Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Modele X3, X5 i X6 wyjeżdżają z salonu na oponach mieszanych ale musi być zachowana zbliżona średnica opon, czyli jeśli masz na przód felgę 8,5 cala to opona powinna być 245/40 r19 na tyle felga 9,5 cala to opona powinna być 275/35 r19 i przy takim zestawie opon różnica między przodem a tyłem wynosi 3,5 mm a to daje 0,52% czyli mieścisz się w wytycznych od BMW przy napędzie X-drive. Pamiętaj że przy XD felgi mają inne ET.
Opublikowano

No oki.

To jeśli w przypadku który mam na oku.

8.5 cala et 35 a 9.5 cala ma et35.

I pod to opony na.8.5 cala 245 a na 9.5 cala 275.Bedzie ok?

A moze lepszy wariant to 8.5 cala na 19 z et30 ?

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

Witam, mam pytanie.

Wszystkie bmw f10 mają czujniki ciśnienia w kołach? czy niektóre mierzą z ABS-u? no i jak to sprawdzić?

Jestem na etapie zakupu f10 ale posiadam już nowe felgi 19 bez czujników i zastanawiam się czy będą pasowały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale przed 2014 także mogą mieć czujniki w kołach...

Wtedy po vinie jest:

2VB Tyre Pressure Indicator Reifendruckanzeige

Komplet czujników dokupisz za 500 zł.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzieki, wiem już ile kosztują...

mam następne pytanie, ma ktoś felgi japan racing jr21, jak wygląda z jakością, zastanawiam się nad 19 albo 20

ma ktoś u siebie na przód 19 i 40 profil a z tylu 20 i 35

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wrzuciłem właśnie na lato felgi 20, do BMW 2WD i zwykle zawieszenie, opony 245/35 przód i 275/30 tył i słabo to wygląda, duza jest przerwa miedzy nadkolami, wiem ze najlepiej było by obniżyć ale nie bardzo chce, na rade wrzuci profil 40 i 35, albo chociaż 35 tylko na tył ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Modele X3, X5 i X6 wyjeżdżają z salonu na oponach mieszanych ale musi być zachowana zbliżona średnica opon, czyli jeśli masz na przód felgę 8,5 cala to opona powinna być 245/40 r19 na tyle felga 9,5 cala to opona powinna być 275/35 r19 i przy takim zestawie opon różnica między przodem a tyłem wynosi 3,5 mm a to daje 0,52% czyli mieścisz się w wytycznych od BMW przy napędzie X-drive. Pamiętaj że przy XD felgi mają inne ET.

To dlaczego BMW zaleca opony przy 20" na tył 275, a nie 285 które według kalkulatora są idealnym rozmiarem, dzwoniłem z tym pytaniem do ASO ale oczywiście nie potrafią odpowiedzieć.

Skoro x-drive oryginalnie wychodzi na 245/45/18 wszystkie 4 równe , to bardziej zbliżonym rozmiarem jest 245/35/20 przód i 285/30/20 tył.

Przy takiej konfiguracji opony sa prawie identyczne, a przy 275 opona jest jednak mniejsza, a mimo to BMW zaleca taki rozmiar.

Dlaczego? hmm..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dlaczego BMW zaleca opony przy 20" na tył 275, a nie 285 które według kalkulatora są idealnym rozmiarem, dzwoniłem z tym pytaniem do ASO ale oczywiście nie potrafią odpowiedzieć.

Skoro x-drive oryginalnie wychodzi na 245/45/18 wszystkie 4 równe , to bardziej zbliżonym rozmiarem jest 245/35/20 przód i 285/30/20 tył.

Przy takiej konfiguracji opony sa prawie identyczne, a przy 275 opona jest jednak mniejsza, a mimo to BMW zaleca taki rozmiar.

Dlaczego? hmm..

285 jest szerszą oponą przez co będzie wychodzić jeszcze bardziej poza obrys felgi i zrobi się trochę balon który może spowodować pogorszenie właściwości jezdnych.

Opublikowano
Rozbieżność do 1% w średnicy jest dopuszczalne.

Wiem że jest dopuszczalne, ale 285 jest bardziej zbliżone do ideału, chyba 0.5mm na średnicy różnicy. Ale w ASO rzekli że jak przyjadę na takich oponach to tracę gwarancję, no i zrozum gości...

Dlaczego? hmm..

285 jest szerszą oponą przez co będzie wychodzić jeszcze bardziej poza obrys felgi i zrobi się trochę balon który może spowodować pogorszenie właściwości jezdnych.

Mam felgi 10J to 285 jest oponą w sam raz na taką felgę, zresztą przy jednym rozmiarze to jaki ci sie tam zrobi balon..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może napisz konkretnie jaki model felg posiadasz bo inaczej to nie dojdziemy jakie opony zaleca BMW, napisałeś że 285 a ja widzę że np. przy Styling 343 gdzie na tyle jest 10 cali BMW zaleca 295/30 R20, rozmiar opon zależny jest również od szerokości felgi i modelu BMW.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może napisz konkretnie jaki model felg posiadasz bo inaczej to nie dojdziemy jakie opony zaleca BMW, napisałeś że 285 a ja widzę że np. przy Styling 343 gdzie na tyle jest 10 cali BMW zaleca 295/30 R20, rozmiar opon zależny jest również od szerokości felgi i modelu BMW.

