Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam czy ma ktos jakis patent,na wymiane tylko zarowki ringow,to naciaganie ,klienta na cala obodowe,gdy sama zarowka groszowy wydatek,ostatnio kupowalem i klalem pod nosem,dzisiaj znowu siadla,i bylbym zadowolony jak ominalbym,zakup wiazany :duh:
Opublikowano

najnormalniej w świecie kolego :D kupujesz same żaróweczki np. na alledrogo, oryginalnie żaróweczka umieszczona jest w plastikowej oprawce, która jest zgrzewana, jednak za pomocą niewielkiego nożyka będziesz w stanie spiłować te a'la plomby i otworzyć oprawkę :wink: a wtedy sprawa staje się już prosta, wymieniasz samą żaróweczkę (posiada ona 2 bolce, więc musisz ją delikatnie wcisnąć i przekręcić, wtedy wyskoczy :wink: ). Żarówka jaką potrzebujesz to halogenowa 12V 10W typ: BA9S.

pozdro

Opublikowano
kupiłem na allegro żarówkę za 7 zł i mechanik wymienił mi ją w 10 min.
Opublikowano

Dobrze jest zrobić małe nadcięcie od środka na nóżkę - łatwiej wejdzie i nie skopie się żarówek.

A spaloną na chama - rozwalić, kombinerkami wyciągnąć, nadpiłować, wsadzić nową.

Opublikowano
witam czy ma ktos jakis patent,na wymiane tylko zarowki ringow,to naciaganie ,klienta na cala obodowe,gdy sama zarowka groszowy wydatek,ostatnio kupowalem i klalem pod nosem,dzisiaj znowu siadla,i bylbym zadowolony jak ominalbym,zakup wiazany :duh:
wprawdzie juz przedwczoraj to zrobilem ,ale teraz sobie przypomnialem,przegladajac forum,mialem klopot z kupnem zarowek,troche grubsze te mini sforznie maja,ale wlozylem i jest ok,jak bylem w aso bmw,i pytalem ,jak zwykle kazal mi podac numer rejestracyjny ,ale mu mowie ze nieznajdzie takiej zarowki osobno do tego modelu,a on popatrzyl i mowi ze tego niema sposobu zmienic i wogole takie zarowki niewystepuja bez tych oprawek,taki mechanizator z aso,wiec kupilem i na serio mam satysfakcje bo ok 20sto krotnie mniej kosztowalo :D :mrgreen: :lol:
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a może powie mi ktoś dlaczego kupiłem żaróweczkę do ringów h10w, ba9s- najpierw narva, potem philipsa i obie świeciły ciemniej niż moja oryginalna w bmw. U Was też tak było że te z wymiany- nowe świecą gorzej?- trzeba wymieniać obie nawet jeśli stara jest jeszcze dobra bo ewidentnie widać różnicę w jasności świecenia.

Powiem szczerze- boję się nawet kupować w ASO nową żarówkę z tą obudową, bo coś mi się wydaje że też będzie ciemniejsza niż moja oryginalna (stary philips h10w) a wtedy będę zmuszony dokupić drugą;/

Może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę który sprzedaje dobre żarówy -świecące z taką samą jasnością co stare philipsy?

Mam nadzieję że nie zamotałem i wiadomo o co chodzi :)

Pozdrawiam i czekam na odp.

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

Zarowka moze miec inne usytuowanie wlokna.

U siebie ruszylem te zgrzewki mocujace oprawke zarowki w odblysniku i przesuwajac oprawke uzyskalem maksymalne swiecenie ringu.

Jak popatrzysz na konstrukcje tego drogiego badziewia, to domyslisz sie, o co mi biega. :cool2:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na fajce masz regulacje wsuwajaca i wysuwajaca zarowke :ok: robiaca spora roznice w jasnosci swiecenia ringu... Tak jak pisze Arecki.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Zamiast tych zarowek kupilem ledy z trzema diodami smd 12,5W faktycznie swieci jasniej i na bialo a nie na zółto. A z wyciaganiem zarowki to jest tak jak koledzy pisza-trzeba potem ogniskowa ustawic zeby mocniej swiecilo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obawiam się, że żarówka 5V rozbłyśnie bardzo mocnym światłem i... zgaśnie na zawsze :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Zamiast tych zarowek kupilem ledy z trzema diodami smd 12,5W faktycznie swieci jasniej i na bialo a nie na zółto. A z wyciaganiem zarowki to jest tak jak koledzy pisza-trzeba potem ogniskowa ustawic zeby mocniej swiecilo

Kolego a nie wyskakują Ci błędy braku żarówki w kompie??

