Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym podzielić się z wami moją pracą, gdyż nikt do tej pory tego nie zrobił. Zostałem zmuszony przetłumaczyć skrypt DDE3.0 ponieważ nie lubię i nie znam niemieckiego, wybrałem więc polski. Później postanowiłem tłumaczyć kolejne na razie tylko to co widać poniżej, ale mam nadzieje, że będzie więcej. Proszę o pisanie swoich uwag, dajcie też znać jeśli znajdziecie jakiś błąd, bądź jeśli będziecie mieć pomysł na inne tłumaczenie danego słowa. Oczywiście w pierwszej kolejności tłumaczone są skrypty do E46, ponieważ takie posiadam. Jeśli ktoś chciałby się przyłączyć do projektu zapraszam na PW. Kolejne pliki będę dodawał na bieżąco.

Instrukcja instalacji:

1. Ściągnij spakowany skrypt bądź skrypty.

2. Rozpakuj to co ściągnąłeś.

3. Zrób kopie bezpieczeństwa oryginalnych plików - skopiuj w bezpieczne miejsce oryginalne pliki skryptów które chcesz spolszczyć z katalogu "C:\INPA\SGDAT" (oczywiście jeśli inpa jest zainstalowana na dysku "C:" )

4. Przenieś rozpakowane w punkcie 2 pliki do katalogu "C:\INPA\SGDAT"

5. Ciesz się diagnozą po polsku skryptów które zainstalowałeś.

Oto dostępne na tą chwile pliki:

DDE3.0 - http://rapidshare.com/files/426869627/dde30.rar

ASCDSC46 - http://rapidshare.com/files/426869816/ascdsc46.rar

AIRBAG - http://rapidshare.com/files/426869837/airbag.rar

Edytowane przez trandolf
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
kolego jak byś mógł wytłumaczyć na PW jak tłumaczyć te pliki to z chęcią bym pomógł dla dobra wszystkich. mam wolne popołudnia i sporo wolnego czasu więc mogłbym spokojnie tłumaczyć
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego mozesz napisac w jakim katalogu znajduja sie te pliki zeby je podmienić z tymi co przetłumaczyłeś

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Kolego mozesz napisac w jakim katalogu znajduja sie te pliki zeby je podmienić z tymi co przetłumaczyłeś

3. Zrób kopie bezpieczeństwa oryginalnych plików - skopiuj w bezpieczne miejsce oryginalne pliki skryptów które chcesz spolszczyć z katalogu "C:\INPA\SGDAT" (oczywiście jeśli inpa jest zainstalowana na dysku "C:" )

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano

W ASCDSC46 i AIRBAG wyskakuje jakiś błąd. Nie zrobilem screena ale coś z nie pełną bazą bodajże nie wiem czy tylko u mnie? Jutro wrzuce screena.

I moja mała uwaga ;)

Jeszcze lepiej by było jakby nazwy były i pl i ang ;) oczywiscie wiem że mało miejsca w niektórych momentach ale ja wróciłem do ang jakoś lepiej (poza niemieckim dde :) )

Nie żebym sie jakoś czepiał bo i tak podziwiam za chęci :cool2: :cool2:

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Chłopaki to na prawdę nic trudnego wystarczy zwykły edytor hex, ale wystarczy najmniejszy błąd i cały plik szlag trafia. Aha i najważniejsze bardzo wygodnie tłumaczy się jak się ma screen-y z INPA wtedy tłumaczy się konkretne wyrazy, ale ze zdobyć screeny jest trudno szczególnie wtedy jak chcesz przetłumaczyć skrypt do xenonów, a ich nie masz więc o screenach można zapomnieć
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy proszę was o pomoc bo mam ten program ale za dużo nie wiem co gdzie sprawdzać. Wiem tylko tyle:

1.Engine -silnik

2.Transmision-skrzynia biegów

- sequential Gearbox SSG

- Sequential M-Gearbox

3.Chassis-podwozie

- ASC/DSC no tak jak nazwa

- DSC MK60

- Steering angle sensor

- Tire pressure control - czujnik ciśnienia w kołach

- Deflation warning syste

4.Body - Nadwozie

- Airbag - poduszki powietrzne

- Convertible soft top module CVM II

- Electronic vehicle immobilization EWS -imobilajzer

- Air conditioning IHAK - klima

- Instrument cluster - zegary

- Light swich center LSZ

- Adaptive light control

- Multi function steering wheel MFL - kierownica multi funkcyjna

- Park distance control PDC - parktronik

- Rain sensor AIC - czujnik deszczu

- Rain and Light sensor RLS - czujnik deszczu i świateł

- Midle console center switch

- Sunroof module SHD - szyberdach

- Seat memory driver -fotel kierowcy z pamięcią

- Seat memory passenger - fotel pasażera z pamięcią

- Mirror memory driver - lusterko kierowcy

- Miror memory passenger - lusterko pasażera

- Cruise control GR2

- Roll over sensor

- Xenon light left

- Xenon light right

- Central body electronics ZKES

- Additional heater diesel - webasto

5.Communication system - system komunikacji i navigacji

- On bord monitor Topnavigation

- On bord monitor Radionavigation

- Control panel MIR

- Widescren monitor

- CD changer

- Navigation computer

- Navigation computer Japan

- Radio- radio

- Speech imput system SES

- Telephone - telefon

- Video module

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

dopisałem co wiem :

Koledzy proszę was o pomoc bo mam ten program ale za dużo nie wiem co gdzie sprawdzać. Wiem tylko tyle:

1.Engine -silnik

2.Transmision-skrzynia biegów

- sequential Gearbox SSG - sekwencyjna skrzynia Gearbox SSG

- Sequential M-Gearbox -

3.Chassis-podwozie

- ASC/DSC no tak jak nazwa

- DSC MK60

- Steering angle sensor - czujnik kąta skrętu

- Tire pressure control - czujnik ciśnienia w kołach

- Deflation warning system - czujnik przebitego koła

4.Body - Nadwozie

- Airbag - poduszki powietrzne

- Convertible soft top module CVM II - moduł miękkiego dachu w kabrio

- Electronic vehicle immobilization EWS -imobilajzer

- Air conditioning IHAK - klima

- Instrument cluster - zegary

- Light swich center LSZ - przełącznik świateł

- Adaptive light control -

- Multi function steering wheel MFL - kierownica multi funkcyjna

- Park distance control PDC - parktronik

- Rain sensor AIC - czujnik deszczu

- Rain and Light sensor RLS - czujnik deszczu i świateł

- Midle console center switch

- Sunroof module SHD - szyberdach

- Seat memory driver -fotel kierowcy z pamięcią

- Seat memory passenger - fotel pasażera z pamięcią

- Mirror memory driver - lusterko kierowcy

- Miror memory passenger - lusterko pasażera

- Cruise control GR2 - tempomat

- Roll over sensor - czujnik dachowania?

- Xenon light left

- Xenon light right

- Central body electronics ZKES

- Additional heater diesel - webasto

5.Communication system - system komunikacji i navigacji

- On bord monitor Topnavigation

- On bord monitor Radionavigation

- Control panel MIR

- Widescren monitor - 16:9

- CD changer - zmieniarka CD

- Navigation computer

- Navigation computer Japan

- Radio- radio

- Speech imput system SES

- Telephone - telefon

- Video module

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dobrze by było tłumaczyć najnowsze pliki, a nie te stare... Mam na myśli pliki pochodzące np z aktualizacji plików daten sp-ista v41. A są jeszcze nowsze?
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Cruise control GR2 - kontrola trakcji

Criuse Controle to TEMPOMAT (jak już zresztą ktoś wyżej przetłumaczył. Kontrola trakcji - o której tak wypaliłeś - to będzie ASC (automatic stability control) lub DSC (dynamic stability control).

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Który plik w folderze SGDAT odpowiada za sterownik silnika DDE 5.0 new w e46? Po nazwie jakoś nie mogę dojść (inpa ea90-x)? Chętnie podejmę się próby tłumaczenia na polski, chyba że już ktoś mnie uprzedził :)
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i jak ci poszło ? Ja potrzebuje dwóch plików po polsku lub przynajmniej angielsku bo mam po germańsku.

