Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie mam problem , podczas jazdy na szczęście przy prędokości 10 km/h pęknął drążek kierowniczy prawy od pasażera koło się wykrzywiło i zablokowało. Nic z resztą zawieszenia się nie stało.

I mam pytanie czy kupywać automatycznie drażki na 2 strony??

I od czego to mogło pęknąć ?

Opublikowano

Witam,

radzę wymieniać oba drążki L+P.

A co do przyczyny pęknięcia to ciężko powiedzieć... może jakaś fota by pomogła.

Wtedy można by coś powiedzieć. Napisz coś więcej w którym miejscu pękł ten drążęk.

Może jakaś wada fabryczna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szok.

Nie do pomyślenia w BMW. Ciekawe kto ten drążek wyprodukował bo zakładam , że to jakiś zamiennik.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szok.Nie do pomyślenia w BMW.

BMW auto jak każde,ideałów nie ma :!: jak coś się zużyje to niestety.Kup kolego L+P orginał lub jakiś dobry zamiennik,bo kiedyś połaszczyłem się na Delphi(czy jakoś tak)to nie dało się wogóle zamontowac,były za grube w miejscu gdzie się łamią(na tej kulce)i ruch ich był ograniczony.Zezłościłem się wtedy na pseudo-producentów części bo auto u mechanika na podnośniku rozgrzebane części nie pasują a innych od ręki brak(zablokowałem mu stanowisko na 2 dni).

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szok.

Nie do pomyślenia w BMW. Ciekawe kto ten drążek wyprodukował bo zakładam , że to jakiś zamiennik.

A skąd wiesz co się z autem wcześniej działo. Może zawieszenie dostało kiedyś strzała i ktoś nie wymienił wszystkiego. Mój kolega kiedyś w Volvo też nie wymienił drążka, bo blacharz stwierdził że jest ok, a potem pojechał prosto zamiast skręcić. Szczęście, że nic się nie stało. Drążek po prostu był osłabiony po uderzeniu w koło i przy obciążeniu po prostu się rozleciał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
[proszę moderatora o usunięcie tego pustego postu bo dwa razy ten sam się wysłał z powodu problemów z dostępem do strony]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeśli ktoś ma świadomośc , że ma auto po wypadku to inna sprawa ale pomimo tego dla mnie to szok.

matiz to może ulegać takim awariom ale w E39 nigdy o czymś takim nie słyszałem. < może mało słyszałem hehe.. >

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasami handlarze-oszuści likwidują luzy w zawieszeniu przed sprzedażą napitalając młotkiem w drążek lub wahacz, żeby przez te kilka km jazdy próbnej było cicho. U nas niestety jak samemu auta nie przywieziesz z zachodu kupując od normalnego sprzedawcy a nie placu z autami bez TUVu albo jak z autem przed zakupem nie pojedziesz do dobrego mechanika, to możesz się spodziewać wszystkiego, bo branża samochodowa to banda oszustów. ;)
Opublikowano

koledzy drążek był z firmy "fortuna line" najgorsze co może być chiny.

Zamówiłem lewy i prawy , ten co pękł wymienia na pewno a drugi bedze musiał zobaczyć z jakiej jest firmy i stan jego jeśli bedzie również jakies padło to naturalnie że zmienie, jeśli bedzie coś mądrego to bedzie można zostawić.

Zamówiłem TRW

A co do uszkodzenia wyglądało to tak że jechałem 15 na godzinę powoli koło kościoła i zahamowałem nagle

gwałtownie bo mi auto wyjechało i myślałem że hamulec nie odbił wychodzę a tu szok paczę koło w drugą strone.Serwis na miejscu , wykrecone pospawane aby tylko autem zjechać na garaż . A pękło przy kulce (jabłku)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"fortuna line" tłumaczy tu wszystko
Opublikowano
Zdarza się i takie coś. Dobrze, że nikomu nic się nie stało. Ostatnio spotkałem się z taką sytuacją w śmieciarce DAF. Pękł drążek przed zakrętem i się przetarł z jadącą z naprzeciwka cysterną. Skończyło się na małych uszkodzeniach i ogromnej ilości strachu. Miłej wymiany życzę!
Opublikowano

Radze wymienić oba... i tak po wymianie jednego będziesz musiał jechać na zbieżność

A jak drugi padnie w krótkim czasie to znów kasa na ustawienie