Mam Breytony 8,5 i 10x20, ale to nie ważne, bo BMW w F10 x-drive dopuszcza tylko 4x245/35/20 lub mieszane 245/35 i 275/30/20

Opublikowano

Witam

Chce kupić felgi do f11 xdrive, podoba mi się bardzo model 193, i znalazłem takie tylko teraz sprawy ET i xdrive by to wyglądało i pasowało. Felgi 2x8J, 18 cali ET 34. Druga para 8,5J 18 cali i ET 37. Czy nie bedzie to zbyt wystawiać lub zbyt chować sie w nadkolach? Nie bedzie o nic ocierać przy Max skręcie itd? Jakie mogę na to oponki zarzucić by pasowały średnice kół na xdrive?

Na co jeszcze zwrócić ewentualnie uwagę

Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie,

Mam felgi Dezent niestety zimowe w F11.

ALe mam też jakieś 18" z F30.

Tam jest chyba ET38 ?

A w F11 jest ET30.

8 cali szerokie obie.

Jak to bedzie lezalo na F11 ?

Opony dopasuje rozmiarem zeby bylo ok, chodzi tylko o ET felgi i o inne mozliwe dziwne rzeczy ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktory wzor bardziej pasuje do szarej f10 331 czy 332. Wg vin moja miala 331 zalozone. Niestety jak kupilem miala zalozone zimowe 18 a 19 nie dostalem. Takze zastanawiam sie czy wybrac tak by zgadzalo sie z vin czy olac to i zalozyc inny wzor.

🙃🙃

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

I ja podłącze się pod temat,a mianowicie chciałbym kupić felgi 20" do 520d F10, na moje nieszczęście mam XDRIVE.

Obecnie mam 18 calowe

opona przód 245/45/18

opona tył 275/40/18

http://dawmac.eu/epages/950018285.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/950018285/Products/%22VEEMANN%20V-FS8%2020%22%22%209J%20ET35%20%2B%2010J%20ET38%205x120%22

Czy zakładając tył 10j będzie miał duży wpływ na XD

Pod tym linkiem rekomendowane na tył do XD są nawet 10,5j

https://www.ebay.de/itm/20-Zoll-KV1-Concave-Alu-Felgen-fur-BMW-3er-e92-e93-M-Performance-X3-E83-F25-F10/182033459000?hash=item2a620a2738:g:r40AAOSwzgRWzFKG

na przód 9 cali

ciężko znaleźć mądrego do podpowiedzi a ASO nie zabardzo chce cokolwiek powiedzieć

Z góry dzięki za podpowiedz

Opublikowano

Pany,

Moja F10 bardzo chce, żebym wysłał ją na żyletki, ale może jeszcze powalczę.

Zaczęła szarpać podczas jazdy i myślałem, że to skrzynia, ale serwis ustalił, że to xdrive.

Po głębszej analizie wydaje mi się, że wina leży:

- w wyższym profilu opon zimowych niż zaleca tabliczka (mój błąd bo sugerowałem się gwiazdką, ale teraz to możemy sobie tylko pogadać) zima zrobiłem może 20k km

- latem zamiast zmienić przebity tył + zdrowy przód to ja zaćmiony, zmieniłem tył i dopiero po jakimś czasie przód, bo też dziura i na dzisiaj mamy efekt w postaci większego zużycia tyłu

Opcje są dwie:

- po wymianie oleju i zakupie nowego kompletu opon zgodnie z tym co do 20'' styling 312 zaleca bmw problem ustanie, bo opony będą nowe

- mimo różnych zabiegów z kołami xdrive padnie i trzeba naprawiać

Pytanie moje co robić z kołami. Serwis sugeruje ten sam rozmiar kół na wszystkie 4 buty. Ja trochę sceptycznie podchodzę mając na uwadze zaniechania jak wyżej i raczej skłaniałbym się do wydatku na 4 nowe opony niż kombinowanie i zakładanie zestawu, którego nie zaleca producent. Jedyny fabryczny zestaw w tym samym rozmiarze 4 kół to 18 cali. Nie przeszkadza jeśli to gwarant żywotności xdrive, ale po pierwsze nie wiadomo czy to gwarant, a po drugie 20 cali z mieszanym ogumieniem to fabryka. Wiem, że producent zaleca również wymianę oleju co 30k km, ale żeby to do kół przyrównać?

Zdaję sobie sprawę, że w xdrive kluczowe są rozmiary i obwody stad moje pytanie w jakim kierunku iść. Nowe opony i zobaczymy? czy nowe felgi w jednym rozmiarze na wszystkie osie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie ważny jest rozmiar opon czy kół, tylko obwód koła. Dlatego ja teraz zamówiłem 245/35/20 i 285/30/20 nie patrząc na to co mówią w aso. Bo to są naprawdę ideale obwody opon. Bo 275 jest 7 mm niższa od 245. Po co zakładać inne obwody i wymuszać poślizg, skoro mogą być idealne tak jak 4 jednakowe.

Aso gada różne pierdoły jak np. że w skrzyni nie wymienia się oleju, a potem zdziwo że skrzynia padła. Tak samo z oponami.

Edytowane przez trakerr