Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Tydzień temu kupiłem 4 opony dunlop 3D 195/65r15

Niestety te opony się strasznie ślizgają...przód, tył....przy skręczniu, przyspieszaniu, itd. Zbieżność dobra i wszystko sprawne.

Rozmawiałem z innymi znawcami opon i twierdzą że do BMW opony żimowe powinny mieć duże rowki i "agresywny bieżnik.

Postuje ten post żeby poinformować innych którzy kupują zimówki że te opony na mojej bmce się nie sprawdziły...może lepjej kupić rozmiar 185 lub może lepjej kupić Viking lub coś innego co ma agresywny bieżnik. Pozdrawiam, Mac8997

Opublikowano
Ja kupilem dwa tygodnie temu Goodyear UltraGrip7, rozmiar 185/65/15. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, chociaz nie mialem jeszcze mozliwosci potestowac ich w naprawde zimowych warunkach. Na mokrym sa ok, a co mnie bardzo zaskoczylo - oponki sa na prawde ciche, wczesniej mialem jakies Barum'y i nie ma zadnego porownania.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Ja mam DUNLOP 3D 205 55 R16 w indeksie H. Są bardzo ciche, nie zauważyłem natomiast nic niepokojącego co do trakcji, kupiłem je bo słyszałem dużo pozytywnych opini na ich temat, oczywiście kupiłem nówki :cool2:
Opublikowano
jak dla mnie te 3D są bardzo ciche... na deszczu się nie ślizga... na suchym auto się nie chwieje... Tak jak na rewelacyjnych letnich oponach....ale jak byłem w myślenicach i jeżdziłem po śniegu to się załamałem...teraz na alegro prubuje je sprzedać i kase odzyskać..
Opublikowano
jak dla mnie te 3D są bardzo ciche... na deszczu się nie ślizga... na suchym auto się nie chwieje... Tak jak na rewelacyjnych letnich oponach....ale jak byłem w myślenicach i jeżdziłem po śniegu to się załamałem...teraz na alegro prubuje je sprzedać i kase odzyskać..

A ktory to twoj sezon zimowy w BMW??

Moze raczej tu jest problem?? BMW jak z reszta wszystkie auta tylkonapedowe jest dosc wymagajace w jezdzie po sniegu. Jak ktos przesiada sie z jakiejs lekkiej przednionapedowki, to faktycznie moze odniesc wrazenie, ze auto na sliskim jest niestabilne. Jednak wystarczy nabrac troche wprawy i nie jest tak zle :)

Co do "agresywnosci" bieznika, to nie sadze, by inne opony mogly duzo zmienic. Te Dunlopy 3d sa obok wymienionych GY UG7 jednymi z najlepszych opon na rynku.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

osobiscie mialem mozliwosc przetestowanie calej grupy produktowej GoodYear (goodyear, Dunlop, Fulda, Debica) i Zdecydowanie stwierdzam iz bardzo nie doceniany jest produkt Goodyear'a o nazwie GW3. Zreszta przeznaczony dla klientow z wyzej polki.

Z ciekawostek zdradze iz klienci flotowi jakcy odwiedzja nasza firme najbardziej niszcza opony gw3 (samochody leasingowe)

Glowne uszkodzenia to wyzabkowanie (poprzez nie dociazenie samchodu glownie kombi)

ciekawostka 2 Nowosc z debicy FRIGO 2 to nic innego jak goodyear ulta grip 5

Opublikowano

"BMW jak z reszta wszystkie auta tylkonapedowe jest dość wymagające w jeździe po śniegu. Jak ktoś przesiada Sie z jakiejś lekkiej przednionapedowki, to faktycznie może odnieść wrażenie, ze auto na śliskim jest niestabilne."

Prawda że to mój pierwsze sezon w BMW....ale.. jeździłem wieloma samochodami z tylnym napędem i troszeczkę się do nich przyzwyczaiłem..

Najbardziej mi przeszkadzają te opony przy hamowaniu czy skręcaniu. Opony się po prostu ślizgają. Jeżeli by chodziło o to że tył się ślizga to bym się z tym pogodził ale jeżeli przód się ślizga przy letkim hamowaniu czy skręcaniu to wole wypróbować bieżnik który jest trochę więcej ząbkowaty...i mam nadzieje że będę trochę więcej zadowolony...zobaczymy. Dziękuje za odpowiedzi, Pozdrawiam

Opublikowano

Ja jezdzilem w zeszla zime BMW 730 na jakis uzywkach chyba jakies continentale

byla to pierwsza moja zima samochodem BMW, jezdzilo sie rewelacyjnie tylko zuzycie opon doskwieralo. w tym roku mam E36 i kupilem Debice Frigo 2, do tej pory jestem bardzo zadowolony,tym bardziej ze opona ta jest sporo tansza od np UG7.

