Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam w miare taniego i ekonomicznego wozidła, czy jest sens kupowac 318 e36? (nie is) z myślą o zamontowaniu gazu II generacji. Prosze o jakieś porady. Chyba będe zmuszony zamienić moje 328 na 2 inne auta. Rozważam mazdy: 323f , xedos6, 626, no ale jednak dla siebie chciałbym bejke trójeczke i nie wiem co kupić? :mad2: :duh: :idea:
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano

Wszystko zalezy od jakosci montazu takiej instalacji. Ja co prawda nie zakladalbym instalki II gen do E36, tym bardziej, ze instalki wtryskowe juz dosc mocno potanialy, ale jezeli juz, to znajdz dobry warsztat zakladajacy gaz, ktory ma doswiadczenie w samochodach marki BMW i pogadaj z nimi.

U mnie w E30 (co prawda silnik M10) gaz II gen. sprawuje sie bez zarzutu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
mam e 36 318 ze zwyklym gazem, niedawno zalozylem, oprocz falowania obrotami to sprawuje sie swietnie, nie czuje wielkiej roznicy miedzy moca auta na gazie a na benzynie, a dla portfela zawsze lzej, pozdro..
Opublikowano

Ja założyłem II gen za 1500 autronic al-800 dość dobra. Rok temu.

Za miesiąc jadę przełożyć to na sekwencję.

Chodzi dobrze, ale jak pojeździłem 2 tygodnie bez miksera w dolocie na benzynce to aż żal ściska. II gen obcina również osiągi na benzynie (a mam dość szeroki mikser).

Załóż sekwencję, nie warto wchodzić w II gen bo to 'nie jest to'

Spalanie benznyny w mieście mam 10. Gazu 14.

Opublikowano

Mam 318i M40 gaz II gen. nie narzekam wszystko chodzi OK.Tylko pewnie jak bym sie przejechal na sekwencji to juz bym zaczal narzekac :D Pali w miescie od 9.5l/100km do ilu chcesz :wink:

Jesli bardzo zalezy Ci na tym aby auto wyszlo tanio to IIgen. bedzie OK.

Opublikowano

Trzecia generacja jest droga ok. 4tys. i do tego awaryjna a części drogie i trudno dostępne.

Jeśli chodzi tylko o koszty to też polecam IIgen. montowaną w dobrym zakładzie.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
w moim przypadku 518i m40 lpg gazownia brc na srube zrobilem 50 tys jest bezbroblemowa (kable zaplonowe od nowosci :mrgreen: ) spalanie 12l miasto.
518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano
Powiem tak gaz zalozylem dwa miesiace temu 2 generacje ELPI GAZ z sterownikiem VOILA PLUS, parownik z odpowiednim zapasem do 150kM ,wymienilem tylko swiece tak na wszelki wypadek ,zrobione mam w tej chwili 5 tys km na gazie i powiem szczerze zero problemow z czym kolwiek.Srednie spalanie w cyklu mieszanym to okolo 11 litrow LPG. Ostatnio trasa nad morze okolo 400 kilometrow i srednia predkosc MAX do 130km\h spalanie to 9 literkow LPG :cool2: POZDRAWIM KAROL :mrgreen:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
ja mam gaz jak poprzednik z Elpigazu pali mi do 11 trasa Kraków- Rzeszów nawet chyba do 8 litrów dochodziło. Instalacja jak narazie bezawaryjna. Osiągi dosyc dobre włąsnie spokojnie rozepędziłem autko do 170 na 1 km odcinku. Jeszcze ani razu nie szczeliło cena 1700 w tym nawet było gazu za 50 zł. Sekwencja fajna sprawa ale nie warta 2tyś kasy wiecej(tak chyba kosztuje dobrej jakości sprzęt). Jednak mówie o M40 nie wiem jak to wygląda na innych silniczkach i do 1,8 bo wyższe juz nie bardzo bo to chyba plastikowy kolektor.
Opublikowano

ja mam zalozony gaz IIgen BRC, nie narzekam, jednak roznica miedzy gazem a benzyna jest odczowalna.

najgorsze jest to ze mam plastikowy kolektor i nikt sie u nas nie chce do tego dotknac, wiec puki dziala to nie ruszam:) ( gaz zakladany we francji... tam sie chyba nie boja)

spalanie? hmmm trudno powiedziec jak jezdze spokojnie to jakies 15l w miescie do 19l

a na trasie udalo mi sie nawet zejsc do 10l :D:D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Kiedyś miałem E36 1.8 M40 na II gen BRC. I muszę powiedzieć, że spalanie w mieście 13-16, w trasie najmniej to 9,5. Na poczatku byłem zadowolony ale po przejechaniu ok 60 tys. km na gazie ze 113 KM zostao może 85? No nie wiem ale auto zrobiło się bardzo słabe. Dlatego nie polecam II gen.

PS

Dziś własnie montują mi sekwencję : STAG 300 do mojego nowego wozu jakim jest Alfa 156 2.5 V6 24v.

Opublikowano
sekwencje BRC zalozysz juz za 3000 zl ! Ja mam sekwencje i jestem naprawde zadowolony ,pali mniej, wiecej mocy,nie musze sie martwic o szarpniecie bo nie ma go wogule . Ale benzyny spalisz napewno wiecej na sekwencji niz na II gen. Moj ojciec ma II gen i nigdy w zyciu bym sie z nim nie zamienil ! Ja wogule nie odczowam ze jade na gazie ,gdyby nie odglos dzwiekowy przy wlaczeniu gazu to wogule bym nie wiedzial ze jade na LPG. Moja rada taka, lepiej doplacic te 1200 -1600 zl i miec sekwencje !!!
Opublikowano

Lepszy o BRC jest STAG 300 i załozysz go za 2600zł i nie ma problemów bo to sekwencja.

2 generacja też bedzie działać poprawnie jeśli zadbasz o układ zapłonowy i nie zapomnisz, że na benzynie też należy czasem pojeździć, prosto to zrelizować jak masz zamontowany czujnik temperatury na reduktorze(zawsze montuje) i auto nie przełącza sie odrazu na gaz po przegazowaniu na zimnym silniku.