Skocz do zawartości

320d środek do czyszczenia wtryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,co myslicie o srodku do czyszczenia wtryskiwaczy STP 'formuła do czyszczenia wtryskiwaczy' dodatek do paliwa, warto go używać? może zaszkodzić ?
Opublikowano
Kupuj paliwo premuim wtedy nietrzeba zadnych cudow.

raczej trzeba wiedzieć gdzie kupować :cool2:

Opublikowano
Ja tez odradzam!!! Zamiast pomoc to moze Ci jeszcze zaszkodzic....Ja osobiscie polecam paliwko diesel gold na statoilu drogie ale czuc roznice w jezdzie...:) i Radze posluchac mnie i innych kolegow z forum.:) Pozdrawiam
Opublikowano
Był tutaj jeden gość który wlał profilaktycznie stp silnik chodził nienagannie wlał zaczęły się cyrki włącznie z wymianą wtrysków jeśli dobrze pamiętam może zbieg okoliczności, może..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie to był ten gość, po którym napisałeś swojego posta :wink: Yoshi wie, co mówi.
Opublikowano
Ja wlalem raz i ani nie lepiej ani gorzej. Jak masz nie mocno zasyfiony uklad to nic sie nie stanie ale moze nie warto ryzykowac. Lepiej moze filt wymienic i zbiornik poczyscic.
Opublikowano
Hmmm ja powiem na swoim przykładzie. Używałem Liqui Moly diesel spulung 50zł buteleczka. Ale podzieliłem sobie tą porcje na dwa tankowania. I nie miałem żadnych problemów. Zaglądałem do baku to czyściutko było i jest. W każdym razie nic się działo, może trochę lepiej się zbierał. Ja też się długo zastanawiałem czy to zrobić akurat w tym samym czasie co kolega yoshimura01 miał problemy po zalaniu takiego specyfiku. Może jak by stosować taki specyfik od nowości w samochodzie co ileś tam km to by nie było się czym martwić. Chociaż ja jestem 2mies po regeneracji wtrysków i jakoś nie mam odwagi tego zalewać.
Opublikowano
Ja wlałem raz to g@)$% i teraz mi motor lekko przerywa w zakresie od 1800 do 2200 :twisted: w weekend jadę posprawdzać wtryski. STANOWCZO ODRADZAM!!!
Opublikowano
(...) Może jak by stosować taki specyfik od nowości w samochodzie co ileś tam km to by nie było się czym martwić. Chociaż ja jestem 2mies po regeneracji wtrysków i jakoś nie mam odwagi tego zalewać.

Właśnie z tymi preparatami jest tak jak Kolega pisze - jeżeli je się stosuje od nowości (co najmniej po przejechaniu pierwszych 50.000) to wtedy to jak najbardziej zdaje egzamin. Można też się pokusić o zalanie tego preparatu jeżeli auto jest świeżo sprowadzone z Niemiec i ma pewne pochodzenie (chodzi tu o jakość paliwa). Jeżeli auto było już dłużej eksploatowane w Polsce (najczęściej z drobnymi usterkami) i nie wiadomo gdzie tankowane wtedy wlewanie tych specyfików nie jest zalecane bo można skończyć tak jak to opisuje jeden z Kolegów - że zruszy cały syf i przytka to co najważniejsze. Ja osobiście zalewam STP raz na 70.000 (zgodnie z instrukcja producenta - chodzi tu głównie o proporcje) i jak na razie nie mam problemów.

Dolo
Opublikowano
(...) Może jak by stosować taki specyfik od nowości w samochodzie co ileś tam km to by nie było się czym martwić. Chociaż ja jestem 2mies po regeneracji wtrysków i jakoś nie mam odwagi tego zalewać.

Właśnie z tymi preparatami jest tak jak Kolega pisze - jeżeli je się stosuje od nowości (co najmniej po przejechaniu pierwszych 50.000) to wtedy to jak najbardziej zdaje egzamin. Można też się pokusić o zalanie tego preparatu jeżeli auto jest świeżo sprowadzone z Niemiec i ma pewne pochodzenie (chodzi tu o jakość paliwa). Jeżeli auto było już dłużej eksploatowane w Polsce (najczęściej z drobnymi usterkami) i nie wiadomo gdzie tankowane wtedy wlewanie tych specyfików nie jest zalecane bo można skończyć tak jak to opisuje jeden z Kolegów - że zruszy cały syf i przytka to co najważniejsze. Ja osobiście zalewam STP raz na 70.000 (zgodnie z instrukcja producenta - chodzi tu głównie o proporcje) i jak na razie nie mam problemów.

rozumiem że producenta STP bo BMW z tego co sie orientuję zabrania stosowania uszlachetniaczy itp :?:

(*pozdrawiam*)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widze same negatywne opinie na temat tego środka. Mimo złej opinii tego środka postanowiłem go zalać (raz się żyje :)). Zalałem całe opakowanie na ok 60l. Podczas jazdy nie zauważyłem jakiś większych zmian. Natomiast po przejechaniu całego zbiornika zauważyłem następujące zmiany:

- w zakresie 2000-3000 rpm zdecydowanie lepiej ciągnie

- korekcja jednego wtrysku się poprawiła (wcześniej byłem na kompie i jeden wtrysk obiegał od pozostałych, teraz jest lepiej)

- zużycie paliwa spadło o ok 0,5l/100km

- i co najważniejsze zmniejszył się bardzo dymienie, w skali od 1 do 10 to teraz dałbym gdzieś 2-3. Gdzie 10 to umiarkowane kopcenie przy ostrym przyspieszaniu (nie kopcenie jak stary Jelcz :)). Teraz prawie nic nie widać, nawet w nocy jak ktoś jedzie za tobą.

Tak więc jak dla mnie to same plusy i pewność że układ paliwowy jest czysty. Na pewno niedługo znowu zaleje tym środkiem :D

Wydaje mi się że warto od czasu do czasu zalać jakiś środek (nie koniecznie STP) do czyszczenia wtrysków gdyż nasze paliwo jest naprawde kiepskie.

Aha producent zaleca używanie co 5.000km a nie 50.000 !!!!

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
Panowie jeśli już decydujecie się na czyszczenie układu paliwowego wysokiego ciśnienia czy to w CR czy na Pompie to odradzam stosowanie środków dolewanych do zbiornika, bo jak już wyżej było napisane płuczą cały syf ze zbiornika i pchają go w stronę Pompy i wtryskiwaczy, no niestety filtr wszystkiego nie wyłapie. Edytowane przez Tomek1983asd
.
Opublikowano
Mi tak przerywał silnik jak przez pomyłkę wlałem 20l. benzyny na pusty zbiornik :mad2: benzyna nie do diesla i źle na niego działa... ten specyfik widać też :nienie: