Skocz do zawartości

Marker do ringów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie ringów u mnie jest widoczne że lewy ring świeci ciemniej niż prawy (lampy poliftowe) co może być przyczyną? Czy markery 10 Wat będą lepiej widoczne niż 5 Wat? Teraz można kupić nawet 25 Wat, ma ktoś może takie?

http://www.jafra.com.pl/1015.html

• Odpowiedzi 89
  • Wyświetleń 19,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem styczność z tym najmocniejszym, i mi niestety zaraz się przepalił, ogólnie to i tak ciężko tym uzyskać taką jasność ringów jak w nowych BMW, a cena tego zestawu jest kosmiczna.

Aktualnie mam zwykłe 5W, kupione po 90pln na allegro, czyli te tańsze, świecą fajnie, dużo wyraźniej niż seryjne, a zarazem nie przesadnie mocno.

Co do oryginalnych, jeśli jeden świeci jaśniej, a drugi mocniej, to można to ustawiać, trzeba pozbyć się tego zgrzewu w połowie oprawki, i część z żarówką wsuwać i wysuwać, i tak ustawić jasność.

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie ringów u mnie jest widoczne że lewy ring świeci ciemniej niż prawy (lampy poliftowe) co może być przyczyną? Czy markery 10 Wat będą lepiej widoczne niż 5 Wat? Teraz można kupić nawet 25 Wat, ma ktoś może takie?

http://www.jafra.com.pl/1015.html

ja miałem markery jedne z pierwszych jakie pokazały się na allegro

nie podawali wtedy jaką mają moc ale świeciły jaśniej niż ori żarówki a nawet jaśniej niż H20W jakie też przerabiałem i do których obecnie wróciłem bo jeden marker po kilku latach się spalił

nie wiem czy da się w nim diodę wymienić i gdzie taką kupić

co do regulacji to tak jak kolega radzi - zerwij te "nity" rozpłaszczone po bokach i wyreguluj

sprawdź też czy masz takie same żarówki bo mi kiedyś jedną ukradli ... (podmienili na warsztacie)

co do markerów z linku to za te pieniądze bym nie zaryzykował

to że mają po 4 ledy nie oznacza że będą świecić jaśniej

Opublikowano
Te z linku co podałem to był tylko przykład, bo ja bym tyle nie zapłacił. Zastanawiam się czy nie zamówić z aliexpress, tylko nie wiem czy jest sens.
Opublikowano

no markery i neony z tyłu mają ten plus że jak zapomnisz wyłączyć świateł to nie ma tak wielkiego poboru prądu jak na żarówkach

a nawet najmocniejsze markery nie spełniają wymogów jako światła do jazdy dziennej

więc jak kupować to te tańsze sprawdzone

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Odkopie troszeczke temat, dzis przepalil mi sie oryginalny lewy marker w ringach. I zastanawiam sie czy wsadzic zwykle zarowki, bo kusza mnie te ledowe ale interesuje mnie jak to swieci w sloneczny dzien. tzn chodzi mi o te 5w lub wiecej, 3w napewno nie wezme, bo swieca tak samo jak seryjne tylko ze na bialo, dla mnie to troche zbyt malo swiatla bo lubie sobie czasem pojezdzic w dzien na samych ringach. Ma ktos u siebie mocniejsze ledowe markery? Jak to wyglada? Fotki mile widziane :) Gdzies czytalem jakas recenzje kogos kto przetestowal takie markery LED, wedlug niego nie maja one trwalosci wiekszej niz kilka tygodni jak to jest naprawde? Szkoda wydac 2 stowy na dwie glupie diody ktore przepala mi sie po miesiacu...
Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Odkopie troszeczke temat, dzis przepalil mi sie oryginalny lewy marker w ringach. I zastanawiam sie czy wsadzic zwykle zarowki, bo kusza mnie te ledowe ale interesuje mnie jak to swieci w sloneczny dzien. tzn chodzi mi o te 5w lub wiecej, 3w napewno nie wezme, bo swieca tak samo jak seryjne tylko ze na bialo, dla mnie to troche zbyt malo swiatla bo lubie sobie czasem pojezdzic w dzien na samych ringach. Ma ktos u siebie mocniejsze ledowe markery? Jak to wyglada? Fotki mile widziane :) Gdzies czytalem jakas recenzje kogos kto przetestowal takie markery LED, wedlug niego nie maja one trwalosci wiekszej niz kilka tygodni jak to jest naprawde? Szkoda wydac 2 stowy na dwie glupie diody ktore przepala mi sie po miesiacu...

