Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Yo, yo :D

Szybko i na temat.

Czy warto instalować gaz np. do 528? Czy wogóle opłaca się to?

Kilometrów w miesiącu robię ok 2000. 70% trasa.

Bo słyszałem, że bawarki nie lubią El-Pi-Dżi xD

Edytowane przez gradu_85
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdza się dobra sekwencja,to niestety kosztuje.Zależy też w jakiej kondycji masz motor.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Sprawdza się dobra sekwencja,to niestety kosztuje.Zależy też w jakiej kondycji masz motor.

Stan oceniam na dobry

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie , że warto byle nie najtańszy i koniecznie musi to zakładać ktoś kto to potrafi.

A bawarki lubią gaz tak jak większość innych aut a nie lubia gazowników papraków.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
tak jak koledzy pisza dobry fachowiec na pierwszym miejscu a pozniej instalacja.BRC bardzo dobra instalka ja mam taka od 2.5 roku i nigdy z nia nie mialem problemow.Pozdrawiam :D
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Proszę poprawić tytuł zgodnie z zasadami opisanymi tutaj viewtopic.php?f=72&t=117890 inaczej go zamknę. Poza tym kłania się wyszukiwarka, takich tematów było mnóstwo - tym razem bez konsekwencji, ale jeśli raz jeszcze utworzysz temat bez wcześniejszego poszukania na forum to dostaniesz ostrzeżenie.
Opublikowano
tak jak koledzy pisza dobry fachowiec na pierwszym miejscu a pozniej instalacja.BRC bardzo dobra instalka ja mam taka od 2.5 roku i nigdy z nia nie mialem problemow.Pozdrawiam :D

Wiele za taką instalką płaci się??? Tak orientacyjnie...

Opublikowano

dobra instalacja i tak zamontowana że po otwarciu maski jej prawie nie widać to masz prawie 6ooo zł

czyli przy obecnej wartości e39 podniesiesz tym sposobem wartość auta o 100%

Opublikowano
dobra instalacja i tak zamontowana że po otwarciu maski jej prawie nie widać to masz prawie 6ooo zł

Olaboga!!! :shock:

Nie wierze, że każda bumka ma taki gaz...

Opublikowano

Olaboga!!! :shock:

Nie wierze, że każda bumka ma taki gaz...

to kup za 1200 a zobaczysz ile radości daje szczególnie przy ruszaniu

a jakie zbiegowisko jak kichnie ...

ludzie chcą po straż wtedy dzwonić

Opublikowano
Ja teraz zakładalem stag 300+ zaplaciłem za niego 3340 plus 50zł za wlew ukryty pod klapką.polecam go i oczywiscie zakładaj u dobruch fachowców

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

Opublikowano

Tak sobie z ciekawości na szybko przeliczyłem: zakładamy średni przebieg 20 tys. rocznie. spalanie benzyny średnio 11 l/100 km, gazu 13 l/100 km. Roczny koszt benzyny 200 x 11 x 4,5 = 9,9 tys. PLN. Koszt gazu 200 x 13 x 2,5 = 6,5 tys. PLN. Różnica: 3,4 tys. PLN. Zakładając, że dobra instalacja kosztuje ok 6 tys. PLN chyba bym się w to nie bawił w kilku(nasto) letnim samochodzie.

EDIT: chyba, żeby kupić od razu z instalacją jeżeli jest ona dobrej firmy. Z tego co widziałem na allegro można kupić auto z gazem w tej samej cenie co bez niego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak sobie z ciekawości na szybko przeliczyłem: zakładamy średni przebieg 20 tys. rocznie. spalanie benzyny średnio 11 l/100 km, gazu 13 l/100 km. Roczny koszt benzyny 200 x 11 x 4,5 = 9,9 tys. PLN. Koszt gazu 200 x 13 x 2,5 = 6,5 tys. PLN. Różnica: 3,4 tys. PLN. Zakładając, że dobra instalacja kosztuje ok 6 tys. PLN chyba bym się w to nie bawił w kilku(nasto) letnim samochodzie.

EDIT: chyba, żeby kupić od razu z instalacją jeżeli jest ona dobrej firmy. Z tego co widziałem na allegro można kupić auto z gazem w tej samej cenie co bez niego.

Taki właśnie trzeba unikać.

Jak ktoś co roku zmienia auto to nie warto zakładać mu gazu ale jak ma w planach polatać dłużej to warto przemyśleć.

No i bez przesady z tymi 6000 zł. Do 4000 da radę zrobić ładnie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Oczywiscie najlepiej zainwestowac na lata,ja latam 1000-1200 km miesiecznie,ale i tak panowie paliwo drozeje pewnie w grudniu juz bedzie po 5zl

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

Opublikowano
ja kupile samochod od kolegi ktory ten gaz kupil na allegro i znajomy mu zalozyl wyniosla go 2500 zl pytalem sie w warsztacie gdzie zakladaja BRC sekwencje to mi powiedzieli mi kolo 3500zl.
Opublikowano

warto sam mam 528 zagazowane i biorąc pod uwagę że przez rok zrobiłem 30 tkm to różnica w cenie gazu do benzyny to cena instalacji dwukrotnie zwróciła się.

zgadzam się że musi to być dobra instalacja , ale należy pamiętać że gaz służy do ekonomicznej (tanie jazdy) a nie do wyścigów, gdyż każda nawet najlepsza instalacja LPG będzie miała problemy z dostarczaniem odpowiedniej mieszanki paliwowej zwłaszcza po pewnym przebiegu.niestety jakość i czystość naszego gazu poraża. reasumując LPG tak jako alternatywne tańsze paliwo, do zabawy autem - benzyna.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
Kupiłem 528i z LPG STAG 200. Czy silnik jest w dobrej kondycji, to się okaże, ale na pewno była robiona w nim niedawno uszczelka. Jak na razie gazik to coś pięknego. Z moją jazdą - krótkie trasy po mieście - spalanie wychodzi mi ok 15 l/100, ale jak włączymy w to gaz, to średnio po przeliczeniu na złotówki wychodzi jakbym palił 8 - 9 l/100. Moje SAXO tak paliło, ale komfort jazdy mam teraz większy :norty:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!