Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hahahahahaha za tysiaka ? :D no na bank :P myśle że jeszcze tylko magnetyzer do paliwa i wio za darmo jeździmy :P jakby wodór było tak łatwo zrobić i tak łatwo na nim jeździć to byśmy dawno na tym jeździli. Z tego co kojarze to wodór z tlenem spala się dość gwałtownie i głośno więc nie wiem czy to jest dobre dla silnika. Silniki nie są do tego przystosowane. Tak samo można wpuszczać w dolot inne łatwopalne gazy, nawet plaka do tapicerki czy dezodorant :P

BTW. pare tygodni temu było na Turbo o gościu co do starego diesla merca wpuszczał w dolot pare wodna i jeździł o 30% taniej. Twierdził że oszczędności na paliwie i jeździ tak już dużo lat i nic. Ale co to para miałaby robić w tym dolocie dobrego to ja nie wiem i jak silnik wspomagać.

szukam
Opublikowano
tak widzialem ten progream na turbo, ale nie zapominajmy ze ta instalacja co podalemm link to samorobka, a nie zaden twor natury prosto od producenta aut:). wiec i cena nie jest kosmiczna, tak jak mowie, ost troche poczytalem na temat wodoru i aut jezdzacych na tej instalacji. Ludzie robili sobie domowymi sposobamii auto jezdzilo, nawet widzialem filmik z bmw jak bylo na takiej instalacji, tylko nie wiem co to za model bmw, ale raczej jakies starsze, ale jednak jezdzilo. Wystarczy troche sie wtajemniczyc w temat. I powtarzam, to nie jest instalacja montowana przez koncerny:)
Opublikowano
no ale wodór ma jakieś fantastyczne parametry spalania w porównaniu do innych gazów palnych ? rownie dobrze można podtlenek LPG ładować i też się będzie spalać chyba. Nie wiadomo jak to reaguje na sprężanie mocne i czy dobrze się będzie spalać w ogóle z ropą itp.
szukam
Opublikowano

z tego co wiem wodór spala się gwałtownie i może to powodować szybsze zużywanie silnika, pozatym o jakim % oszczędności tutaj mowa bo wcześniej należało by obliczyć kiedy te 1000zł nam się zwróci, 2 opcja to bezpieczeństwo, czy w razie wypadku czy innego zdarzenia losowego wyprodukowany gdzieś wodór nam nie wybuchnie pod maską

(wodór jest dosyć wybuchowy)

Pozdrawiam

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
no to koledzy czas na test:)opowiedzialem o tym swojemu szefowi, bo wiedzialem ze sie mu to spodoba i zakupil i zalozyl to do Mercedesa Vito ktorym codziennie jezdze, wiec jak juz zrobie troche km to opowiem czy jest jakas roznica na + czy tez na - . Moze juz od nastepnego tyg bedzie juz to dzialalo to napisze:)
Opublikowano

Myślałem że mowa tu jest o wytwarzaniu wodoru w domu za pomocą prądu z sieci, tankowanie do butli w aucie i stamtąd dopiero zasilanie silnika. Wtedy może byłbym skłonny uwierzyć w to że da to oszczędność.

Ale takie coś? Do wyprodukowanie wodoru potrzeba więcej energii niż z niego potem odzyskamy. Skąd ta energia? Ano z alternatora który żeby wytworzyć tą dodatkową energię musi dodatkowo bardziej obciążyć silnik. Więc silnik spali odpowiednio więcej paliwa.

Przypomina mi to rewolucyjne pomysły mojego kolegi żeby zrobić auto na prąd, do silnika podłączyć alternator jak w benzyniaku i on będzie ładował baterią podczas jazdy. Więc bateria się nigdy nie wyczerpie a my będziemy jeździć już zawsze za darmo :mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano

Przypomina mi to rewolucyjne pomysły mojego kolegi żeby zrobić auto na prąd, do silnika podłączyć alternator jak w benzyniaku i on będzie ładował baterią podczas jazdy. Więc bateria się nigdy nie wyczerpie a my będziemy jeździć już zawsze za darmo :mad2: :mad2: :mad2:

Hehe jak miałem 12 lat to też mi takie pomysły chodziły po głowie.

