Skocz do zawartości

Problem z Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam mały problem polega na tym ze klimatyzacja nie chce mi się włączać pewnie z tego powodu ze na desce rozdzielczej pokazuje mi -20 C

Pytanie jak skalibrować temperaturę ? Sprawa tego typu ze na pewno jest wszystko w porządku jeśli chodzi o czujniki itp. Po prostu byłem u mechanika i cos mi tam namieszał przy liczniku z jakimiś ustawieniami i od tamtej pory mam minusowa temperaturę oczywiście jeśli jadę autem ona rośnie ale nigdy do faktycznego stanu na zewnątrz

Opublikowano
masz urwany przewód od czujnika temp. znajdującego sie w nadkolu..
Opublikowano
czujnik temp powietrza zewnętrznego znajduje sie pod zderzakiem po prawej stronie albo masz zerwany przewód albo czas na wymianę czujnika
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

witam ponownie panowie mam pytanie w jakim czasie albo po przejechaniu ilu km. macie temperaturę silnika taka jaka powinna byc czyli wskazówka pionowo przypuszczając ze na zewnątrz jest tak jak teraz czyli 2 do 5 C

problem w tym ze robie jakies 15 do 20 km z czego 15 km wioski a 5 km miasto i wskazówka jeszcze nie jest na pion od temp.

Chodzi oto czy to normalne w dislach ze jak jest chłodniej na zewnątrz to potrzebuje więcej czasu na nagrzanie sie silnika a możne sprawa polega na tym ze mam nawiez na ciepło właczony i na środek auta mam 23 C ustawione ?

W każdym bać razie jak było cieplej na zewnątrz to w miarę szybko silnik się nagrzewał a teraz wolniej przez co więcej spala

Opublikowano
Ma stać pionowo po około 2-4 km max
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To zupełnie normalne w dieslach z rozwalonym termostatem.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam panowie małe pytanie czy przy temp np 0 do - 15 wiatrak ten co sie znajduje za chłodnica to chyba jest ten co ma w sobie to wisko całe, czy przy tak niskich temperaturach jak odpalam auto on powinien sie od razu kręcić czy dopiero po czasie jak silnik sie nagrzeje

A drugie pytanie jakie moga byc powody ze silnik sie słabo grzeje ( termostat wymieniłem Orginał )

Opublikowano
Wisko moze sie krecic caly czas a ktory termostat wymieniles bo masz 2? poczytaj o termostacie EGR

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
  • Autor
Wisko moze sie krecic caly czas a ktory termostat wymieniles bo masz 2? poczytaj o termostacie EGR

No z tego co wiem to chyba mam jeden termostat ze tego EGR to nie mam kurcze teraz to juz nie wiem

No wymiana głównego

O znalazłem na tej stronie pokazuje mi ze nie mam termostatu EGR http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=11_2842&hg=11&fg=35&hl=17

Opublikowano
olej te rysunki, otwórz maskę, zdejmij osłonę przednią silnika i sprawdź czy masz czy nie. bo to on odpowiada za szybkie nagrzewanie, sprawny na zimnym ma nie przepuszczać.
Opublikowano
witam ponownie panowie mam pytanie w jakim czasie albo po przejechaniu ilu km. macie temperaturę silnika taka jaka powinna byc czyli wskazówka pionowo przypuszczając ze na zewnątrz jest tak jak teraz czyli 2 do 5 C

U mnie przy temperaturze ujemnej - jak do tej pory - silnik potrzebuje około 12-15 minut (jazda miejska, trochę korków we Wrocławiu) żeby wskazówka stała już idealnie w pionie. W tym czasie przejeżdżam dystans około 3-4km - ale trzeba pamiętać, że jest to przykorkowane czasem miasto.

Pzdr.