Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Czy sprowadzajac z Niemiec samochód z ważnymi badaniami technicznymi (HU/AU) mam obowiązek zrobienia w Polsce tzw. pierwszego przeglądu przed rejestracją?
Opublikowano
Czy sprowadzajac z Niemiec samochód z ważnymi badaniami technicznymi (HU/AU) mam obowiązek zrobienia w Polsce tzw. pierwszego przeglądu przed rejestracją?

Jeżeli tylko data badania nie przekracza roku (patrz dwa lata w niemczech), lub gdy samochód osobowy nie ma jeszcze pięciu (po trzech latach pierwsze OBT i następne po dwóch, a później rok w rok), nie trzeba robić pierwszego badnia technicznego w kraju. Wydział komunikacji moze zarzadać DIP (dokumentu identyfikacyjnego pojazdu). Jest to dodatkowe badanie tzw ustalenie danych, jednak przy samochodzie z Niemiec jest to niepotrzebne.

Jeszcze jak z dokumentów (brif, umowa itp) będzie wynikać, że samochód był uszkodzony, to WK zarząda dodatkowego badania tzw. powypadkowego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam takie pytanie :

Termin ważności homologacji na zbiornik LPG mija 26 września 2012 , czy dostanę przegląd 25 września 2012 ? pytałem na dwóch stacjach i na jednej powiedział , że nie , a na drugiej , że tak :)

Kamil
Opublikowano
Ja bardzo często robiłem badania butli i techniczne, nawet miesiąc wcześniej bo wyjezdzałem i nigdy nie było problemu. A i klka dni po terminie się zdarzało i ani w jedną, ani w drugą stronę nie był o problemu. Bakukamil, znajdz normalną stację diagnostyczną bo widzę, że masz poważny problem zwłaszcza z takimi diagnostami, jak w poprzednim temacie :D
Opublikowano
pytam po tzw szkodzie bo nówkę butlę już wsadziłem , ale wydawało mi się to dziwne , że nie chcą na przeglądzie puścić ... to jest urok małych mieścin , każdy diagnosta , policjant , urzędnik , lekarz itp itd wie wszystko lepiej :)
Kamil
Opublikowano
mam takie pytanie :

Termin ważności homologacji na zbiornik LPG mija 26 września 2012 , czy dostanę przegląd 25 września 2012 ?

W dniu okresowego badania technicznego butla ma być ważna. reszta nalezy do kierowcy i to on ponosi odpowiedzialność jeżeli jej nie zalegalizuje na nowo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Powiedz kolego jak to jest ze światłami do jazdy dziennej. Czy jeżeli są z przodu zamontowane ledy to czy z tyłu muszą być równiez włączone światła? Czy po założeniu tych ledów, trzeba robić jakąś homologację, czy nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wczoraj słyszałem rozmowę,że nie wolno montować tablicy rejestracyjnej na wkręty itp.-tzn.robić dziurek.

W ten sposób zostają tylko ramki z których tablice wypadają i często widzi się jak rozjeżdżane są po ulicach.

Prawda to czy nie prawda???

Ja od zawsze we wszystkich samochodach które miałem przykręcałem na wkręty.

ec2Wze6.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki kolego.

Czyli każda stacja powinna wykonać takie badanie.Bo jechać do stacji z 50-100 km która wyposażona jest w 4 rolki to trochę bez sensu, a sprzedający auto w życiu się nie zgodzi na takie wycieczki.

Jednak do większości diagnostów nie dociera to, że taki napęd inaczej się zachowuje i chcą sprawdzać tradycyjnie jak 2wd-przeważnie jest tekst "Panie a co to za różnica,sprawdza się tak samo?".Jeden zrobił tak kontrolę i myślałem że gały mu z orbit wypadną jak auto wyrwało mu z rolek(stwierdził,że jednak potrzebne są 2 dodatkowe rolki),ja się uchachałem,a właściciel prawie się zagotował ze złości.

Czy jeżeli diagnosta w taki sposób uszkodzi blokady któregoś dyfra lub reduktor,jest zobowiązany na pokrycie kosztów remontu?

Czy 4 wd ze stałym napędem sprawdza się tak samo jak auta z automatycznie dopinaną drugą osią w momencie utraty przyczepności?

A mógłbyś wymienić choć jeden model auta ktory ma na stałę spięty centralny dyfer? Ja nie potrafię i dlatego auto 4wd z tradycyjnym układem róznicowym można badać na pojedynczych rolkach i żaden nie wyrwie do przodu. No chyba że ktoś spina centralny dyfer blokadą i pali głupa....

