Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moje e90 177KM w maualu w Wawie w codziennej drodze do pracy w max korkach komp pokazuje 9l więc chyba nie jest to nic niepokojacego
Opublikowano

Silnik 177km pali o 1 - 1,5l mniej, mi wychodzi 10l w manualu w cyklu mieszanym przy bardzo dynamicznej jeździe.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
163KM przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym (1/2tzw "polska trasa" i 1/2 miasto) mieszczę się w 6,8-7,2l w przeliczeniu na bak. Komputer pokazuje mi o 0,2l na 100km mniej.
Opublikowano

No to już wiemy jak jeździsz, mi tzw "emerycką jazdą " udało się zejśc do 7,8 w cyklu mieszanym, aczkolwiek któryś kolega na tym forum pisał, że po zmianie na felgi 16 i opony na 205 spalanie spadło mu o 1 litr.

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

Opublikowano
Mi pokazuje tez 9 w miescie, na trasie 4,6 przy 60-80 na tempomacie, ale duzo w trasy nie jezdze prywatnym.Wciaz go testuje,gdyz poprzednik palil 20w miescie nawet
Opublikowano
9.5 litra na 100km to wcale nie jest zły wynik. Mi w tej chwili na bardzo krótkich odcinkach po Gdańsku spalanie wyszło 12.4l/100km - niedogrzany silnik, klima, automat - to wszystko procentuje większym spalaniem no i do tego opony 18". Latem palił mi 9-9.5 w podobnych warunkach. Przede wszystkim miasto miastu nierówne i każdy ma inny styl jazdy. Temat wałkowany setki razy...
Opublikowano

Opony mają duże znaczenie, przede wszystkim trzeba kontrolować ciśnienie, wiadomo, że w zime to spalanie +1 - 1,5l no i im większe i szersze koła to spalanie wyższe.

Pzdr

Opublikowano

U mnie spalanie wynisi średnio 7-8 l . W cyklu miejskim dochodzi do 10 a poza miastem nie przekracza 6 . ( przy normalnej jeździe)

Automat 163 KM

Opublikowano

u mnie między 4,5 a 6,5, jeżdżę w 90% trasy

4,5 to jak sobie spokojnie jadę zwykłą drogą krajową

zazwyczaj jednak spalanie oscyluje ok 6L przy dynamicznej jeździe

Opublikowano
No to już wiemy jak jeździsz, mi tzw "emerycką jazdą " udało się zejśc do 7,8 w cyklu mieszanym

Nie jest to jazda emerycka. Uwierz mi. Ale bez powodu nie wciskam gazu do dechy.

Jak komuś 2l diesel pali 10-12l w cyklu mieszanym, to albo nie potrafi jeździć, albo stoi w korkach non stop.

Mam opony 16" 205.

Opublikowano

Kolego no ja potrafie jeździć i nam większości w cyklu mieszanym pali ok 9-10l fakt, że na 17nastkach, ciekaw jestem czy jest możliwe, żeby była aż taka różnica w spalaniu pomiędzy rozmiarem opon, bo ostatnio ktoś tu pisał, że to sprawdzał i wszyło mu 1,5 l mnie na 16

Pzdr

Opublikowano
u mnie między 4,5 a 6,5, jeżdżę w 90% trasy

4,5 to jak sobie spokojnie jadę zwykłą drogą krajową

zazwyczaj jednak spalanie oscyluje ok 6L przy dynamicznej jeździe

piszesz o realnym spalaniu czy wg komputera ?

bo jezeli palilo by Ci 4.5 to musialbys w trasie robic 1350km na 1 baku- tego nie jestes w stanie zrobic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę że jest duża różnica w spalaniu w zależności od kół na jakich jeździmy.

U mnie na 16" 205 na trasie cięzko mi przekroczyć 6,5 l przy ostrym bucie, norma to 5,7l przy pędkości ok. 130kmh.

Miasto 8,5 max (Warszawa) - 177km automat, jazda bez klimy.

Opublikowano
U mnie 184KM na kołach 16'' w trasie spala 4,7 - 5,5. W mieście 7,5-8,5 w korkach (wzorcowy korek Piaseczno - Wawa;-). Wskazania z komputera. Wydaje mi się, że z dystrybutora wychodzi nieznacznie więcej. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Nie spodziewałem się, że samochód z automatem i mocnym silnikiem może tyle palić;-)
Opublikowano

Panowie temat dotyczy silnika 163km zrozumcie ze 177km pali o 1 - 1,5l mniej.

Pzdr

Opublikowano
Gdy byłem ostatkio na serwisie w Aso serwisant powiedział ,że mam dość stare oprogramowanie (model 2006 163KM ). Powiedział , że jakbym nastepnym razem chciał to może wgrać co poprawi problem z blokadą kierownicy oraz spalanie o jakieś 1,5 l . Widać z tego ,że może coś poprawili z programem do tego silnika i Ci co mają już te nowsze ( podobno ekran w idrivie ma inny kolor taki bardziej szaro niebieski ) to auta mogą im palić mniej . Oczywiście wszystko zależy od stylu jazdy i warunków na drodze ale w takim przypadku może ta rozbieżnosść wynika z programu . U mnie w lecie po trasie 6,5 - 7 , po mieście 8 , teraz w zimę cykl mieszany 9- 9,5 l/100 km
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
No to już wiemy jak jeździsz, mi tzw "emerycką jazdą " udało się zejśc do 7,8 w cyklu mieszanym

Nie jest to jazda emerycka. Uwierz mi. Ale bez powodu nie wciskam gazu do dechy.

Jak komuś 2l diesel pali 10-12l w cyklu mieszanym, to albo nie potrafi jeździć, albo stoi w korkach non stop.

Mam opony 16" 205.

Ja się zgodzę z kolegą Wierzbin, mam automat 177 KM i średnie spalanie z ostatnich 5500 km mam 7 litrów. Przy dystrybutorze wychodzi 0,1 albo 0,2 litra wiecej, juz nie pamietam niestety. Jazda raczej dynamiczna ale też bez ciągłego pałowania. 50% trasa i 50% miasto. Opony 16'.

Opublikowano

No bo tak te 177km palą kolega ma to w e60 i pali mu 8l przy przy dynamicznej jeździe w manualu.

Pzdr

• 5 lat później...
Opublikowano

Mi 320d w automacie pali po mieście (odcinki po 5km) ok 13 litrów przy spokojnej jeździe...

Temperatura ok _ 88-90, opony 17, filtr powietrza nowy.

Co byście sprawdzali i w jakiej kolejności?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wynik z tankowania? Sprawdź korekcje wtryskiwaczy i czy przewody przelewowe są całe, silnik suchy? Zajrzałbym jeszcze pod auto, bo 10l jeszcze można zrozumieć, ale Ty masz 30% więcej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wyniki z kilku tankowań. Jak jeżdżę tylko po Wrocławiu to pali między 12.6 a 13.2. W trasie ok 5.5 litrów, więc przyzwoicie.

Sprawdziłem korekcje - są ok, największe odchylenie to +0.37 na pierwszym.

Zaniepokoiło mnie coś innego - Luftmasse Soll, gdzie skala jest od 0 do 650 mg/Hub mam na postoju !1270

Ladedruck IST, gdzie skala jest od 0 do 2500 [mbar] mam !10170.

Nie miałem możliwości sprawdzić tych wskazań pod obciążeniem, ale jeśli na jałowym jest takie przekroczenie skali to nie wiem czy w ogóle pod obciążeniem jest możliwość sprawdzenia.

Myślicie, że przepływomierz do wymiany?