Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w temacie jaka wkładka filtra będzie najlepszym zamiennikiem oryginalnego filtra. Chodzi mi głownie o to aby można było go czyścić.

Znalazłem kilka filtrów dostępnych w Polsce który wybrać a może jakieś inne propozycje macie.

http://allegro.pl/stozek-kn-bmw-e46-e39-e60-x3-520d-320d-318d-i2188774289.html

http://allegro.pl/filtr-pipercross-bmw-1-e81-e87-bmw-3-e46-e90-i2209571584.html

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Z tymi długowiecznymi filtrami radzę uważać, ponieważ te olejki itd mogą bardzo negatywnie wpływać na działanie przepływki. Co do turbiny to pierwsze słyszę, żeby mogła paść po montażu tego typu filtrów.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepszym zamiennikiem oryginalnego filtra jest kolejny filtr oryginalny lub jego zamiennik.

Czyszczony filtr, nawet super-hiper-k&n, będzie gorszy pod każdym względem od nowego, o seryjnych parametrach.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
No tak myślałem a zastanawiałem się bo np k&n jest bez owijki i gdzieś też kiedyś przeczytałem ze ktoś ściąga owijki z papierowych filtrów ale to były chyba pojedyncze osoby
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witajcie drodzy klubowicze!

Mam kolejne pytanie odnośnie filtra powietrza. Otóż właśnie czekam w swojej E93 320d 2010 na zamontowanie Performance Kit'u i wydechu Performance w ASO BMW. Jak mi wiadomo moc wrośnie z katalogowych 184 koni do około 205 koni i moment z 380NM do 420NM przy dobrych wiatrach. Czy zalecacie w takiej sytuacji o poprawienie również przepływu powietrza? Zastanawiam się czy zamontowanie stożkowego dolotu powietrza K&N 57-0680 poprawi jeszcze nieco parametry pracy silnika? Czy będą to pieniądze wyrzucone w błoto? Z góry dziękuję za podpowiedzi!

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Osobiście moge polecić Pipercrossa, zakładam ten filtr - wkładkę w każdym swoim samochodzie. Raz na 15-20 tyś km trzeba tylko wyjąć i wyczyścić najlepiej latem.

Myjesz detergentem Pipercrossa koszt 25-30 zł starcza spokojnie na dwa-trzy mycia, na gorący nagżany od słońca parapet i jak się wysuszy + olejek starcza minimum na dwa czyszczenia. Mam u siebie w 318D 122@na 163. Rużnicy nie widzę sppecjalnej, ale w benzynach po włożeniiu da się odczcuć z obudowy filtra powietrza taki syk miły.

Tak czy siak jak dobrze poszukasz kupisz od 100-150 zł i na cały żywot auta masz spokój niż wymieniać co roku na zwykły Mann-Knecht-Filtron....