Skocz do zawartości

Zmiana opon z run flat na zwykłe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mg123

Poprosiłem Cię o uzasadnienie wypowiedzi, gdyż byłem ciekaw, czy masz jakieś swoje doświadczenia z tymi oponami, czy bazujesz na opiniach innych.

Przykre jest to, że większość opinii (z internetu czy z innych źródeł) nie jest wiarygodna, ponieważ ludzie ulegają tzw. wilczemu pędowi - kupują to co inni, bez zastanowienia i utwierdzają się w przekonaniu o słuszności wyboru.

I jest jeszcze jeden aspekt i myślę, że najważniejszy :norty:

Mam BMW i założę Dębicę?

Co na to koledzy na zlocie, na forum?

Pewnie będzie beka :mrgreen:

Szkoda, że nie ma testów opon z prawdziwego zdarzenia, bez manipulacji, faworyzacji itp. gdzie np. w niemieckich testach wygrywają niemieckie opony a do testów używane są niemieckie samochody :wink:

Wtedy można byłoby zobaczyć co jest warta taka opona Dębicy.

Chyba nie zrozumiałeś istoty mojej wypowiedzi. Kolega ma trzystukonne auto w które inwestuje sporą kasę żeby je usportowić, a nie stupiędziesięcio do jeżdżenia po mieście... opony w takim przypadku mają duże znaczenie i eksperymentowanie z Dębicą ma mały sens w takich okolicznościach.

• Odpowiedzi 121
  • Wyświetleń 38,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dokładnie tak...

no ale ja tez mieszkam w Niemczech wiec pewnie jestem nieobiektywny...

ale zaraz- BMW tez niemieckie... o Boze... co teraz

:lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Okazało się, że ja miałem Pirelli All Seasons ;) brudne koła podczas zimy i nie doczytałem. Jeździłem przy 2 stopniach na nich i było OK, myślałem sobie, że mam całkiem niezłe opony letnie hehe. Jednak Conti nowe są dużo miększe i generalnie jest dużoooo lepiej.. Polecam zabieg. Jest też lepiej na dziurach, mam XL czyli wzmacniane i powiem, że mimo wszystko autko prowadzi się świetnie. Na lato się zastanowię jeszcze. Albo założę te runflaty i dojadę je w 2 sezony, albo sprzedam za rozsądne pieniądze. Chłopacy zdjęli je bez problemu i pokazywali jak to robić na zwykłej maszynie. Przy profilu 50 nie ma jakichkolwiek problemów. Oponki z tego sklepu co wcześniej wkleiłem przyszły 41tydzień17rok więc 3 miesiące mają. Polecam komplet 2050zł z wysyłką. Nigdzie taniej nie ma.

Edit: Po testach dzisiaj: myszkuje na autostradzie powyżej 160km/h. W sumie jedyna wada.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie jak działa wam czujnik ciśnienia po zmianie na zwykłe opony? U mnie ''szaleje'' i nie wiem czy to tylko wina błędnego montażu, czy przy wymianie uszkodzili czujnik?
Opublikowano

Jam mam czujniki w ABS i nic nie wariuje. Odzywa się, jak wyczuwa różnice w oporze toczenia się opon (na marginesie problem zupełnie zniknął jak zacząłem pompować opony azotem).

Może masz różne ciśnienia w oponach i dlatego tak się dzieje.

Co oznacza, że "szaleje"?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Panowie jak działa wam czujnik ciśnienia po zmianie na zwykłe opony? U mnie ''szaleje'' i nie wiem czy to tylko wina błędnego montażu, czy przy wymianie uszkodzili czujnik?

Masz samochód z USA ? Bo w wersjach EU nie było czujników ciśnienia w oponach. Spadek ciśnienia jest sprawdzany na podstawie ilości obrotów kół poprzez czujniki ABS. Po zmianie opon powinieneś zainicjować nowe ciśnienia jak na filmie poniżej.

Opublikowano

Szaleje - zatwierdzę ciśnienie w oponach i przejadę raz 50, a raz 200km i pokazuje mi za małe ciśnienie. Jadę na stację i wszędzie jest ok.

Podjadę jutro na BP bo tam mają elektroniczny kompresor i powinno być niemal idealne ciśnienie na wszystkich i zobaczymy co będzie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A rozmiar wszystkich 4 opon jest ten sam ?
Opublikowano
Mam felgi 18" mpakiet, zauważyłem (po fakcie), że się od siebie różnią, te z przodu od tych z tyłu. Założyłem zwykłe (nie ROF) opony 225/40/18 wszystkie 4 - nie popełniłem karygodnego błędu? Nie powinna iść jakaś szersza opona na tył czy temat olać i nie powinienem mieć z tego powodu niedogodności?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tyle tylko że tylna felga ma mniej rantu ochronnego.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam felgi 18" mpakiet, zauważyłem (po fakcie), że się od siebie różnią, te z przodu od tych z tyłu. Założyłem zwykłe (nie ROF) opony 225/40/18 wszystkie 4 - nie popełniłem karygodnego błędu? Nie powinna iść jakaś szersza opona na tył czy temat olać i nie powinienem mieć z tego powodu niedogodności?

