Skocz do zawartości

Czy to normalne spalanie e60 530D?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie się nawet w Krakowie w godzinach szczytu nie udało osiągnąć swoją benzyną takiego poziomu spalania (do 26L).

Max co miałem wtedy to 19,8L/100km

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Do pracy mam okolo 2.5 km gdzie musze 4 razy stanac na swiatlach ,srednio pokonuje to w 15 minut stad czasami takie spalanie (26 l) .Pan ktory zalozyl temat pytal czy to normalne a ja odpowiadam ze jest to normalne spalanie , zalezy jak sie jezdzi.

Moje autko tez sprawdzane bylo pod kompem , wtryski , cisnienie itd. i wszystko ok. Po prostu zimny silnik zawsze spali duzo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
530d nie przekroczyłem 12 l w miescie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moja 530d z '06 roku w automacie pali 11,5. Zauważę, że lubię sobie trochę przyspieszyć i nie mam doświadczenia z automatami, a głównie śmigam po mieście. I przy notorycznej wolnej jeździe trzeba mieć na uwadze, że filtr DPF się zapycha. Na dzień dobry musiałem swoją 'piątkę' zostawić na czyszczenie tego ustrojstwa (800zł :mad2: ).

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Hej

moja e60 przy normalnej jezdzie (nie dziadek nie rajdowiec) spala ok 10l/100km (po przeliczeniu mpg/l).

Mieszkam w UK w Milton Keynes. Tutaj nie ma swiatel (no chyba ze w centrum) tylko kawalek prostej i rondo itd (mozna sobie zobaczyc na mapach google wpisujac nazwe miasta). Srednio jezdze z predkoscia ok 80 - 90 km/h (ograniczenia jak na autostradach :))wiec takie spalanie jest chyba ok.

A tak przy okazji to mozna by przeprogramowac Idrive zeby pokazywal spalanie w l/100km a nie w mpg??

Opublikowano

Moja 530d po programie w tej chwili jeżdżąc w mieście NORMALNIE czyli nie zamulając i bez większych głupawek pokazuje od jakiś 4-5tys km średnio 8.8l. Manual - bez DPF.

Przed programem miałem w takich samych warunkach spalanie na poziomie 9,5-10l.

Trasa aktualnie przy tempomatowych 160km/h to jakieś 7-7,5l

Opublikowano
Moje 530D 218KM automat w mieście przy ostrzejszej jeździe spala około 13l w trasie przejechałem ostatnio 1300km z prędkością maks. 150km/h i spalanie pokazało 7.9l
Opublikowano

530d manual 218ps

małe miasto, krótkie przeloty - 8,5-9.0 l/100km

trasa przy 140km/h 6,6-7.0 l/100km

średnio pali mi 7.7- 8.0 l/100km

Wyliczone na podstawie tankowań :)

wcześniej miałem 330d (204ps +) paliła pół litra mniej w każdych warunkach.