Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam pytanie związku z wymianą żarówki w ringach w e90.

Kupiłem tydzień temu bmw e90 i nie świecą mi ringi w jednej lampie , więc kupiłem żarówkę w aso za 108 zł i chciałem ją wymienić i pojawił się problem , mianowicie znajomy mi powiedział że trzeba ściągać zderzak żeby wymienić tą żarówkę.

Miał rację czy jest jakieś obejście tego.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 315
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Temat juz byl poruszany, :search:

Tak na szybko, to aby wymienic zarowke to musisz zdjac kolo i zdemontowac nadkole od przodu, a pozniej wymienic zarowke.

Jesli bedziesz mial problem z umiejscowieniem jej w reflektorze to wtedy moze zajsc potrzeba wyjecia lampy i do tego trzeba juz zdjac zderzak.

Zerknij tu: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=189399&page=3

Ten link juz jakis poglad Ci da.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Tak myślałem że jest już ten temat gdzieś.

To dzisiaj z próbuje ją założyć tylko że mam inną żarówkę niż tą co mi linka wysłałeś , moja jest z małym halogenem a nie diodami i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie no ale spróbuje.

Dzięki i pozdrawiam. :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja u siebie wymieniłem od maski, bez zdejmowania kola itd. nie było łatwo ale następnym razem pójdzie mi juz szybciutko
Opublikowano

1. zdjąć koło

2. odkręcić przednią częsć nadkola i odchylić. Dostep bezproblemowy. Nie ma potrzeby wyciągania lampy czy demontownia zderzaka.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
co do wymiany żarówki w ringach to po co kupować w serwisie i płacić takie grube pieniądze za taką marną żarówkę 12V 10W taka sama jak w latarkach siedzi kupujesz taką w focie za 5 zł i po prostu odcinasz spiek w oprawce żeby wyjąć żarówkę wkładasz nową taką samą za 5 zł wciskasz w oprawkę cały wkład i po robocie :) przerobisz raz tak oprawkę i już zawsze ta wymiana kosztować cię będzie 5 zł :) jak masz chęć można sobie założyć 12V 20 W mocniej świeci :) ja wymieniałem od strony nadkola n a najlepsza jest satysfakcja że wydałeś 5 zł a nie 110 zł :)
Opublikowano
co do wymiany żarówki w ringach to po co kupować w serwisie i płacić takie grube pieniądze za taką marną żarówkę 12V 10W taka sama jak w latarkach siedzi kupujesz taką w focie za 5 zł i po prostu odcinasz spiek w oprawce żeby wyjąć żarówkę wkładasz nową taką samą za 5 zł wciskasz w oprawkę cały wkład i po robocie :) przerobisz raz tak oprawkę i już zawsze ta wymiana kosztować cię będzie 5 zł :) jak masz chęć można sobie założyć 12V 20 W mocniej świeci :) ja wymieniałem od strony nadkola n a najlepsza jest satysfakcja że wydałeś 5 zł a nie 110 zł :)

http://allegro.pl/item1071849666_bosma_0140_501254_hal_12v_20w_ba9s_hurt.html i wtedy jako DRL same ringi, ciekawe jak to świeci.. i ciekawe czy się nic nie stopi..

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rade jednak nadkolem się da tak jak mówiliście. A co do żarówki za 6 zł to spróbuje następnym razem :wink:

pozdrawiam. :D

Opublikowano

Ja wolę nie experymentować... już jedną lampę z nadtopionymi światłowodami (ringami) mam na pamiątkę ;), ale powodem tego było brak szkiełka absorbującego ciepło żarówki, które podejrzewam na skutek dostania się tam wody pękło.. ciekawe tylko czy to szkiełko jest na tyle mocne, żeby wytrzymać 23w :roll: ja wolę nie próbować :D

Pzdr.

Opublikowano

Panowie czy ktos jezdzi z BA9S 20W? Sa jakies skutki uboczne? Ktos cos wie w powyzszym temacie?

Znalazlem, ze BA9S 10W daje strumien swiatla 200lumenow przy temperaturze barwy swiatla 2900 stopni Kelvina. Odpowiednio zarowki BA9S 20W i BA9S 20W halogen daja 340 i 450lumenow. Czyli jak widac dla halogenowej zarowki jest ponad dwukrotny przyrost. Teraz probuje znalezc dane ile ciepla wytwarzaja te zarowki.

Tutaj ciekawa wyszukiwarka: http://www.donsbulbs.com/cgi-bin/r/t.pl?searchb=ba9s+20W&bclick.x=0&bclick.y=0

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wymieniłem żarówki ringów w swojej e90 i żadnego zderzaka ściągać nie trzeba. Auto na lewarek podnieść odkręcić koło i zdjąć nadkole. Idealny dostęp wszystko widać i po sprawie. Można to robić przez komorę silnika na wyczucie też się uda ale lepiej zdjąć nadkole.
Opublikowano

Piszecie żeby zdjąć nadkole. Chodzi o zewnętrzny element (blachę) czy plastik wewnątrz komory gdzie jest koło?

sowa23: możesz zrobić trochę dokładniejszy DIY Twojego pomysłu?

Opublikowano
Piszecie żeby zdjąć nadkole. Chodzi o zewnętrzny element (blachę) czy plastik wewnątrz komory gdzie jest koło?

sowa23: możesz zrobić trochę dokładniejszy DIY Twojego pomysłu?

Skąd Ty tam blachę wytrzasnąłeś :), chodzi o plastikową część przedniego nadkola :) tą bliżej zderzaka :) hehe

Pzdr.

Opublikowano

Tak, chodziło mi o błotnik... Rzeczywiście takaż to głupota, że wstyd mi przed całym światem... O Wszechwiedzący!

Tolerancja i wyrozumiałość niektórych bogów wszechwiedzy jest niezwykła...

eXiDe - no jakoś mi się tam ta blacha zaplątała :-)

Opublikowano
rzeczywiscie trzeba byc alfa i omega bo pewnie wiekszosc populacji zdejmuje blotnik do wymiany zarowki albo przynajmniej przychodzi im to na mysl :lol:
  • Zarejestrowani
Opublikowano

Poszukaj na Ebayu , albo po prostu wpisz w google LUX 5.0 lub LUX 5.1.

Albo bezpośrednio http://www.namotorsports.net/detail.cfm/part_cd/MDSLUX5.0

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja założyłem led-y (allegro) i ładnie świecą i mam nadzieję tam nie zaglądać przez dłuższy czas! I nie ma żadnych błędów

Ja też, ale po trzech miesiącach jeden padł i wróciłem do żarówek - te zwykle wytrzymują więcej niż rok i kosztują 10 zł za szt. Jak będą oryginalne BMW to może się skuszę - bo garażowa lub chińska produkcja się nie sprawdziła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
a jakie ledy miałeś założone ? tak ku przestrodze ? i jakich mam szukać żarówek do tych kloszy bmw ? zwykłe w5w nie maja tego metalowego trzpienia Edytowane przez halfi