Macie może MS420.ipo i MS430.ipo ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Koledzy mam pytanko... czy istnieje jakis plik ktory tłumaczy w inpie raport błedów bo mi po anglielsku wyswietla i [BAD] ;/ nic nie kumam ;/ a oto to co mi wyswietla moze ma ktos plik do zrobienia tego :

E R R O R M E M O R Y R E P O R T -------------------------------------

Date: 05/26/12 18:07:38 ECU: BMS46DS1 JobStatus: OKAY Variant: BMS46DS1-------------------------------------------------------------

RESULT: 9 errors in error memory !-------------------------------------------------------------

121 Signal Intake air temperature

Error frequency : 22 Logistic counter: 40

Error occured 1. times at:

Motordrehzahl 0.00 1/min Wahre Regelgroesse Last 0.00 mg/AS/Z Batteriespannung 11.66 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 187440.00 km

Error occured 2. times at:

Motordrehzahl 240.00 1/min Wahre Regelgroesse Last 174.00 mg/AS/Z Batteriespannung 11.00 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188350.00 km

Error occured 3. times at:

Motordrehzahl 800.00 1/min Wahre Regelgroesse Last 189.00 mg/AS/Z Batteriespannung 13.46 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

Kurzschluss gegen Ubatt oder Unterbrechung Fehler steuert MIL an Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

120 Signal air flow meter

Error frequency : 22 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 0.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 53.25 Grad C Drosselpotispg 0.47 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 187440.00 km

Motordrehzahl 1120.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 78.00 Grad C Drosselpotispg 0.49 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188350.00 km

Motordrehzahl 800.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 54.75 Grad C Drosselpotispg 0.49 V

aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

Kurzschluss gegen Masse oder Unterbrechung Fehler steuert MIL an Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

125 Signal Lambda probe before KAT

Error frequency : 2 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 1960.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 99.75 Grad C Lambdasondenspannung vor KAT 0.36 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 187980.00 km

Motordrehzahl 2640.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 114.75 Grad C Lambdasondenspannung vor KAT 0.33 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188360.00 km

Unterbrechung oder kein Signal Fehler steuert MIL an Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

108 control electric fan

Error frequency : 3 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 1080.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 102.75 Grad C Batteriespannung 13.37 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188280.00 km

Motordrehzahl 2800.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 111.00 Grad C Batteriespannung 13.37 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188330.00 km

Motordrehzahl 0.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 16.50 Grad C Batteriespannung 11.66 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188360.00 km

Unterbrechung Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

146 misfire by Cylinder 2

Error frequency : 2 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 880.00 1/min Wahre Regelgroesse Last 501.00 mg/AS/Z Geschwindigkeit 51.00 km/h aufgetreten vor (abs. KMZ) 188350.00 km

Motordrehzahl 800.00 1/min Wahre Regelgroesse Last 591.00 mg/AS/Z Geschwindigkeit 53.00 km/h aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

Aussetzer Fehler steuert MIL an Fehler momentan vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

123 Signal cooling water exit temperature

Error frequency : 1 Logistic counter: 18

Motordrehzahl 0.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 19.50 Grad C Batteriespannung 11.94 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188360.00 km

Kurzschluss gegen Ubatt oder Unterbrechung Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch-------------------------------------------------------------

115 control grid-controlled cooling

Error frequency : 1 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 800.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 114.00 Grad C Batteriespannung 13.84 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188360.00 km

elektrischer Fehler Fehler momentan vorhanden-------------------------------------------------------------

151 Sekundaerluftsysstem Plausibilitaet

Error frequency : 1 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 1000.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 26.25 Grad C Batteriespannung 13.56 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188360.00 km

unplausibel Fehler momentan vorhanden-------------------------------------------------------------

169 Heizleistung Sonde vor Kat

Error frequency : 3 Logistic counter: 40

Motordrehzahl 1000.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 25.50 Grad C Batteriespannung 13.75 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

Motordrehzahl 960.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 42.00 Grad C Batteriespannung 13.65 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

Motordrehzahl 840.00 1/min Kuehlmitteltemperatur 77.25 Grad C Batteriespannung 13.75 V aufgetreten vor (abs. KMZ) 188370.00 km

unplausibel Fehler steuert MIL an Fehler momentan nicht vorhanden Fehler gilt als sporadisch =============================================================

Opublikowano
i jak ci poszło ? Ja potrzebuje dwóch plików po polsku lub przynajmniej angielsku bo mam po germańsku.

Macie może MS420.ipo i MS430.ipo ?

mamy,do e39 wszystko(no prawie) :mrgreen:

Opublikowano
wymień przepływke,czujnik temp płynu,termostat,i chyba sonde przed katem,bo grzałka niedomaga

Dzieki Kolego za przetłumaczenie co do wymiany :)

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
a jest gdzieś spolszczenie DDE 5.0?? nigdzie nie mogę znaleźć, bardzo proszę o pomoc