Mi się ogólnie złamała ta oprawa. W "kolanku". Odłamałem plastiki i zostawiłem samo gniazdo i oprawkę wchodzącą w samochód. Żarówkę ze środka wyciągnąłem - całość zlutowałem na prosto. Teraz mogę tam wsadzić każdą żarówkę. Więc chcę wsadzić coś mocniejszego. Nie wiem czy diody led nie będą wywoływały błędu kompa.

Opublikowano
Będą. Podobno te markery z allegro mają jakiś emulator, który eliminuje ten problem (czyli zapewne odpowiedni rezystor), ale nie sprawdzałem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
jakiś czas temu padła mi żarówka ringów. postanowiłem ja wymienić. na alledrogo nawet za używaną żarówkę trzeba wyrzucić trochę pln :mad2: ale na szczęście dzisiaj z kumplem przy piwie wziąłem się za jej naprawę, tj. chciałem ją dobić do końca bo chciałem zamówić nową:P ale na szczęście.... :modlitwa: :modlitwa: kumpel złapał kombinerkami żarówkę w oprawce i poruszał lewo/prawo a następnie pociągnął do góry i gnida sama wyszła bez problemu i mechanicznego jej uszkodzenia. posiadała ona na oprawce 2 bolce umieszczone naprzeciw siebie. taką żarówkę kupiłem bez problemu w sklepie motoryzacyjnym za całe 9, 70 zł. Montaż tak samo jak demontaż zajął całe 30 sekund- włożyć żarówkę w 2 prowadnice, wcisnąć i przekręcić... Cała operacja zajęła dosłownie 1 minutę, nie licząc podniesienia klapy i wyciągnięcia oprawki z lampy. na prawdę banalna rzecz a za taki komplet trzeba trochę zapłacić
Opublikowano

aleś to wykombinował ...

a wystarczyło poszukać na forum

co drugi temat jest o tym że wystarczy wymienić samą żarówkę

nawet dawałem link do sklepu gdzie kosztują coś z 3zł i są nawet w wersji 20W

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tydzień temu kupowałem właśnie takie żaróweczki z pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym za 12zł ,dwie sztuki takie jak w oryginale Narwa .
Opublikowano
Zgadza się Dajan. Nie pod tym kątem to pisałem, że to wielki problem tylko, że nie trzeba mechanicznie ingerować w oprawkę. A aż taką kasę wydałemtna żarówkę tylko dlatego, że sklep był niedaleko i nie chciałem już czekać. Ale dzięki.pozdrawiam
  • 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podpowie ktoś w jaki sposób się reguluje te światło? Założyłem nowe h10w i praktycznie ich nie widać. Oprawka żarówki to przecież tylko jest na klik więc jak się reguluje tym???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chodzi mi żeby zrobić z nich ringersy, ale spaliła mi się jedna, wymieniłem dwie żarówki i praktycznie nie widać światła, nawet wieczorem
Opublikowano

Jeśli przed wymianą było ok, a teraz nie jest, to widzę dwie możliwości :

1. Kupiłeś żaroweczki o mniejszej mocy.

2. Niedokładnie włożyłeś cała oprawkę z żaróweczkami do reflektora. Te żaróweczki w oprawce tak naprawdę to praktycznie dotykaja samego ringa. Ząbki w oprawce muszą wejść w otwory w reflektorze i następnie trzeba obrócić oprawkę o +/- chyba 45 stopni. Jak dobrze wejdzie to nie można oprawki wyciągnąć ciągnąć tylko do tyłu.

Opublikowano
Ja do ringów kupiłem żarówki NARVA od chłopaków ze sklepu aso-bmw i nie ma różnicy między oryginalną żarówką a wymienianą. Wcześniej kupiłem jakieś na allegro to te żarówki były niższe/krótsze, przez co były tak jakby schowane w oprawce i też ledwo było widać, że świecą.