Jak masz różne felgi tył/przód masz mieć odpowiednie opony inaczej będzie lipa.

Opublikowano

Auto kupiłem niedawno i wcześniej jeździło na 4x 225/40/18 więc takie same z rozpędu kupiłem letnie - może zbyt pochopnie. Dopiero jak później zauważyłem felgi są różne, bo mi założyli felgę z tyłu na przód i odwrotnie z jednej strony i ta z przodu znacznie wystawała, a ta z tyłu znacznie głębiej była osadzona.

Nurtuje mnie jaki może mieć wpływ jeżdżenie z taką samą oponą na 4 kołach oprócz ochrony rantu, który według moich optycznych oględzin nie wystaje z tyłu aczkolwiek jak z daleka patrzę, tylne koło wydaje się ciut mniejsze ale może to złudzenie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czym będzie się objawiała "lipa"?

3A0jS9b.png
Opublikowano

szersza felga-szersza opona- logiczne.

Moze wywalac błedy System trakcji/Abs itd

Opona jest za waska na taka felge- naciagnieta nienaturalnie.

W De byłoby brak przegladu/homologacji... ale Polska to dziki kraj ze zacytuje klasyka :lol:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czym będzie się objawiała "lipa"?

Systemy które działają w oparciu o prędkość obrotową poszczególnych kół mają jakąś tolerancję, jak ją przekroczysz będą działać nieprawidłowo. Warto by zmierzyć obwód kół tył/przód zwykłym metrem jaka jest różnica.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaka jest różnica szerokości felg? 0,5 cala? Zapewniam Was że różnica wysokości w większym stopniu zależy od załadowania samochodu i ciśnienia. :mrgreen:
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wiem ile cali bo nie wiemy jakie są felgi. Różnica po obwodzie to może być nawet kilka cm.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wiem ile cali bo nie wiemy jakie są felgi. Różnica po obwodzie to może być nawet kilka cm.

Możesz sobie tę różnicę zobaczyć na takim przykładzie... https://www.wheel-size.com/calc/?wheel1=225-40-18X7.5ET45&wheel2=225-40-18X8.5ET45&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm&sr=0mm

Normalnie opona jeżeli będzie miała za szeroką felgę to po prostu się nie uszczelni. Różnica w średnicy przy różnych naciągach jest pomijalna.

3A0jS9b.png
Opublikowano

im tansze auta tym wiecej jest specjalistow ktorzy wiedza lepiej i sa cwansi...

Z olejami, oponami itd..

w nowych generacjach modeli nie ma takich dyskusji i rozkmninek...

Juz uciekam do mojego działu... :D

Opublikowano
im tansze auta tym wiecej jest specjalistow ktorzy wiedza lepiej i sa cwansi...

Z olejami, oponami itd..

w nowych generacjach modeli nie ma takich dyskusji i rozkmninek...

Juz uciekam do mojego działu... :D

Narka.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podsumowując:

• Nie, nie będzie żadnych błędów.
  • Tak, będzie wyglądać komicznie. Z resztą jak każdy naciąg.
  • Tak, będzie minimalnie gorzej się prowadzić.
  • Tak, będzie minimalnie mniej palić.
  • Nie polecam takich "oszczędności".

Opublikowano

Wszystko u mnie wyjaśnione. Jednak mam felgi o numerach: z przodu 2282590 (18 7,5 ET41) i z tyłu 7836851 (18 7,5 ET20) także jakiś mix z innego modelu niz e9x.

Na takich felgach oponki 225 40 powinny być ok? Jakie powinny mieć ciśnienie przód/tył ktoś podpowie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jakie powinny mieć ciśnienie przód/tył ktoś podpowie?
Ciśnienie takie jak jest napisane na naklejce we wnęce drzwiowej od kierowcy.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tabliczka z ciśnieniami odnosi się do opon typu RF czy jest zgodna z zwykłymi oponami i je tez pompuje się tym samym ciśnieniem co opony typu run flat?
Opublikowano

Na to pytanie pewnie nikt Ci nie odpowie.

Ja używam klasycznych opon i pompuję ciśnienie zalecane przez producenta z tabliczki.