Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !!!

To co dziś mialo miejsce zaszokowało mnie do reszty !

Postawiłem auto na parkingu poprzedniego dnia i tak stało do dziś . Dzwoni domofon ... sąsiadka :) .... dymi się panu spod auta ...

Wybiegam i faktycznie lekki dymek , jakby zwarcie gdzieś koło wętoli ? tylko jakim cudem i dlaczego ?(po całej nocy i połowie dnia postoju nagle coś zwarło ? )

Skąd prąd przy wyłączonym zapłonie ? Najciekawsze jest to,że wszystko działa normalnie .

Szukam po forum i nie mogę trafić na podobny przypadek , jak by ktoś znalazł to prosze o namiar .

Opublikowano
A masz moze webasto ? Jesli tak to moze wlasnie ono sie odpalilo. Jaki byl zapach tego dymu ? smierdzialo topiaca instalacja czy moze byl to zapach spalin ?

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano (edytowane)

Witam !

Nie mam webasta , a czuć było wyraźnie instalacje elektryczną .

p.s

Wczoraj byłem u mechanika , powiedział mi że najprawdopodobniej jakies zwarcie na przekażniku od wentylatora, narazie odpiąłem aku i szukam intensywnie po forum .

Jak to sprawdzić ? To moja pierwsza betka , mam ją drugi rok i nigdy nic się nie działo ,to specjalnie nie zagłębiałem się gdzie co jest.

Gdzie szukać przekażników , bezpieczników :(

Jak komuś coś przychodzi do głowy to proszę pisać , każda podpowiedź mile widziana !

Edytowane przez bleki77
Opublikowano
może to tylko bomba domowej roboty ...

a Ty zaraz że zwarcie ...

:D :D :D

Mam nadzieje że nie , mam taką samą furke jak twoja :) i szkoda by jej było , bo piękna jest bestia .

Opublikowano
na pewno nie masz webasto?

raczej nie , musiał bym mieć jakiś włącznik a nie zauważyłem takiego

Opublikowano

... i utknąłem w miejscu. Stawiam na jakiś przekaźnik od wentylatora klimy, (o ile taki jest ) ale nie wiem jak to sprawgzić, gdzie szukać?

W mojej okolicy większoś fachowców do których odważył bym się zawieźć auto ma tyle roboty że prędko się tym nie zajmą :( , więc uziemiony jestem :mad2:

Jak ktoś ma jakies konkretne sugestie to proszę o info.

Opublikowano
na pewno nie masz webasto?

raczej nie , musiał bym mieć jakiś włącznik a nie zauważyłem takiego

Co prawda mam troszeczkę odmienną sytuację bo gnojowóz (diesel), ale także e39 i webasto. Nie mam żadnego przycisku włączającego bo webasto jest tylko do podgrzewania chłodziwa silnika. Jedyną pomocą będzie odciągnąć nadkole od strony kierowcy i sprawdzić czy nie ma tam webasto. Mógłbym napisać że musi być naklejka w grodzi silnika, ale tyle osób już pisało że nie ma naklejki a webasto ma...

Może VIN coś podpowie?

Jeśli się dymi to spod tyłka kierowcy - tam jest wylot rury wydechowej webasto.... Smród coś pomiędzy spalinami diesla a topniejącą instalacją elektryczną - bardzo specyficzny.

Opublikowano

Jutro to sprawdze, to webasto.

Jak byłem u elektryka to potraktował mnie jak jakiegoś przytrzymańca , jak mu powiedziałem oc się stało .

Jego słowa brzmiały "może stanął pan na jakiejś studzience z której poleciała para "

A to mój vin rozszyfrowany:

Art.

Wartość

Numer podwozia WBADM11010GP16906

Kod typu DM11

Typ 520I (EUR)

Typoszereg E E39 ()

Seria 5

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M52/TU

Pojemność skokowa 2.00

Moc 110

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor ALPINWEISS 3 (300)

Tapicerka STOFF FLOCK/MARINEBLAU (F6DL)

Data prod. 1999-09-30

Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S401A SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny elektryczny

S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna

S423A FLOOR MATS, VELOUR Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

nie ma nic o dodatkowym ogrzewaniu .

Opublikowano
Jutro to sprawdze, to webasto.

Jak byłem u elektryka to potraktował mnie jak jakiegoś przytrzymańca , jak mu powiedziałem oc się stało .

Jego słowa brzmiały "może stanął pan na jakiejś studzience z której poleciała para "

A to mój vin rozszyfrowany:

nie ma nic o dodatkowym ogrzewaniu .