Dołączam się do pytania,ma ktoś markery np.25W i może powiedzieć jak to świeci,czy w dzień jest je dobrze widać,fotki również mile widziane co by zobaczyć jak to wygląda w dzień na aucie :?: :wink:

Mocno zastanawiam się nad zakupem np.takich http://allegro.pl/ringi-led-25w-cree-bmw-marker-e39-e60-e65-e53-x5-i3497848042.html

tylko właśnie teraz pytanie czy jest sens wydawać ponad dwie stówki,oczywiście jeśli by były widoczne w dzień tak jak to jest napisane w aukcjach to bym się nie zastanawiał,ale właśnie.... czy oni piszą prawdę :?: :mrgreen:

Opublikowano
ja mam u siebie 5W i powiem szczerze jak zaczyna się robić wieczór to jest gitara ,w pochmurny dzień też wtedy jeżdżę na "kółkach" ale w bardziej jasne słoneczne dni zapomnij wuja widać. Co do 25W to myśle że dałyby rade nawet w jasny dzień
Opublikowano
Jeśli tylko do pozycyjnych to bym się nawet nie zastanawiał i brał 5W, co do jazdy na nich to raczej bym nie ryzykował dlatego chce 25W ale czy one są coś warte oto jest pytanie :?: :mrgreen:
Opublikowano
Na tej aukcji to nie 25W tylko 2x 12,5W, więc cudów nie będzie. Pytanie oczywiście czy te 12,5W to nie bujda na resorach. No i jazda na samych ringach w E39 do legalnych nie należy.
Opublikowano

ja tylko co do grzania ...

rozbierałem ostatnio dzienne ledowe z auta syna

są tam diody 1W zwykłe SMD i tak się grzeją że mają radiatory + pastę przewodzącą a chłodnicą jest aluminiowa obudowa z użebrowaniem

na aukcji z tymi diodami gość pisze że nie włanczać bez chłodzenia bo spalą się po kilku sekundach ...

tak więc ile ciepła mogą oddawać ledy 25W i to praktycznie bez chłodzenia a dodatkowo grzane reflektorem ?

co do jazdy na samych ringach

jak ktoś widział oryginalny ring HELLA to wie że z niego nie da się wycisnąć jasności takiej jak mają obecnie stosowane reflektory BMW

Opublikowano

Panowie też się nad tym zastanawiałem -> marker led do e39 zamiast seryjnych żaróweczek. W szczególności, że jedna mi się przepaliła. Najpierw wsadziłem tam taką samą jak oryginał tylko 20W - niestety topiła obudowę.

Podjechałem do dwóch sklepów w wawie żeby sobie założyć 3W i 5W i zobaczyć jak to wygląda. 3W takie za ok 100-130 zł, 5W 150 zł. Na jedną lampę zakładałem 3W, na drugą 5W - żadnej zauważalnej różnicy. Wg mnie 3 i 5-cio watowe święcą dokładnie tak samo. W obu sklepach było tak samo. Później zakładałem oryginalną żółtą żaróweczkę na jeden reflektor a marker na drugi. Nie widziałem też żadnej różnicy w jasności świecenia. Oczywiście różnica była w barwie światła - żółte i białe.

Więc ja absolutnie nie wydam 130-150 zł na 3 czy 5 W markery.

Nie wiem jak sprawa się ma z mocniejszymi. Ale w tym przypadku dla mnie wyglądało to jak kupa - nie polecam.