Jezeli chodzi o jazde po sniegu no to chyba bede mogl jutro sprawdzic bo troszke pada i jest 0 stopni, to do jutra chyba nie stopnieje

Opublikowano
to może jeszcze inaczej, z czym je porównujesz? Jak już wspomniałem, też sobie takie sprawiłem i nie zauważyłem żeby działo się co niepokojącego, pierwsze wrażenie że jest naprawde cicho, a drugie, to muśle że ciut wzrosło zużycie paliwa. Nie było jeszcze takiej prawdziwej zimy, ale śnieg z deszczem już zaliczyłem :D
Opublikowano
Było nie było ale Dunlop to światowa czołowka i zamiana na inne nie przyniesie Ci radykalnej poprawy. Zbyt mała przyczepność może być wynikiem zbyt małego ciśnienia.
Opublikowano
Doceniam wasze odpowiedzi i zgadzam się żę dunlop to świetna firma ale poruwnójmy opony dunlop 3D i M3. M3 ma znacznie szersze szpary między bieżnikami a 3D nie ma bieżnik jest dość ciasno zbity...to muśi mieć jakąś rużnice w tym jak ta opona się zachowuje na śniegu. bo co większe szpary w bieżniku to więcej naćisku na każdy centymetr kwadratowy oraż więcej mjejsca na "wyciskanie" śniegu..... ale już sam nie wiem..jeżeli nikt nie zgadza się z moimi teoriami to może po prostu nie mam racji :cry2: ... zobaczymy, Pozdrawiam
Opublikowano
Tu sie z Toba nie zgodze, szerokie rowki dobrze sluza odprowadzaniu wody, natoniast na sniegu i lodzie do pracy wkraczaja lamele, czyli te drobne naciecia na klockach bierznika, ich zadaniem jest wylapywanie wszelkich nierownisci nawierzchni i sie o nie zaczepienie, duze znaczenie ma tez sklad mieszanki gumy. Model 3D jest o ile sie nie myle nowoscia firny na ten rok, jest przeznaczony do wiekszych samochodow i dla kierowcow lubiacych ostrzejsza jazde. Cecha specjalna tych opon, z tego co sie doczytalem, ma byc zawsze pelne wykorzystanie powierzchni styku poprzez przyleganie zawsze cala powierzchnia opony, co podobno w innych modelach nie jest takie oczywiste. Nie bronie tutaj DUNLOPA tylko dlatego, ze sam z nich korzystam, zanim je kupilem duzo szukalem po internecie i nie tylko testow i porownan i zawsze byly bardzo pozytywne i jak narazie pokrywa sie to z moimi odczuciami.
Opublikowano
Jeszcze jedno, nie byc zlym prorokiem, ale jesli masz zla trakcje na DUNLOPACH, to nie sadze by zmiana na cokolwiek innedo dala Ci poprawe :?
Opublikowano
Ja jeździłem długo na Dębicach Frigo 185/65/15 i nie mogę złego słowa powiedzieć. Dobrze spisywały się na naszych pagórkach w Bielsku-Białej a i w Szczyrku na przełęcz Salmopolską wjeżdżałem bez łańcuchów. Teraz mam Pirelli Winter 190 Performance i uważam je za gorsze od Dębic (przynajmniej jeśli chodzi o warunki w których jeżdżę).
Opublikowano
witam. ja mam u siebie frigo directional ale pierwszą wersję.uważam że na śnieg jest lepsza od frigo 2.co prawda więcej hałasuje i ściera na asfalcie,ale przecież to jest zimówka a nie letnia.mieszkam w górach i jak na b.słabe odśnieżanie to frigo jest idealna,a oprócz tego jeszcze łańcuchy warto mieć!aha mam rozmiar 175/70/14.w tamtym roku miałem :norty:.dziś podjeżdzająć pod górkę ja dałem rady a parę aut z przednim napędem stało w połowie i z tego co widziałem to też mieli zimówki[pewnie 2-letnie,zużyte :nienie: ]pozdro :norty:
klepało ale przestało!!!