Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
E92 335xi automat, 7 km do roboty, 8h stania, do domu, do sklepu itp, jazda tylko i wyłącznie po mieście (100 tys) spalanie 19-19,5l trasa 10l - jadę jak chce, nikt mnie nie wyprzedza, ja każdego raczej, min w trasie 7,1l 90 km/h zero wyprzedzania. Auto w pełni sprawne. Opony michelin cross climate 225r17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dużo kopcą te Beemki.

A jak miałem Laguny 2.0dCi 150, 180 i taka po chipie na 207KM to czytałem że 2.0dCi duzo pali, a tu guzik prawda.

Takie 2.0d 163KM duzo pali :P

@rsa2raf - jak oceniasz oponki crossclimate na sniegu ?

Opublikowano
kolego laguna nie pali mniej jak e90/ 163 KM,(mam 150 KM/2.0 pod domem) to jest realne spalanie na krótkich odcinakach w zimie, każdy z nas inaczej jeździ każdy ma dłuższą /krótszą trasę i inne drogi, w zimie na krótkich odcinakach nawet małe auto spali koło 10 l/100km, u mnie auta sporo palą ale stoją pod chmurką odpalam jadę 1.5km gaszę, odpalam znów 1 km i tak cały dzień na zimnym:(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Parę dni temu trasa na narty do Austri Ischgl 900 km. 4 osoby,pełny bagaznik i boks zaladowany na maksa. Predkosc miedzy 110-140kmh i spalanie wyszlo 6.5l. Wedłóg mnie bardzo dobre jak na tak zaladowane auto.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

OK Pany.

Jak rozpoznać uszkodzny DPF?

Mialem uszkodzony termostat jak kupilem auto, nie wiem ile w takim stanie auto jezdzilo.

Wymienilem i nie zauwazylem aby filtr sie wypalał.

Czy jest to zauwazalne? W Lagunie podwyższaja sie obroty i rosnie spalanie chwilowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I jeszcze tutaj zapytam.

Spalanie chwilowe (na wskazówce)

4 bieg ->60km/h

4 bieg -> 70km/h

Mam 6l/100km chwilowego.

Moim zdaniem to duzo za duzo.

Opublikowano

dość długo latałem z uwalonymi termostatami i mam dpf ale nie odczuwam żeby coś się stało z filtrem

aktualnie wymienione oba termostaty z czego jeden był rozsypany, temp 90c po przejechaniu około 8km na zerowych temperaturach

Również mam pytanie jak rozpoznać zapchany dpf ? nie czuje żeby auto słabo się zbierało i oleju też mi raczej nie ubywa, wymiana była w sierpniu i do teraz nie zanotowałem nic niepokojącego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dość długo latałem z uwalonymi termostatami i mam dpf ale nie odczuwam żeby coś się stało z filtrem

aktualnie wymienione oba termostaty z czego jeden był rozsypany, temp 90c po przejechaniu około 8km na zerowych temperaturach

Również mam pytanie jak rozpoznać zapchany dpf ? nie czuje żeby auto słabo się zbierało i oleju też mi raczej nie ubywa, wymiana była w sierpniu i do teraz nie zanotowałem nic niepokojącego

Jesli juz to by oleju przybywało.

Opublikowano

to na razie nie widzę takich problemow, olej wydaje się trzymać na odpowiednim poziomie w okolicy maxa.

niestety w 2005r samochodziku mi wstawili dpf wiec przy najbliższych problemach będe to wycinał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja nie chce wycinac, nawet robiac chipa ktorego planuje na Luty
Opublikowano
to na razie nie widzę takich problemow, olej wydaje się trzymać na odpowiednim poziomie w okolicy maxa.

niestety w 2005r samochodziku mi wstawili dpf wiec przy najbliższych problemach będe to wycinał

nic nie wycinaj tylko dbaj, po wycięciu auto potrafi kopcić mniej lub więcej, śmierdzi nie samowicie z wydechu, w planach polski rząd ma odmawianie przeglądu w autach w usuniętym dpf, pewnie są to dopiero zarysy ale ogólnie wycinania nie polecam

Opublikowano

Z tym wycinaniem dpf jest tyle teorii ile głów. Ostatnio byłem na programie u tunera moim E91 320d automat 2005r. Silnik z DPF, turbo i wtryski w świetnym stanie (według oceny mechanika). Wynik na hamowni 147K :( Po programie 179KM. Podobno DPF ma duży wpływ na moc auta w E90. Tuner pokazywał mi wykresy z 318d gdzie ze 122KM zostało 109KM i po samym wycięciu DPF i wgraniu fabrycznej mapy w wersji bez DPF auto odzyskało 122KM i po programie 152KM :) Wszystko czarno na białym. Namawiał mnie żeby wywalił swój. Wtedy powinienem mieć około 200KM ale waham się cały czas.

A co do spalanie to u mnie w zimie 10,5-11L. Krótkie odcinki 4-5km tylko i wyłącznie w mieście. Jeżdżę raczej spokojnie. Tylko trochę szybciej niż reszta aut na drodze :D

Opublikowano
niby dlaczego powinny być kary za takie coś? Auto powiedzny z 2007roku bez DPF-u jest gorsze niż taki charlawy stary diesel ktory nie posiada DPF-a i np: badanie techniczne przejdzie. Ja juz zakupiłem auto właśnie bez dpf-u i nic nie śmierdzi jak to powiadaja inni
Opublikowano
nie chodzi o to że jest gorsze czy lepsze, chodzi o uregulowanie i stopniowe dostosowywanie się do norm ekologicznych, stąd pomysł żeby ganiać tych którzy mają samochód z układem DPF a go wyskubali i udają że jest tam nadal... już są auta benzynowe z DPF więc za chwilę będzie to codzienność
Opublikowano
Niewiem czy miedzy M47 a N47 jest taka przepasc , czy moze ja juz calkiem zdziadzialem i jezdze emerycko ale wyniki spalania strasznie duze wypisujecie. U mnie teraz przy -15 stopni mam spalanie 4.8 - 6.2 maks (miasto + trasa) ok. 40 km w jedna strone. Opony owszem malenstwa 16 cali ROF. Ciekawe co bedzie w lecie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niewiem czy miedzy M47 a N47 jest taka przepasc , czy moze ja juz calkiem zdziadzialem i jezdze emerycko ale wyniki spalania strasznie duze wypisujecie. U mnie teraz przy -15 stopni mam spalanie 4.8 - 6.2 maks (miasto + trasa) ok. 40 km w jedna strone. Opony owszem malenstwa 16 cali ROF. Ciekawe co bedzie w lecie.

Widzę że masz n47

Więc tak. Jest taka różnica.

Ale i opony swoje robią.

Opublikowano
Zauważyłem Panowie, że jest diametralna różnica w raportach spalania właśnie pomiędzy N47 a M47. Wydaje się, że dużo lepszym wyborem jest jednak N47 pomimo (podobno) problemów z łańcuchem rozrządu spalanie jest o około 20-30% mniejsze.