Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam, szukam i nie moge znaleźć w mojej bawarce E34 525 tds touring czasowego regulatora częstotliwości pracy wycieraczek. Czyżby bawarczycy o min zapomnieli? Akurat w tym okresie gdzie opady są zróżnicowane bardzo by mi się przydał. Czy ktokolwiek wie coś na ten temat. Z góry dziękuje.
Opublikowano

Nie ma żadnego regulatora czasu pracy wycieraczek.

Czas ten jest określony dla każdego biegu i dodatkowo jeszcze zmienny on jest w zależności od granicy pewnej małej prędkości, co powoduje że gdy stoisz lub powoli jedziesz to wycieraczki pracują w długich odstępach czasu, a gdy jedziesz już szybciej zaczynają pracować szybciej na danym biegu

Opublikowano

Znalazłbyś na forum.... ale co tam :) Mechanizm jest b. dobry. Lepszy niż cokolwiek co do tej pory widziałem.

1. Cykasz na pierwszy bieg wycieraczek by poszły po szybie i wyłączasz.

2. Czekaz odpowiednią ilość czasu aż zachlapie szybę (chyba max 30 sekund) i włączasz na stałe pierwszy bieg.

I to tyle. Sterownik zapamiętał długość przerwy. :cool2: Jedna z pięknieszych rzeczy w BMW - regulacja częstowtliwości pracy. Dokładnie tyle ile potrzebujesz. Wyłączenie wycieraczek "resetuje" czas do jakiegoś tam normalanego.

:modlitwa:

Pozdrawiam

- Sim One -

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak, działa i jest wyśmienite. Regulacja od 2 do około 30 sekund.
Kai
Opublikowano
:jawdrop: zajebiste :cool2: a jest to w e36 316 rok 94???

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
Znalazłbyś na forum.... ale co tam :) Mechanizm jest b. dobry. Lepszy niż cokolwiek co do tej pory widziałem.

Jak dla mnie to idiotyczne rozwiązanie. Można to zrobić prościej poprzez płynną regulację odpowiednim "pierścieniem" na przełączniku wycieraczek (np. Opel. Ford nie bijcie :wink: ).

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Sposób z programowaniem czasu pracy wycieraczek przez włączenie ponowne dżwigni też nie jest czymś nadzwyczajnym - miał tak np Polonez.
Opublikowano

I nie wiedzialem :jawdrop:

Ale czlowiek uczy sie cale zycie :mrgreen:

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
Szukam, szukam i nie moge znaleźć w mojej bawarce E34 525 tds touring czasowego regulatora częstotliwości pracy wycieraczek. Czyżby bawarczycy o min zapomnieli? Akurat w tym okresie gdzie opady są zróżnicowane bardzo by mi się przydał. Czy ktokolwiek wie coś na ten temat. Z góry dziękuje.

odpowiedzialny za prace wycieraczek jest moduł na ktorym jest napisane WI-WA LOW (wiper wasch control unit) i znajduje sie gdzies pod przednia konsola, mysle ze w okolicy słupka lewego, aczkolwiek pewnosci nie mam, musialbym sprawdzic...

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano

Kurede!!! U mnie ten czasowy regulator nie działa!!! próbowałem kilka razy i nic!! Chyba że źle coś robie!!

Ale robiłem tak jak pisaliście tzn najpierw raz dół a po np 4 sekundach góra a czas jak był taki długi tak i jest dalej!

Ech.... szkoda. bo to wygoda byłaby niezła

Opublikowano
Na przyklad u mnie chodzi ,ale jak mu czapka stanie :8) Najczęsciej zaczyna łapać sugestie na drugim biegu gdy stoje na światłach a niekiedy w ogóle nie łapie ... chyba coś zaczyna sie pitolić :?
Opublikowano
[...]

Jak dla mnie to idiotyczne rozwiązanie. Można to zrobić prościej poprzez płynną regulację odpowiednim "pierścieniem" na przełączniku wycieraczek (np. Opel. Ford nie bijcie :wink: ).

Każdy lubi coś innego... Tego typu regulacje mam w innych samochodach i dla mnie są gorsze... bo muszę najpierw wyregulować i poczekać czy jest dobre ustawienie. To co jest w bumci jest "po bożemu" :twisted2: - wycieram.. jak już zmoczy szybę wystarczająco to wycieram i nie zastanawiam się czy to szybciej czy wolniej - jest po prostu w sam raz.

Pozdrawiam

- Sim One -

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po kolei:

1. polonez tego nie miał :) miał za to taką trzypozycyjną regulację przy prawej nodze :) na tunelu środkowym.

2. miałem programowanie nawet w E34M20B20 z '89...

3. moduł programowania wycieraczek w E34 jest pod tylnym siedzeniem (zielona wtyczka), a przekaźnik sterujący pod kierownicą.

4. programowanie: jaka wajha w dół? Grzegula, poczytaj jeszcze raz:

a. włączasz czasowe (raz w górę) tak, żeby wycieraczki ruszyły i od razu wyłączasz (pozycja '0')

b. po odpowiednim czasie włączasz z powrotem na pozycję czasowych (raz w górę)

czas między a i b to zaprogramowany czas i może być od 2 do 30 sekund...

5. maluch... taaak, było, jako extra kit do montażu samodzielnego lub tylko w wersjach lux hehehe, ale było

6. i ostatnie pytanie: czy wy nie macie instrukcji? tam wszystko pisze... nawet o pozycyjnych światłach jednostronnych... :P

Kai
Opublikowano
Mój kumpel w e34 z 92 lub 93 tego nie miał, no chyba że coś miał przetrącone. Ale o jednostronnych to niesłyszałem :jawdrop:
Opublikowano

Ja mialem zwalone sterowanie wycieraczkami, teraz mam programowalne , a odpowiedzialny jest za to sterwonik znajdujacy sie pod tylna kanapa:

http://img504.imageshack.us/img504/7471/42oc.th.jpg

http://img504.imageshack.us/img504/5706/28pj.th.jpg

Pozdrawiam :lol:

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano

Dziękuje __Kai__!!! :modlitwa:

Działa !!!!

Mam ten czasowy regulator jednak tylko nie potrafiłem go ustawić!!!

jeszcze raz wielkie dzięki __Kai__

:modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
a gdzie znajduje się moduł wycieraczek w E36 ? ktoś może się orientuje gdzie go szukać bo coś mi przestał działać ostatio

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano
Może to nie jest związane z BMW, ale odpowiem na to, co napisali gregorian_chant i __Kai__ . POLONEZ oczywiście miał czasową regulację sterowaną dźwigienką wycieraczek podobnie jak w BMW i to od ok. '94r. Jeżdżę czasami służbowym Polonezem i on to ma. Jeździłem też kiedyś z pompowanymi i ogrzewanymi przednimi siedzeniami a znajomy miał z elektrycznie regulowanymi i ogrzewanymi lusterkami (wszystko fabryczne). Więc nie tylko w BMW mamy tyle fajnych bajerów :D