Dajmy się wypowiedziec koledze po "przetestowaniu" pomysłu, w końcu nic nie stracił, w najgorszym wypadku reputację u szefa.

Opublikowano
No fajnego nie fajnego:) nie ma co zrobic z kasa to kupil instalacje za nie caly 1 tys i zamontowal:) i moze od nastepnego tyg bede juz jezdzil na tym wodorze:) ja bym tego nie zamontowal do swojego bmw ale ze szefciu zalozyl do Vita to moge sie z wami podzielic opinia na temat auta z instlacja wspomagajaca spalanie o wodor:) moim zdaniem jak bedzie nawet palil te 2l mniej na 100 to i tak bedzie sukces, pod warunkiem nie zmniejszania wytrzymalosci silnika.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
silnik nie w remoncie:) ale dalej czekam az to wszystko podlacza:) tzn wszystko juz jest wsadzone pod maske, teraz tylko podpiecnie zasilania itp. Ale jak to z szefami bywa, zabiegani, i nie ma czasu teggo skonczyc:) jak bedzie wszystko dzialalo, badz nie dzialalo to napewno napisze:)
Opublikowano

Zastanawia mnie to bo z tego co poczytałem to wychodzi na to że trzeba się podpiąć z instalacją przed przepływomierz. Do samej przepływki podłączyć kabelki i najlepiej jeszcze pod złącze obd, wtedy to ustrojstwo samo będzie regulować dawkę paliwa w stosunku do powietrza z wodorem.

Trochę czarno to widzę bo jak to nawali i będzie za ubogą mieszankę dawać to motor się spierdoli bardzo szybko.

Dlatego średnio to widzę w turbo dieslu.

Może wolnossąca benzyna ?

Opublikowano
silnik nie w remoncie:) ale dalej czekam az to wszystko podlacza:) tzn wszystko juz jest wsadzone pod maske, teraz tylko podpiecnie zasilania itp. Ale jak to z szefami bywa, zabiegani, i nie ma czasu teggo skonczyc:) jak bedzie wszystko dzialalo, badz nie dzialalo to napewno napisze:)

Szef jest mechanikiem?

Opublikowano

MOD: po co cytujesz post, pod którym odpowiadasz? regulamin!

nie, ale co nie co pojecia o mechanice ma, a z tego co widze to nie bylo to trudne do zalozenia, bo zrobil to w dzien. Pozostalo tylko do podpiecnia zasilanie generatora i powinno dzialac

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przed wtrącaniem sie w temat radzę wszystkim trochę poczytać to zrozumiecie co w parze wodnej korzystnie wpływa w proces spalania.

I proszę wierzyć że nawet ze zwykłej pary korzyści jest wiele.

A co do instalacji wodorowej to kolega założył w ciężarówce IVECO i spalanie spadło mu z 20l do 17 także działać działa ale czerpie bardzo dużo prądu co napewno z czasem będzie miało niekorzystny wpływ na Alternator.

Czytałem że gość z klubu fabi był ciekawy w działanie pary i to zrobił i w sdi spalanie w trasie spadło o 1l. tylko miał problem ze sterowaniem ponieważ podawanie pary mógł rozpocząć dopiero od 1500 obr.

www.Car-los.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co to jest fabi?
Opublikowano
ja zalozylem temat ale dalej opini na ten temat nie mam wyrobionej poniewaz to cale ustrojstwo zostalo przeze mnie zdemontowane na polecenie szefa juz jakis czas temu, bo auto jechalo na przeglad, i juz nie zostalo podlaczone, wiec nie wiem czy to dziala czy tez nie
Opublikowano

Jak w piosence......." a miało być tak pięknie".

A powoli chciałem składować wodę zdemineralizowaną :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785