Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

80 litrów po kurek :8) - wszystkie E 34 tak mają :D

jak chcesz to sobie sprawdz inne dane: TABELA

PZDR :8)

Bayerische Motoren Werke http://img482.imageshack.us/img482/7716/bmwsmiley9vq.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, 80l bez kurka, a pod kurek 82l, ale nieistotne, piszę odpowiedź, bo z deczka mnie zdziwiłeś dandi. Nie masz skali paliwo-poziomo-mierza :) na blacie w litrach??? Przecież tam pisze "80".
Kai
Opublikowano
No wiesz niektórzy potrafią w 80 litrowy zbiornik zmieścić 87 litrów-tzw. rozdmuchane zbiorniki. Mieszkam przy granicy z Białorusią i zastanawiam się na wyjazdami po paliwko lub gaz . Bo ceny np. gazy u nich to 1,0zł za litr a benzynka bezołowiowa 95oktan, 2,12zł myślę że warto pojechać zalać baczki do pełna. :lol:
Opublikowano

inna sprawa, ze licznik paliwa w E34 (przynajmniej u mnie) jest bardzo NIELINIOWY !!!

polowa baku (pierwsza polowa) to 30l

a druga 50 ;-)

tak to jest z polowami - nie wszystkie polowy sa rowne (np pol jablka nie jest rowna polowie sliwki)

zh
Opublikowano
Mieszkam przy granicy z Białorusią i zastanawiam się na wyjazdami po paliwko lub gaz . Bo ceny np. gazy u nich to 1,0zł za litr a benzynka bezołowiowa 95oktan, 2,12zł myślę że warto pojechać zalać baczki do pełna. :lol:

Witam

Jeśli chodzi o paliwo za wschodniej granicy to lepiej nie ryzykowac :naughty: .Może cena jest niska,ale jakość tego paliwa też jest kiepska.Ja bym nigdy nie wlał tego sietu do swojej Buni.Wzrośnie zużycie paliwa i silnik nie będzie miał tego szwunku.A koszt naprawy wtryskiwaczy i innych elementów silnika z pewnością przekroczy oszczędności na paliwie.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli chodzi o paliwo za wschodniej granicy to lepiej nie ryzykowac :naughty: .Może cena jest niska,ale jakość tego paliwa też jest kiepska.Ja bym nigdy nie wlał tego sietu do swojej Buni.Wzrośnie zużycie paliwa i silnik nie będzie miał tego szwunku.A koszt naprawy wtryskiwaczy i innych elementów silnika z pewnością przekroczy oszczędności na paliwie.

Różne są zdania na ten temat.

Nie wiem jak paliwo z Białorusi, ale znam ludzi którzy mieszkają niedaleko granicy z Ukrainą i tankują tamtejsze paliwo mimo że pieniądze nie są dla nich problemem. Po prostu samochód chodzi dużo lepiej i mniej pali na tym ukraińskim paliwie niż na polskim z Petrochemii...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do paliwa zza wschodniej granicy, to nie testowałem, jednak chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż my, w Polsce, jeździmy również na ropie naftowej zza wschodniej granicy :)

Co do baku, to fakt, że liniowość wskazań jest mierna... jednak jak na pełnym pokazuje 80, to jest 80 :) dlatego mnie zdziwiło takie zapytanie.

Kai
Opublikowano

Ja czasami biore paliwo od kolegi starego, ktory 11 lat jezdzi do ruskich po paliwo. On kupuje tylko na duzych i zaufanych (firmowych) stacjach.Powiem tak - odnosze wrazenie ze na rosyjskim paliwie samochod lepiej hula niz na polskim ( napewno dodaja biokonponenty bez nasze j wiedzy ), i nie tylko bmw, lecz moja poprzedia scierka tez lepiej chodzila, jak i nissn 200 sx turbo mojego brata.

Ps . mam jeszcze mercedesa 210, na niemieckim paliwie 91 oktan silnik chodzi o niebo lepiej niz na naszym 95. :jawdrop:

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
Najpierw trzeba spróbować pośmigać na tych paliwach ze wschodu a później oceniać czy dobre czy złe ja pozytywnie o ty się wypowiadam :cool2:
Opublikowano
Ja próbowałem polonezem jeździć na paliwie ze wschodu i też to było paliwo z tych lepszych stacji.Co prawda było to paliwo z obwodu kalingradzkiego,ale to chyba żadna różnica.Polendwica zaczeła głośniej chodzić,spalanie wzrosło o prawie litr a po pewnym czasie zaczął przerywać.Wykręciłem dysze paliwa a tam coś w rodzaju czarnego smalcu czy cuś takiego :mad2: Po tych doświadczeniach już nie tankuje tego paliwa nawet do poloneza :hand:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat.

Kiedy tankuje, do pełna, jak komp pokazuje już --- czyli praktycznie pustka w baku, nie wejdzie mi nigdy więcej do zbiornika niż 74 litry.

Nigdy. Zawsze leje do pełna.