Hmm..... realoem nie wyklucza możliwości posiadania tego ustrojstwa w Twoim bumierze :)

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Sedan/Europe/520i-M52/LHD/M/1999/september/browse/heater_and_air_conditioning/auxiliary_heating/

Myślę jednak że gdybyś miał webasto to napewno usłyszałbyś je - po pierwsze w cichutkim benzyniaku jest to o wiele bardziej słyszalne niż w moim klekocie, także po zgaszeniu auta dźwięk z nadkola jakby odrzutowiec był pod maską :)

Po tym jak napisałeś o fajczeniu przewodów moje myślenie wieczorkiem weszło na nowy tor - popatrzyłem sobie na "uszkodzone" na alle... i przypomniałem sobie że od czasu gdy to zacząłem oglądać zawsze trafia się jakaś spalona. Doszedłem nawet do konkluzji że coś może być nie tak z tym modelem, skoro tak wiele modeli od stycznia 2010 widziałem już spalonych :(

Tak więc jak najbardziej SZUKAJ!!! Chętnie pomogę jeśli będę mógł!

Opublikowano

Dzis wieczorem podskocze do garażu u kumpla i poszperam . Tylko jak to cudo ma wyglądać?

Napisałem w pierwszym poście, że sąsiadka powiedziała że dymi się spod auta , ale dymek wylatywał spod maski przy atrapie,

a najbardziej śmierdziało przy zbiorniczku wyrównawczym i nigdzie więcej .

Poszukam jakichś przypalonych przewodów ,może coś wykminie , jak znajde to opisze co i jak.

Opublikowano
Dzis wieczorem podskocze do garażu u kumpla i poszperam . Tylko jak to cudo ma wyglądać?

Napisałem w pierwszym poście, że sąsiadka powiedziała że dymi się spod auta , ale dymek wylatywał spod maski przy atrapie,

a najbardziej śmierdziało przy zbiorniczku wyrównawczym i nigdzie więcej .

Poszukam jakichś przypalonych przewodów ,może coś wykminie , jak znajde to opisze co i jak.

A to już nie webasto ...

pewnie coś innego. napisz co zauwazyles.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy silniki benzynowe mają wogóle webasto?Bo kolega ma 2.0 i ?I tak się zastanawiałem,dzięki za odpowiedz :D
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Czy silniki benzynowe mają wogóle webasto?Bo kolega ma 2.0 i ?I tak się zastanawiałem,dzięki za odpowiedz :D

A czemu nie? Tzn. jako dogrzewacz silnika to pewnie nie, ale jako opcja dodatkowego ogrzewania to myślę, że napewno tak. W końcu podczas zakupu możesz sobie zamówić do auta wszystko z katalogu co Ci się podoba.

Opublikowano
zdejmnij prawą obudowę filtra pyłkowego i tam pod pokrywą znajdziesz przekażniki od wentylatora, klimy i kilka innych. może tam coś się upaliło
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czemu nie? Tzn. jako dogrzewacz silnika to pewnie nie, ale jako opcja dodatkowego ogrzewania to myślę, że napewno tak. W końcu podczas zakupu możesz sobie zamówić do auta wszystko z katalogu co Ci się podoba.

Czyli auta z silnikami benzynowymi też mają webasta,a to dotyczy określonych modeli,czy bez reguły?A na co jest w takich autach webasto-na benzynę,czy jest dodatkowy zbiornik na ON?Bo to ciekawe,a ja myślałem że tylko diesle w BMW mają w standarcie,z wyjątkiem TDS.Oświec mnie kolego jak możesz :cool2: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Czyli auta z silnikami benzynowymi też mają webasta,a to dotyczy określonych modeli,czy bez reguły?A na co jest w takich autach webasto-na benzynę,czy jest dodatkowy zbiornik na ON?Bo to ciekawe,a ja myślałem że tylko diesle w BMW mają w standarcie,z wyjątkiem TDS.Oświec mnie kolego jak możesz :cool2: .

:-) Oczywiście na benzynę.

Webasto to firma, więc jako nazwa własna, jest nieodmienna ("webaście" itd.).

Ciekawi mnie czy są jakieś wersje benzyniaka z standardowym wyposażeniem w Webasto. Może jakaś wersja na Norwegię czy Grendlandie ? ;-)

A co do samego niezależnego ogrzewania to jest ono wpięte w istniejącą instalację paliwową oraz obiegu cieczy chłodzącej. Napędzane jest w takim razie paliwem zasilającym silnik. Z tego co mi wiadomo to nie ma przewidzianego standardowo dogrzewania silnika benzynowego, tylko jako opcja na życzenie klienta i to najepewniej jako dogrzewanie kabiny. No chyba że jednak jest jakaś wersja o której pisałem pare linijek wyżej.

http://bmwfans.info/parts/catalog/64126906740/

Jeśli w powyższym linku napisano że uszczelka wydechu niezależnego ogrzewania wystepuje w benzynie to tak pewnie będzie (jako opcja).

Opublikowano
Ty nie masz żadnych przekaźników, bo wentylator jest sterowany elektronicznie sygnałem ze sterownika silnika: do wentylatora PRZEZ CAŁY CZAS, NAWET PRZY WYŁĄCZONYM ZAPŁONIE dostarczane jest napięcie (dwa grube kable), a to, czy będzie się kręcić, czy nie zależy od sygnału płynącego po cieniutkim kabelku. Stawiam na jakieś zwarcie na obwodzie wentylatora klimatyzacji...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png