Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem, ponieważ zaczęły mi mazać wycieraczki. Przebieg zbliża się do 40 000 i pasowałoby wymienić to ustrojstwo. No ale jeżdżę po stacjach, szukam, jest miliardy rodzajów, przegubowe, nieprzegubowe, płaskie, ze spoilerami... Wymieniał ktoś może, lub miał styczność? Chciałbym jakieś porządne, raczej płaskie i schludne, takie jak te standardowe. Polecacie jakieś konkretne modele?
Opublikowano
Ja kupiłem tylnią Valeo i jest Ok. Jestem zadowolony.

Jeżeli chodzi o tylną wycieraczkę, to nie mam doświadczenia, na forum też jest chyba mało na ten temat...

aczkolwiek w tylnej szybie jakość zbierania wody nie ma aż chyba takiego znaczenia, zresztą raczej nie mielibyśmy szans zauważyć z fotela kierowcy jak jest naprawdę...

wiem jedno, przód jest mega ważny i liczy się jakość :D

Opublikowano

Witam,

Ja wczoraj zakupiłem koplet na przód (tył jeszcze nie dotarł ale będzie orginał bo ponoć nie ma zamiennika) Valeo i póki co nieźle zciągają :D .

Kosz 94 zł.

Nie wiem czy to drogo czy tanio?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co mi wiadomo BMW nie produkuje piór wycieraczek (jak wielu innych części) i zapewne tzw. oryginalne to produkt Boscha lub Valeo, bo to czołowi producenci tych elementów. Zatem jakość ww. nie powinna odbiegać od oryginalnych. Próbowałem obu i nie widzę różnicy. Już rok temu kupiłem Valeo na tył (identyczna z oryginalną).
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Śmiać mi się chce, bo kiedyś kupiłem płaskie wycieraczki firmy "Neoform" (nie do beemki wtedy)...

kolega tylko się skrzywił i powiedział... nie znam, pewnie firma "krzak"... :?

Dziś się okazuje, że to już nie krzak, tylko liczący się na rynku producent.

Nie, żebym był nimi zachwycony, ale jakość do ceny jest spoko. Spokojnie na rok wystarczały. :)

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
j/w

Ja kupiłem tydzień temu komplet w serwisie BMW cena 170zł w gratisie dają płyn do spryskiwaczy 5l też BMW nie polecam zamienników typu Bosch lub Valeo same negatywne opinie.....

To bardzo ciekawe... bo Valeo dostarcza wycieraczki na OEM... :)

W F20 Valeo zaprojektowało i dostarcza nawet cały mechanizm przednich wycieraczek do BMW..... :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
j/w

Ja kupiłem tydzień temu komplet w serwisie BMW cena 170zł w gratisie dają płyn do spryskiwaczy 5l też BMW nie polecam zamienników typu Bosch lub Valeo same negatywne opinie.....

Jak już koledzy pisali Valeo produkuje dla BMW (a pewnie i do innych aut) całe systemy wycieraczek, a ponadto lampy, przetwornice do ksenonów i wiele innych. Należy jednak odróżnić ich oryginalne produkty od podróbek, których pełno na aukcjach. Trzeba być czujnym przy zakupie.

Opublikowano
j/w

Jak już koledzy pisali Valeo produkuje dla BMW (a pewnie i do innych aut) całe systemy wycieraczek, a ponadto lampy, przetwornice do ksenonów i wiele innych. Należy jednak odróżnić ich oryginalne produkty od podróbek, których pełno na aukcjach. Trzeba być czujnym przy zakupie.

prosimy zatem o jakieś wskazówki :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
j/w

prosimy zatem o jakieś wskazówki :)

Wskazówki takie same jak w przypadku innych przedmiotów na allegro - sprawdzeni sprzedawcy i tylko firmy z możliwością zwrotu i fakturą.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Gdy kupiłem auto, zmieniłem wycieraczki na oryginalne kupione w salonie. Jeździłem z nimi 1,5 roku i postanowiłem z przyzwoitości zmienić już, bo czasem jakiś mały paseczek puszczały. Kupiłem, nie na aukcji, tylko w sklepie, Valeo. Zamontowałem we wrześniu 2012r przejeździły do tej pory jakieś 8-10tys km i już jadę po nowe do salonu a na chwilę obecną zamontowałem stare (coś mnie podkusiło, żeby ich nie wyrzucać :) ). Raczej VALEO nie produkuje na pierwszy montaż, albo jest to inny produkt niż idzie na półkę do sklepu. Do innego auta kupiłem 2 miesiące temu Boscha aerotwin i na chwilę obecną działają wyśmienicie, ale do E60 nie zamierzam kupować już niczego poza oryginałem. Działały fantastycznie i warto dać te 200zł, żeby mieć 1,5-2 lat spokoju. To tylko mój przypadek, może źle trafiłem z Valeo, albo w sklepie mieli nieoryginalne (choć to spory sklep w Zielonej Górze).

Ja - tylko oryginał.

Valeo - zawiodłem się BARDZO

Bosch Aerotwin - w innym aucie super

Opublikowano

Tak niestety jest :) ja mam oryginał od roku i póki co działa bez zarzutu. U dziewczyny w innym aucie kupiliśmy boscha aerotwin i po niecałym pół roku nadawały się do wymiany (wycieraczki za ponad 80zł, tym autem robi 8k km w ciągu roku, więc naprawdę b krótko wytrzymały, w dodatku auto parkowane w garażu, wycieraczki nie przymarzają do szyby ani nic...). Kupiliśmy najtańsze na stacji benzynowej za 20zł bo byliśmy akurat w trasie (na tamtych już się nie dało jechać) i działaja 10 razy lepiej niż te boscha, pewnie długo nie wytrzymają, się zobaczy.

Także polecam TYLKO oryginał :)

.

Opublikowano
Ja z kolei z tyłu zamontowałem Valeo (55zł) a na przód dałem polskie Motgum (płaskie, 44zł/kpl.). Póki co (5 tys. km) dobrze się sprawują.