Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w takim razie mam kilka pytan :) chcialbym pokombinowac ze swiatlami a mianowicie po zaplonie dzienne czyli ok 30% dlugich, na 1pozycji ringi + kierunki slabo jak w USA na 2pozycji xenon + slabe kierunki USA, swiatla go home: przeciwmgielne + wsteczne po zamknieciu auta oraz przy otwieraniu z pilota, odblokowac TV zeby podlaczyc DVD do ogladania podczas jazdy i sprawdzic webasto czy mam zepsute czy nie odblokowane ze nie dogrzewa wnetrza, zaprogramowac domykanie drzwi po przekroczeniu 20km/h Mam duze navi 16:9 czy jakos tak. I co jeszcze czy da sie zaprogramowac zapalanie tak jak jest w 7ce czyli dotykam klucza a rozrusznik sam kreci do momentu uruchomienia silnika. Wyczytalem ze pewien koles to uruchomil w e39 z 2000r. Ja mam model 530d z czerwca 2003r.

I co najwazniejsze ile kosztuje usluga tak mniej wiecej. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam w takim razie mam kilka pytan :) chcialbym pokombinowac ze swiatlami a mianowicie po zaplonie dzienne czyli ok 30% dlugich, na 1pozycji ringi + kierunki slabo jak w USA na 2pozycji xenon + slabe kierunki USA, swiatla go home: przeciwmgielne + wsteczne po zamknieciu auta oraz przy otwieraniu z pilota, odblokowac TV zeby podlaczyc DVD do ogladania podczas jazdy i zaprogramowac domykanie drzwi po przekroczeniu 20km/h I co jeszcze czy da sie zaprogramowac zapalanie tak jak jest w 7ce czyli dotykam klucza a rozrusznik sam kreci do momentu uruchomienia silnika.

A więc już niedługo Boże Narodzenie więc po choinki panowie :mad2: Nie za dużo wymagasz to nie prom kosmiczny i jak mogą domykac się drzwi w czasie jazdy(nie wiem czy E39 miały wogóle funkcję dociągania drzwi)? :duh: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
chodzilo mi kolego o ryglowanie centralnego :) a co do swiatel to mi sie to bardzo podoba, jestem czestym bywalcem usa i kanady tak wiec sie zarazilem :) a poza tym w tedy bede mial indywidualny wyglad a nie jak wiekszosc dresow podniecajacych sie dokladanymi neonami diodami i ringami :P a z tego co wiem to mozna te wszystkie w/w wunkcje zaprogramowac tylko trzeba dobrego elektronika z wiedza i programem. Pozdro
Opublikowano
chodzilo mi kolego o ryglowanie centralnego :) a co do swiatel to mi sie to bardzo podoba, jestem czestym bywalcem usa i kanady tak wiec sie zarazilem :) a poza tym w tedy bede mial indywidualny wyglad a nie jak wiekszosc dresow podniecajacych sie dokladanymi neonami diodami i ringami :P a z tego co wiem to mozna te wszystkie w/w wunkcje zaprogramowac tylko trzeba dobrego elektronika z wiedza i programem. Pozdro

Nie rozumiem po co Ci automatyczne ryglowanie zamków, po przekroczeniu jakiejś tam prędkości. Ani to bezpieczne ani praktyczne, w czasie wypadku, mogą Ci się nie odryglować drzwi i będzie wtedy problem.

To co dpouszczalne w USA i Kanadzie, nie koniecznie jest też dopuszczalne na terenie Polski, żarzenie przednich kierunków nie aż tak efektowne.

Czuję się urażony Twoim stwierdzeniem o podniecających się dresach. Mam ledy i ringi i dresem nie jestem. A na pewno ringi wzbudzają większe zainteresowanie na ulicy, niż żarzące się kierunkowskazy.

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

Opublikowano
Co do ryglowania zamka i roznych bajerów to kazdy ma swoje gusta a o gustach sie nie rozmawia-podobno. Jezeli chodzi o urazenie to dla tego napisalem ze dresy dokladajace rozne bajery, a skoro nie jestes dresem to nie powinno cie to razic. Niemniej jednak przeprosiny i uklony na poprawe humoru. Pozdro
Opublikowano

1. Światła dzienne – nie ma problemu zrobić

2. Obrysówki – można pokombinować

3. Światła „follow me home“ uruchomiane sa manętką od „długich“ nie z kluczyka

Jeśli chcesz aby te światła świeciły po zamknięciu/otworzeniu z pilota to z tym możesz mieć problem

4. Do odblokowanie TV podczas jazdy nie potrzeba się podłączać do komputera, robi się to z „poziomu“ TV

5. Masz webasto na pilota? Jezeli nie to możliwe jest ustawienie webasto aby uruchamiac go „czasówką“ z poziomu Navi.

6. Ryglowanie po przekroczeniu prędkości - nie ma problemu zrobić

7. Z rozrusznikiem to nic nie zrobisz, chyba, ze autko zmienisz ;) :D „Elektroniczny“ zapłon to domena V8 :8) .

Opublikowano
4. Do odblokowanie TV podczas jazdy nie potrzeba się podłączać do komputera, robi się to z „poziomu“ TV

Nie to żebym marudził, ale niby jak można to zrobić bez fejsa pod navcoder, czy coś tam innego.

Opublikowano
Gdzieś na tym forum albo na "sporcie" jest instrukcja jak to zrobić. Z głowy tak nie pamiętam, ale ileś tam sekund przytrzymywało się "contrast" albo "brigtness" potem kluczyk w jakąś tam pozycje itp. U mnie bez problemu poszło za drugim razem i teraz TV działa podczas jazdy.
Opublikowano

Sorki za off top, znalazłem takie cosik po Twojej sugestii:

I don't know if it's the same amongst all models.

