Skocz do zawartości

problem przy hamowaniu, jakie dobrac felgi i opony??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas hamowania, zwlaszcza przy predkosci 70 - 90 km/h drzy mi kierownica, czasem wrecz nia rzuca.

Domyslam sie, ze przyczyna lezy w felgach i dystansach, ktore mam zalozone.

Opony mam bardzo dobre Continentiale, maja z 10 tys przelatane, nie zniszczone, tylko poprzedni wlasciciel moim zdaniem wybral felgi (i opony)o zlych parametrach - 205/55 R16 na dystansach :duh:

Czy ktos mial cos takiego, albo cos podobnego?? Wina lezy w dystanasach?? Zawieszenie jest w porzadku, musialem wymienic tuleje wachaczy, drazki byly niedawno zmieniane, a hamulce maja tez z 10 tys km.

Na przyszla wiosne chce zalozyc orginalne 16, albo 17.

Jest teraz troche taniej z racji tego, ze sezon sie skonczyl i zaczalem sie za nimi rozgladac.

Jesli 16 to lepiej 215/60 R16 czy 225/55 R16 - pytalem, roznie mowia, moze ktos na tym jezdzi??

A 17 ??

Dzieki za pomoc

Opublikowano
jesli to wina kól to wibrowac powinny tez w czasie jazdy - zwłaszcza pow 90 km/h . Jesli tylko przy hamowaniu to ja bym stawiał na trefne klocki / tarcze ..ja jezdze na 17 i jestem bardzo zadowolony
Opublikowano

Moim zdaniem to wina dystansów.

Miałem taki sam problem. U mnie drgania występowały przy lekkim hamowaniu, natomiast przy mocnym tylko prze pierwsze 2-3 sekundy tak jakby dystans się musiał ułożyć. Na oryginalnych kołach wszystko było Ok. Jeżeli ktoś się decyduję na dystanse to chyba najlepiej wybrać takie bezpośrednio przykręcane do piasty a nie dokręcane razem z kołem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

oj nie wydaje mi sie żeby mogły to być dystansy jeśli one by były temu winne to drgania miał byś w całym zakresie prędkości

a propo mam jeszcze dwa pytanka

czy dystansy masz założone z przodu i czy to są naprawdę dystansy a nie kawałek blachy wytoczonej przez pana miecia zakładanej pomiędzy koło a piastę bez żadnego wcześniejszego przykręcenia

napisałeś że po zmianie kół sprawa się poprawiła to niebądz taki pewien że już po problemie inne gumy mogą się wyrobić tak jak poprzednie i problemik powróci :oops:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

odnosnie tych pytan,

dystanse mialem na wszystkich czterech kolach, byly orginalne, kupione razem z felgami + komplet dobrych srob, cztery dlugie i jedna zabezpieczjaca (ta trzymala tak gdzies na 5 zwoi)

Opublikowano
U mnie taki objaw był przed remontem zawieszenia. Wymieniłem prawie wszystko bo akurat miałem czas i pieniądze i od tej pory OK. Nie musisz aż tak drastycznie podchodzić do tematu ale możesz zawiechę sprawdzić. No i zbieżność bym też sprawdził.
Opublikowano

Na przyszla wiosne chce zalozyc orginalne 16, albo 17.

Jest teraz troche taniej z racji tego, ze sezon sie skonczyl i zaczalem sie za nimi rozgladac.

Jesli 16 to lepiej 215/60 R16 czy 225/55 R16 - pytalem, roznie mowia, moze ktos na tym jezdzi??

A 17 ??

Dzieki za pomoc

Ja jeżdziłem na 225/55R16 było ok, ale były to opony założone przez poprzedniego właściciela. Nie były one jednak dobrze dobrane pod względem wysokości(troche za niskie).Musisz sprawdzić jakie oryginalne koła są w twoim modelu i wtedy według tabel dobrać zamiennik (romiar felgi i szerokość) :cool2:

Opublikowano
A ja się zastanawiam nad taką kombinacja: 225/55/17. Tylko pojawia się pytanie, czy aby nie będą obcierać? Wg konfiguratorów można zakładać 225/50/17, ale mi zależy bardziej na wygodzie niż na prawidłowym wskazaniu prędkościomierza.

Pozdrawiam,

James

740iA 93r. - jest

628CSI 83r. - było

Opublikowano

Witam

Ja mam 225/55/16 dystanse 20mm przykręcane razem z felgą i jest ok.

A kierownicą trzepie u mnie jak hamuje przy prędkości 80km/h ale to wina słabych tarcz BREMBO które już dwa razy przetaczałem,efekt 2000km jest ok i znowu trzepie.Chyba zmienie te tarcze na coś lepszego.

Opublikowano

A ja napisze krótko-warto stosowac si e w przedmiocie felg, oon i tego dypu "duperelach" do ustawien fabrycznych. nie ma co kpić z danych fabrycznych w tym względzie. Im bliżej seryjnych ustawien t lepiej. Chyba, ze.... (wyjatej potwierdzajacy regułę)

zabierzemy się za sprawę profesjonalnie i nie bedziemy uzywac słów w stylu "tanio" , "okazyjnie" itp...To przeciez zawieszenie a nie kolor tarczy zegara!!!! na zawieszeniu sie jeździ a na tarczy zegara nie!!!!

Jesli zabierać się za modyfikacje to robić zmiany w zawiesze w sposób kompleksowy (politycznie mowiąc-systemowy).

Wtedy skonczą sie bicia itp...Zakładanie tulei i innych amatorskich modyfikacji to zguba i nieporozumienie. Ludzie-nie jeździmy fiatami 125p czy warczyburgami (to były dobre wozy) nasze BMW sa naprawde dopracowane w tym względzie i mają ugruntowaną opinie aut o dobrych własnościach trakcyjnych..jednych z lepszych...

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

i jeszcze jedno. Kolego wstaw 225/60-16 cali lub 17 cali.

Bedziesz miał kompromis miedzy wyglądem a włąsnosciami trakcyjnymi---a najlepiej mnie nie słuchaj, tylko poszukaj w dancyh producenta.

Powiedzcie, ze się mylę, ale jak założe szersze felgu do auta i zaaplikuje szerokie lacze, to na zawieszenie bedą działąś potwornie większe siły i będą psuć zawieszenie... Częsci będa szybciej się zuzywać...? czyż nie jest tak?

Zawieszenia wówwczas bedą brały na siebie większe siły. Profil opony też jest ważny---bo on ma swój udział w pochłanianiu nierówności...a nawet taki "banał" jak regularne sprawdzanie ciśnienia powietrza w laczach (oponach) jest bardzo bardzo ważne!!!!!1 :norty:

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

odsyłam do książki serwisowej-tam wszystko jest. Spytaj kogos kto ma BMW serii 5.

Wybacz mi, ze nie potrafie udzielić Tobie wyczerpujacej odpowiedzi.

2oo> niż 4 koła

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A co do dystansów , jeżeli otwór środkowy w feldze nie będzie wchodził idealnie na piastę ( w tym wypadku na rant na dystansie ) zawsze będzie bicie i drgania na kierze (największe przy ok 90 km/h),

miałem tak że średnica otworu w feldze była ciut większa od średnicy środka dystansu i wszystko centrowało się tylko na śrubach i było źle jak zdjołem dystansy jest dobrze.