Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Doszłem do wniosku że czas ma wymiane świec. mam takie pytanie CO do tego potrzebuje? jakies specjalne klucza zeby je odpowiednio dokręcić?
Opublikowano
Klucz na swiece 16 mm z gumka w srodku albo długie szczypce zamiast gumki do wyjecia swiec.

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866

Opublikowano
Moze byc dynamometryczny, moment dokrecenia 30 nm

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak wygląda dostęp do świec w Tym silniku, natomiast u mnie wpakowanie klucza dynamometrycznego żeby dokręcić świece graniczy z cudem :norty: Kiedyś pewien szanowany mechanik powiedział mi że świece dokręcamy ręką możliwie najmocniej i potem kluczem delikatnie o maks 1/3 obrotu, zawsze tak dokręcam, no nie zawsze ręką bo rzadko się da w nowszych silnikach,ale zawsze na wyczucie zwykłym kluczem do świec i jest ok. Wiadomo, jak masz łapę jak Pudzian i wyczucie jak kowal to powinieneś uważać, bo świeca ma gwint i jak każdy gwint tak i ten można "przekręcić". Jeśli zaś dokręcisz zbyt lekko to świeca może zostać "wystrzelona" co też jest nie pożądane, więc jak już napisałem - wyczucie jest najważniejsze. Dobrze by też było żebyś sobie zmierzył jakiej długości klucza potrzebujesz, u mnie świece siedzą "głęboko" w głowicy tak z 10-15 cm na oko i dostęp kiepski więc kupiłem klucz długości 25-30cm i pasował mi do 5 świec beż problemów a do ostatniego gara musiałem ten klucz odpowiednio przerobić, więc żeby zaoszczędzić Twój czas i robotę radzę zmierzyć jak długi jest Ci potrzebny i z jak długim jesteś w stanie swobodnie do świec podejść.

Za radą Kolegi Radka i ja podpowiadam, zainwestuj w szczypce do wyciągania świec, szczypce są lepsze ponieważ mało który amatorski "klucz z gumką" ma tę gumkę osadzoną wewnątrz na stałe i po 2-3 świecach lubi się ona wydostać na zewnątrz i potem trudno ją wcisnąć tam gdzie powinna być, i generalnie wyrzucisz tę gumkę i się o wkur.iasz,a ze szczypcami problem znika, wiem z własnego doświadczenia. No chyba że planujesz kupić klucz do świec jakiejś profesjonalnej firmy... :wink:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie z tymi szczypcami to troche jaja ale jak ktos lubi.

W silniku 2,5 24V jest bardzo dobry dostep do swiec i wystarczy klucz do odkrecania taki za 20 zł z gumka, ja mam taki i jest ok przeciesz nie odkrecam tych swiec codziennie po kilka razy.

Opublikowano

Takim kluczem za 20zł to można sobie rower naprawiać,a nie samochód.

Po zakupie samochodu posiadałem taki klucz i przy próbie odkręcenia świec połamał się w 3 miejscach, a i tak udało się nim odkręcić tylko 2 świece.

Lepiej kupić jeden nasadowy klucz długi 16, przedłużkę i sztywne pokrętło, a kolega na pewno coś posiada z narzędzi w domu.

Sama nasadka np. COVAL kosztuje z 6zł, do takich domowych napraw wystarczy spokojnie.

Opublikowano
Jak masz nowe świece to łatwo wyczuć, dokręcasz powoli, zaczyna być wyczuwalny opór (zaczyna spłaszczać się podkładka), a jak się spłaszczy to poczujesz. Proste jak konstrukcja cepa.
Opublikowano
Dobry człowieku zamiast szczypców i magnesów do wyjecia świec wystarczy, że włożysz do gniazda z odkręconą swieca fajkę przewodu wysokiego napiecia iwyciągniesz świece bez problemu. pozdr ;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A tam.Ja Wziąłem klucz za 13.50 do swiec szczypce i z powodzeniem wymieniłem wszystkie świece.Zajeło mi to 15 minut,wiec dużo zabawy z tym nie ma,wiec po co przepłacać??
Opublikowano
A ja odkrecam i dokrecam swiece za pomoca oryginalnego klucza BMW,ktory znajduje sie w schowku w bagazniku :D Gdybys chcial kupic swiece,to polecam NGK BKR6EK