But it used to be a trick with the ignition and settings.

It is something like:

Set key to position II.

Go into TV settings, select brightness.

Hold down the knob while selected on brightness, switch key to position 0.

Hold for 8-10 seconds.

Switch key back to position II. Let go of knob.

And then done! You have unlocked it!

Well.. it was SOMETHING like that anyway.

Bawiłem się tym, ale nici. Nie wiem czy może drzwi kierowcy mają być zamkniete, czy otwarte, albo jakiś inny trick.

Robiłem tak:

Zapłon (czyli pozycja II, chyba, że II to nie zapłon), włączenie TV> menu> set> brightness> wtedy jeszcze raz naciskam pokrętło, na ekranie jest tylko pasek regulacji brightness> wtedy trzymam pokrętło> kluczyk pozycja O>trzymam ok. 9sek> wtedy ponownie zapłon.

Ale nic to nie dało. Czy może pokrętło trzeba trzymać wcześniej czyli gdy po wejsciu w SET mamy listę parametrów do regulacji, wtedy zatrzymać się na brightness i trzymać pokrętło?

Opublikowano

Nie da się odblokować TV podczas jazdy bez użycia komputera. Była tak możliwość w nawigacjach 4:3 i prawdopodobnie z takiej jest ta instrukcja którą podaliście wyżej.

W nawigacji 16:9 tylko przez komputer.

Opublikowano
A w MK IV co sie trzyma?? Kiedys gosciu odblokowywal mi pina do telefonu bluetooth i zdziwil sie i mowil ze mam wlasnie MK IV :)

Nie ma w tym nic dziwnego, w e39 od roku 2002 były montowane tylko mkIV

Opublikowano
Nie da się odblokować TV podczas jazdy bez użycia komputera. Była tak możliwość w nawigacjach 4:3 i prawdopodobnie z takiej jest ta instrukcja którą podaliście wyżej.

W nawigacji 16:9 tylko przez komputer.

MkIII o ile kojarze też było "sparowane" z 16:9. Ala racja, MkIV tylko komp.

Opublikowano
Nie rozumiem po co Ci automatyczne ryglowanie zamków, po przekroczeniu jakiejś tam prędkości. Ani to bezpieczne ani praktyczne, w czasie wypadku, mogą Ci się nie odryglować drzwi i będzie wtedy problem.

Widzisz kolego, masz rację. BMW w instrukcji nawet ZABRANIA ryglowania zamków, gdyż są elektrycznie sterowane i podczas wypadku klema pirotechniczna może odłączyć zasilanie, wtedy nie da się otworzyć drzwi.

Opublikowano

Klema pirotechniczna odlacza tylko przewod idacy do rozrusznika i alternatora. Jest to obwod niechroniony bezpiecznikiem. Pozostale obwody pozostaja dolaczone do akumulatora. W wyniku zwarcia mogacego skutkowac pozarem, przepalaja sie bezpieczniki.

Dodatkowym zebezpieczeniem jest "Overcurrent Relay" K72.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
dzieki loledzy za wyczerpujace odpowiedzi, teraz juz cos wiem o moim BMW. Jeszcze mnie tylko zastanawia taka sprawa, na rynku mozna dostac kabel "czincz" in-out zakonczone kabelkami z drugiej strony gdzie sie wpina odpowiedznio pod radio-zekomo w tedy podpinamy pod "czincz" jakies zrodlo dvd i mamy obraz-hmm spotkaliscie sie z takim patentem??
Opublikowano
Tak o to mi chodzi tylko bez tej czarnej kostki trzeba samemu po schemacie wpiac sie pod odpowiedznie kabelki, bo nie ma wolnej kostki w radiu 16:9 chyba ze sie myle i bledne info dostalem u sprzedajacego. Czyli mam rozumiec ze dziala dvd jak zamontuje taki patent i sie podepne czy to jedna wielka sciema??
Opublikowano
podepnę się pod temat chodzi mi głównie o odkodowanie następujących funkcji;mgnięcie kierunkami przy odblokowaniu bądż ryglowaniu centralnym,swieceniu świateł dziennych beż konieczniści załączania,oraz doświetlaniedrogi do garazu po wyłaczeniu samochodu{światła palą się jeszcze przez minutę póżniej gasną}.czu jest takie coś możliwe, czy można to wykonać samemu a jezęli tak to proszę o instrkcję dzięki
Opublikowano
.czu jest takie coś możliwe, czy można to wykonać samemu a jezęli tak to proszę o instrkcję dzięki

Jak masz fejs, NCSa i odpowiedni moduł świateł to nie ma najmniejszego problemu. A wszystko o co pytasz znajduje się w tym dziale opisane krok po kroku jak zrobić: viewforum.php?f=48

Opublikowano
podepnę się pod temat chodzi mi głównie o odkodowanie następujących funkcji;mgnięcie kierunkami przy odblokowaniu bądż ryglowaniu centralnym,swieceniu świateł dziennych beż konieczniści załączania,oraz doświetlaniedrogi do garazu po wyłaczeniu samochodu{światła palą się jeszcze przez minutę póżniej gasną}.czu jest takie coś możliwe, czy można to wykonać samemu a jezęli tak to proszę o instrkcję dzięki

Można to zrobić bez problemu. Jeśli chodzi natomiast o doświetlanie drogi do garażu po włączeniu zapłonu to ie musisz nic programować bo wystarczy, ze wysiadając z auta pociągniesz manetkę od świateł długich do siebie i wtedy światła włączają się na 30 sekund i o ile dobrze mi wiadomo to jeśłi klikniesz manetką 2 razy to wtedy palą się 2x30sekund. Przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu a nie jest to jakieś wyposażenia ponadstandardowe.

Pzdr.