Opublikowano

Kupiłem te 12,5W i powiem tak świeci to ładnie,ale jako DRL to nie przejdzie :nienie: w pochmurny dzień to może jeszcze jeszcze,ale w słoneczny to słabo to wygląda :?

tak więc ile ciepła mogą oddawać ledy 25W i to praktycznie bez chłodzenia a dodatkowo grzane reflektorem ?

oczywiście robiłem pomiary temperatury i wyszło mi tak:

-marker temp.ok.67*-70*

-te dodatkowe "puszeczki" na kabelkach (nie wiem jak to się nazywa) :mrgreen: jedna miała ok.50* a druga aż 87*-90* więc to już chyba troszkę dużo :?:

temperatura nie zmieniała się czy po 0,5 godz.czy po 1 godz. jak i po 2 godz. świecenia była taka sama,pomiary robione przy zimnym silniku,więc nie wiem ile by była wyższa temperatura przy nagrzanym silniku i przy włączonych lampach itp.

Teraz pytanie czy jest to bezpieczna temperatura i nic się tam nie przetopi,bo już zgłupiałem i nie wiem czy je zostawiać czy zwracać,co o tym myślicie :?:

Opublikowano

Nikt nic nie podpowie :?:

Może ktoś sprawdzał temperaturę markera 5W :?:

Opublikowano

a ja kupilem te .i jestem zadowolniony.

http://www.ebay.de/itm/321143066087?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

mam do tego zaprogramowane drl na 18 % pierwszy poziom . i us parametry -czyli blinkacze jako obrysöwki swieca przyciemnione.

wyglada naprawde super .mysle jeszcze aby zmienic dlugie zarowki na jakies biale (xenon look) :cool2:

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano
a ja kupilem te .i jestem zadowolniony.
A grzeją Ci się one mocno :?:
Opublikowano

dark24, jesli na zewnatrz jest ~60st to jak najbardziej OK.

Wewnatrz sobie tam moze byc 90st, ale i tak bym sie pokusił o dorobienie radiatora do nich i sprobował polepszyc kontakt termiczny modułu LED z obudową

Opublikowano

W sumie to temperatura markera tak mnie nie martwi,bo max. było 68* ale tej "puszeczki" już tak,bo tam było już ok.90* a jak jeszcze troszkę by podskoczyła np.przy nagrzanym silniku itp. to już mi się wydaje,że robi się troszkę niebezpiecznie :roll: chyba,że się mylę :?:

Kurde chyba będę musiał je zostawić i przetestować przy dłuższej pracy,bo czas na zwrot mi się kończy a ja dalej niezdecydowany :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zdecydowalem sie na markery 5w (z radiatorem) za około 140zł. Świecą całkiem spoko, w dzien raczej slabo i nie ma mowy o jezdzie na samych ringach i"ściemnianiu że niby mam dzienne", i z tego co wiem marker 5w i 10w swieci BARDZO podobnie, na tyle ze w zasadzie nie ma sensu przeplacac, lampy w E39 sa tak skonstruowane, ze nie ma sensu wsadzac mocniejszych markerow niz 5-10w. Ponizej fotka, lepsza taka niz jej brak :p

http://www.picshot.pl/pfiles/386739/IMG_20131030_144035.jpg

Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

OOooo..

całkiem fajnie to wygląda...

kolego podasz jakiś namiar co dokładnie kupiłeś.

też myślę nad 5W bo nie chciałbym by się grzały zbyt mocno...

dzięki

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Podepne się pod temacik :

koledzy mam do Was pytanie czy ktoś z Was ma takie ringi zalozone w Waszych E39 :

1.http://sklep.tuning-tec.pl/zarowki_led_marker_25w_cree_type_e39_e53_e60_e87_x5_aklm04-4110i

2.http://sklep.tuning-tec.pl/zarowki_led_marker_5w__e39_e53_e60_e87_x5_aklm03-4109i

i jak jest z miganiem przy wylaczonych swiatlach??

a także jak z temp. czy nic nie topia??

pozdrowionka dla Was

Edytowane przez saczo

Opublikowano
poprawione :) dzieki
Opublikowano
  • Moderatorzy

Miałem te 5W kiedyś, ale po 3 miesiącach przestał świecić jeden.

Teraz mam te 25W Cree, świecą słabiej i trochę w odcieniu zielonkawym, ale dają radę.

Nic nie topią.