Tak zachowuje się 99% napędów ..patrz audi

Opublikowano
Jeep Grand Cherokee WJ/WG

Ten Jeep ma napęd Quadra Drive...to prawie to samo co x-drive w BMW. Wieżdżasz na roki, włączasz neutral i każdym kołem możesz kręcić osobno. Co innego gdy włączsz bieg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie prawda.

Tam są trzy rodzaje napędów Select-Track,Quadra-Track,Quadra-Drive.

Skoro jesteśmy przy Quadra-Drive.

Neutral na skrzyni to tak jak w każdym innym aucie,a neutral na reduktorze to rozpięcie całości napędów od skrzyni biegów,a nie rozpięcie poszczególnych napędów.

Nawet do holowania tego samochodu wrzuca się N na reduktorze.

Zresztą co będę się rozpisywał poczytaj:

http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=73151&highlight=przegl%C4%85d+techniczny

A X5 to inna historia,a "prawie" robi wielką róźnicę.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam 2 pytania.

1. Czy aby samochód przywieziony z Niemiec przeszedł pierwszy przegląd w Polce potrzebne są tablice (niemieckie lub polskie tymczasowe)?

2. Pytanie drugie, nie związane w żaden sposób z pierwszym. Samochód zarejestrowany od 2 lat w Polsce. Alpina B10 V8. Samochód ma na kielichu 2 nr VIN - skreślony BMW i wybity nad nim nowy nr Alpiny (jak w każdej Alpinie). NA stacji diag. po wpisaniu VINu do systemu pokazuje sie im prawidłowo marka Alpina. W dowodzie oczywiście mam numer Alpinowski. Już na kilku stacjach spotkałem się z odmową wykonania przeglądu. Mam jedną stację gdzie zawsze wykonuje przeglądy ale nie rozumiem dlaczego z powodu niewiedzy diagnostów mam tracić czas na szukanie stacji gdzie będą mógł do wykonać. Czy diagnosta ma prawo odmówić? Co powinienem zrobić jeśli nie zgadzam się z jego decyzją?

Opublikowano

od.1.W tej chwili tak

od.2 Jesli zapłaciłeś za badanie to dostaniesz odmowę na pismie ale i tak nie ma się gdzie od tego odwołać .A sprawa Alpiny do brak wiedzy.Diagnosta ma prawo np. zawołac w takiej sytuacji opinii rzeczoznawcy ,iż ten vin jest prawidłowo nacechowany ale wolą odmówić niz sie w to bawić ..niestety :mad2:

Tak samo ma prawo odmówić wykonania przegladu Alpiny podając uzasadnienie ustne ale nic nie płacisz tylko dalej nie masz pieczątki :mad2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Pytałem znajomego diagnosty i dostaniesz na piśmie.Nie ma problemu ale kosztuje tyle co przegląd,bo to jest nic innego jak decyzja odmowna o przejściu przeglądu a i tak nie ma się gdzie odwołać

Diagnosci wiedzą co robią,bo przecież który klient poświęci 100 pln na papierek służący do nie wiadomo czego chociaż ja w sytuacji kolegi DRAY-a dałbym te 100 pln ale wcześniej ustalił czy faktycznie nie ma gdzie się z tą odmową udać.Przecież ministerstwo MSWiA nadzoruje stacje diagnostyczne i do nich można kierować skargi tak logicznie myśląc :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
właśnie, gdzie się podział nasz dyżurny diagnosta :mrgreen:

dokładnie, miesiąc temu zaginął,a mi też go potrzeba :mrgreen:

mam samochód na żółtych 5 dniówkach z DDRu.

przegląd ważny do maja 2014

muszę tą legalizację robić czy zależy to od widzimisię urzędnika?

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak to jest z kierunkami bocznymi. Kupiłem auto bez haka, dorzuciłem hak, pojechalem na przegląd, nie mieli zastrzeżeń. Zrobiłem już 6 razzy przegląd, ten coroczny i nikt się jeszcze nie przyczzepił, tak samo w czasie kontroli drogowej. Hak jest OEM BMW, nieodczepialny. Czy kierunki boczne muszą być i mam po prostu farta, czy nie są wymagane???

PZDR>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam samochód na żółtych 5 dniówkach z DDRu.

przegląd ważny do maja 2014

Przegląd masz ważny do maja 2013 jeżeli to samochód starszy niz pięć lat, a więc nie musisz jechać na SKP. Tablice musza przyjąć mimo końca ważności.