Cały czas robie pomiary spalania z baku, czyli leje pod korek - pistolet odbija trzy razy, a potem jazda.

Ostatnio 640 kmprzejechane, i zalane do baku 73,5 litra.

Czyli wyszło 11,5, komp pokazywal 12,2.

Jak to jest z tymi 85 litrami ??!!!

Opublikowano
Mam to samo - zbiornik 90, 5 litrow w baku, czyli powinno wejsc 85 litrow, a wchodzi okolo 75 :? Podejrzewam ze problem jest w odpowietrzaniu. Pewnie trzeba by bylo po odbiciu pistoletu poczekac z 10 minut i wtedy by weszlo wiecej, albo odpalic na chwile samochod. Tylko ze nie wiem czy warto robic taki cyrk dla kilku litrow.
Opublikowano
80 litrów po kurek :8) - wszystkie E 34 tak mają :D

jak chcesz to sobie sprawdz inne dane: TABELA

PZDR :8)

w tabelce jest błąd -E34 M5 ma bak 90 litrów

a E34 Alpina B10 Bi-Turbo nawet 110 litrów

zatem nie wszystkie E34 mają 80 :wink: :8)

Opublikowano

Tabelki tabelkami, ale ciekawi mnie jak to wygląda rzeczywiście.

Aha, u mnie wskazówka po nalaniu do tego niby pełna, przekracza kreske od 85 litrów.

Opublikowano
Podpinam się pod temat.

Kiedy tankuje, do pełna, jak komp pokazuje już --- czyli praktycznie pustka w baku, nie wejdzie mi nigdy więcej do zbiornika niż 74 litry.

Nigdy. Zawsze leje do pełna.

Cały czas robie pomiary spalania z baku, czyli leje pod korek - pistolet odbija trzy razy, a potem jazda.

Jak to jest z tymi 85 litrami ??!!!

Też zawsze leję do pełna: ostatnio wskazówka stoi pionowo (czyli jeszcze 40 litrów), weszło 33 - kilka razy strzelałem z pistoletu, aż usłyszałem bulgotanie w zbiorniku ;) IMHO lepiej jak wskaźnik pokazuje posuchę jak jeszcze cos jest - mniejsze prawdopodobieństwo, że człowiek stanie gdzieś po drodze z powodu braku w baku ;)

Spalanie wychodzi mi ok. 12 w mieście - u Ciebie w 540 wychodzi mniejsze? Czyżbyś jeździł "na kapelusz" ;)

$M$
Opublikowano

Witam

Mam nadzieję że te 12,2 to nie spalanie twojej 540 :shock: Bo zacznę szukać przecieków w swoim zbiorniku - poniżej 15 w mieście nie schodzi.

Pozdrówka

Krzysiek
Opublikowano
Tabelki tabelkami, ale ciekawi mnie jak to wygląda rzeczywiście.

Aha, u mnie wskazówka po nalaniu do tego niby pełna, przekracza kreske od 85 litrów.

ja mam bak 90 ., jak zapala mi sie rezerwa to jade tankowac i jak leje do pełna to wchodzą 83 - 84 litry

wskazówka ciut za 90

w 730 tez tak miałem

Opublikowano

Nie no Panowie, spalanie było 11,5 l/100 km. 12,2 pokazywał komp.

Co jest przyjemne wielce, jak sobie swtierdzam ze spalił mniej niż myślałem.

No chyba nikt nie myśli że to spalanie tylko z miasta ? :lol:

Opublikowano

no raczej nie :D chyba ,ze to by było spalanie miejskie liczone w galonach :lol:

Opublikowano
Nie no Panowie, spalanie było 11,5 l/100 km. 12,2 pokazywał komp.

Co jest przyjemne wielce, jak sobie swtierdzam ze spalił mniej niż myślałem.

To chyba zacznę szukać jakiegoś dobrego czterolitrowca - :D u mnie w trasie dochodzi do 10 litrów i niżej nie chce :roll:

$M$
Opublikowano
To chyba zacznę szukać jakiegoś dobrego czterolitrowca - :D u mnie w trasie dochodzi do 10 litrów i niżej nie chce :roll:

Na trasie to i V12 spali 12 - 13. Ale w miescie takie silniki spala drugie tyle co Twoje 520i :wink:

Opublikowano

To ze wchodzi 75 zamiast 80 litrow itp jest przyczyna tego ze pompa paliwa nie wybiera do konca paliwa ze zbiornika.

Jezeli chodzi o paliwo zza wschodniej granicy to jezdzilem kiedys na nim i nic w aucie zlego sie nie stalo.

Pozdro

Opublikowano

Na trasie to i V12 spali 12 - 13. Ale w miescie takie silniki spala drugie tyle co Twoje 520i :wink:

A ponieważ głównie jeżdżę po mieście to chyba jednak zostanę przy swoim :cry2:

Aczkolwiek jedno muszę przyznać: Korci :evil: :D

Chyba zrobiło się OT, więc cicho sza Panowie ;)

$M$