Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, bardzo proszę o pomoc. Od niedawna jestem właścicielem E61 z 2008r. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że w moim aucie nie ma zapasówki Na pewno ktoś napisze, że są runflaty, ale miałem już z nimi niemiłą przygodę. Po przebiciu opony i przejechaniu kilkunastu kilometrów nie nadawała się ona ani do klejenia, ani do użytku. Musiałem więc kupić nową, a że był sobotni wieczór tułałem się jak bezdomny(assistance Hestia Premium nie przewiduje pobytu w hotelu), aż wreszcie trafiłem do hotelu(nietaniego). Jak się domyślacie, problem załatwiłem dopiero w poniedziałek. Tak więc runflaty kosztowały mnie sporo kasy. W bagażniku auta jest wnęka i wszystko wygląda, jakby wystarczyło tylko włożyć zapasowe koło i jazda. Niestety, do wnęki nie pasuje żadne koło: ani dojazdówka, ani koło 16'. Chciałem usunąć wykładzinę wnęki, żeby ją powiększyć, ale okazuje się, że pod nią ukryta jest elektronika auta. Tak więc du..a! Może ktoś z Was ma jakiś patent lub pomysł, co z tym fantem zrobić(nie chcę jeżdzić z kołem w bagażniku miedzy zakupami!!!). Pozdrawiam
Opublikowano

Tej wykładziny sie trzeba pozbyć. Na ta elektronike zaś przychodzą takie styropianowe wytłoczki, a na nie można już polożyć dojazdówke.

Pozdro

Opublikowano
Tej wykładziny sie trzeba pozbyć. Na ta elektronike zaś przychodzą takie styropianowe wytłoczki, a na nie można już polożyć dojazdówke.

Pozdro

Tutaj kolega ma 100% racje. Taki styropian idzie kupic w aso, a jak nie to poszukaj na allegro jakiejs po wypadku na czesci. Takie cos dostac to nie bedzie duzy problem. A w aso pewnie grosze bedzie kosztowac.

Pozdrawiam.

http://img854.imageshack.us/img854/24/img20110806wa0001.jpg

3 ulbione zwierzęta kobiety:

1. Jaguar w garażu

2. Norki w szafie

3. Osioł co nato zarobi.

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo ta wnęka robi tylko za taki schowek i kolega taka pewnie posiada. Jeśli chcemy wrzucić dojazdówke to tej wnęki musimy sie pozbyć.

Pozdro

Opublikowano
Moja wnęka też spoczywa poza autem a w jej miejscu jest dojazdówka ale u mnie od razu był pod nią szary styropian. :roll:
Opublikowano

witam

Wykładzine trzeba wywalić

Tak wygląda komplet, koło styropian, lewarek itp.:

http://img827.imageshack.us/img827/899/doju.jpg

pozdrawiam

Opublikowano

nie bez powodu pozbyto sie kola zapasowego.

wystarczy popatrzec na testy z NCAP co potrafi "niepotrzebne" kolo zapasowe zrobic z kregoslupami siedzacych z tylu.

tytul tego watku moze tez sie nazywac "jak sie pozbyc airbag´ow" albo "po co mi pasy"...

nigdy nie wiadomo z ktorej strony sie trafi:)

sorry, ale pracuje w tez branzy i moze jestem na to za bardzo przewrazliwiony:)

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Temat zakończony. W poniedziałek byłem w serwisie BMW w Katowicach, panowie wyciągnęli wykładzinę wnęki na koło i bez problemu włożyli dojazdówkę.

Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Jaki jest rozmiar dojazdówki? 16 czy 17 się mieści?

Też nie mam koła ani styropianu, a bez zapasu jakoś tak dziwnie jeździć.

Opublikowano

wystarczy popatrzec na testy z NCAP co potrafi "niepotrzebne" kolo zapasowe zrobic z kregoslupami siedzacych z tylu.

tytul tego watku moze tez sie nazywac "jak sie pozbyc airbag´ow" albo "po co mi pasy"...

pozdrawiam

Jeśli tacy ludzie są w branży to czego mozemy spodziewać się w przyszłości ? Likwidacji przestrzeni bagażowej ? Bo jak NCAP zrobi test co potrafi zrobić np zgrzewka wody mineralnej z kręgosłupami siedzących z tyłu .To pozostanie chyba tylko takie rozwiązanie. A jak już w BMW tak się bali latających kół to w czym problem było śladem innych producentów przenieść koło pod podłoge ? Dla mnie te runflanty to jakieś nieporozumienie ciężkie jak cholera, a co z masą nieresorowalną ?

Opublikowano

pozdrawiam

Przecież to koło jest przykręcone to jak ma polecieć :mrgreen:

Opublikowano

Możesz podać jakieś materiały źródłowe? Pierwsze słyszę, żeby fabrycznie zainstalowane koło zapasowe zrobiło komuś krzywdę. Oglądałem masę testów NCAP i nie widziałem nic związanego z kołem zapasowym. Z drugiej strony - nie śledziłem tego zagadnienia i może faktycznie coś w tym jest?

W takim razie powinno zakazać się jazdy autami kombi - wyobraźmy sobie, co może zrobić w pasażerami gilotyna w postaci tylnej rolety wraz z rolka zwijającą, jeśli wypadnie z mocowań. To samo z nawigacją na przedniej szybie i tylną szybą pojazdu :!:
W jakiej branży robisz? Jeśli jesteś pracownikiem NCAP może podasz nam dokładne informacje - w których modelach koło zapasowe wyrywa się i demoluje tylną kanapę?
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

----no albo kiedy roleta wyrywa sie z mocowania i urywa nam glowe---

mysle ze te fabryczne konstrukcje sa testowane i nie urywaja nam glow

pozdro

Opublikowano
----no albo kiedy roleta wyrywa sie z mocowania i urywa nam glowe---

mysle ze te fabryczne konstrukcje sa testowane i nie urywaja nam glow

pozdro

A koło zapasowe to niby jaka konstrukcja, jak nie fabryczna?