji, które konicznie wymagaja pierwsze dokonania wpisu (LPG) w DR i dopiero jest możliwość wykonania badania technicznego.
Opublikowano
to muszę pogadać ze swoim diagnostą bo twierdził , że mogę na tym świstku jeździć do końca ważności przeglądu... policjanci z mojej wsi tak samo mówili , że mogę śmigać na tym papierku ... na przyszłość już będę wiedział ;)
Kamil
Opublikowano
Gratuluję mu braku elementarnej wiedzy w tym temacie. Jak tak diagnozuje samochody, to strach do takiego jezdzić. Ale ten robi to pewnie na "odległość" :mrgreen: Napisz z jakiej komendy są ci policjanci, chyba z "13" Będzie dla tych co będa musieli jechać przez tą okolicę. Na pewno trzeba omijać.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam wszystkich, pytanie do diagnosty:

chcę kupić x6, chciał bym dołożyć to 3 miejsce z tyłu ale nie wiem jak rozwiązać problem homologacji i rejestracji na 5 osób?

czy gra jest warta świeczki, czy jest to duży problem, jak to załatwić?

Opublikowano
  • Autor
Potrzebna będzie faktura (lub oswiadczenie) z montażu w firmie, która posiada odpowiedni wpis do ewidencji. Wymontowanie kratki i zamontowanie oryginalnego pasa bezpieczństwa. Nastepnie na OSKP zrobi diagnosta zmiany konstrukcyjne, zmiana liczby miejsc i rodzaju pojazdu (98zł + 82zł), może przy okazji ustalić następny termin badania technicznego, lecz nie musi. Następnie z wydrukiem z OSKP do WK na wymianę DR. potem już możesz się cieszyć z posiadania X6 osobowego na 5 osób :D
Opublikowano

dzięki za info,

znasz może jakąś firmę która zajmuje się tym tematem montażu?

jeśli kupię x6 to bez kratki, normalną wersję

Opublikowano
  • Autor

znasz może jakąś firmę która zajmuje się tym tematem montażu?

Musisz pytać na warsztatach samochodowych, czy posiadaja taki wpis do ewidencji na zmiany konstrukcyjne w pojeździe. Może by ci na twojej OSKP dali namiary.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a z jakiej okolicy jesteś żeby ten papier dostać?

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
  • Autor
cieszyńskie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to nie pomogę

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały