Skocz do zawartości

320i Trzeci kpl tarcz hamulcowych przerobiony na chipsy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przeciągu 1,5 roku zjeździłem już trzeci kpl tarcz hamulcowych przednich. Na początku były Febi, potem Jurid a obecnie ATE PD (po miesiacu jeżdzenia) - wszystkie szlag trafiał po dłuższej trasie z większymi prędkościami - parę hamowań i zonk :evil:

Zaciski i tłoczki na pewno się nie zapiekają. Klocki jakich używam to standardowe ATE. Tarcze docierane delikatnie. Jak kupiłem auto to siedziały zwykłe ATE - były proste do samego końca ale cienkie - teraz żałuję że ich sie pozbyłem :oops:

Chcę wysłać obecne tarcze na reklamację (tak samo jak poprzednie Juridy) ale muszę założyć coś innego. Zastanawiam się nad Brembo MAX lub Zimmermannami Sport (o jednych i drugich słyszałem wiele dobrego jak i złego) jak i EBC - może coś doradzićie :?:

Opublikowano
ja juz zrobilem 70tys na tarczach ktore byly u poprzedniego wlasciciela i juz konczy sie ich zywot. Czytalem tez na ten temat i ludzie polecaja Zimmermann Sport. Chyba sam sie na takie wlasnie zdecyduje.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

EBC to sobie odpusc od razu Z tych co podales to BREMBO używam w dwoch autach i jest oki do M-ki tez mam nowe Brembo tylko ORO :D

Ogolnie niewiem ile chcesz wydac ale polecil bym ci Brembo ORO ew MAX i klocek FERODO DS performence i nie ma opcji ze sie pognie :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Klocki DS czy ATE PP odpadaja z racji ceny i tego że mam miesięczne "zwykłe" ATE.

Zdążyłem się zorientować ze tarcze Brembo MAX czy Zimmermanny SPORT to wydatek ok 500zł i tyle jestem w stanie wydać. Na ORO to pewnie ze 2x tyle trzeba wypluć :?:

Opublikowano
Ja za oro do M3 dalem 950zl Ale MAXy tez daja rade :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i z brembo max zrobiły sie chipsy :evil:

Zrozumiałbym jezeli szlag by trafił jedną tarczę (wjazd w kałużę, krzywa piasta). Tarcze nie są popękane czy przypalone tylko mają bicie

Opublikowano
stawiałbym jednak na krzywe piasty,bo tyle kompletów tarcz i w tak krótkim czasie to jest niemożliwe.Zobacz Piasty a przy okazji sprawdz czy tłoczek na pewno się cofa.Może być że klocek minimanie trze o tarcze powodując jej zagrzanie a w konsekwencji dłuższej jazdy przegrzanie i bicie
Opublikowano

Mój rekord to tarcze ATE w 320i przetrwały ok 50 tys.Zużyły się i nie trzymały wymiaru,ale wytłumaczyłem

sobie ,że to były Chińskie tarcze ATE i dlatego taki przebieg

Jeśli chodzi o drżenie ,to musisz tarcze wykańczać techniką jazdy,skoro po wymianie tarcz przez chwilę jest dobrze.

Opublikowano

Podejrzewam,że w twoim przypadku raczej chodzi o technikę jazdy :D .

Mam ten sam problem w każdym samochodzie jaki do tej pory posiadałem.

Nowe hamulce w moich rękach wytrzymują maks 5tyś.km i zaczynają bić.

W obecnej E36 mam już 3 komplet.Teraz mam Ate PD i klocki Ebc Red i prawa tarcza zaczęła bić po około 7 tyś. więc i tak sporo przejechałem na tym zestawie.

Opublikowano

Ostatnie tarcze Brembo MAX załatwiłem jednym wyjazdem do Chorwacji. Nie powiem - było trochę górzystego terenu i auto załadowane na maxa ale i tak starałem się oszczędzać tarcze. Wg mnie jak by były przegrzane to powinny się zrobić fioletowe - a tu nic.

Błędny montaż, zapiekające tłoczki itp śpiewki można włozyć miedzy bajki. Wczoraj rozmawiałem z przedstawicielem jednej z hurtowni od której brałem MAXy - na stwierdzenie że się pogięły odpowiedział: "a czego sie spodziewałeś po tarczach robionych w Polsce". Do tej pory byłem przekonany ze tylko zwykłe brembo u nas klepią a tu zonk. Czyli jeden szajs brembo max, mikoda czy Hart sport :duh:

Pewnie na dniach zakupię zimmermanny - zobaczymy jak one sobie poradzą

Opublikowano
Od 3-lat mam klocki i tarcze Lucasa zrobiłem na nich około 50tyś , żadnych problemów przetrwały kilka ostrych hamowań (śmierdziało spalenizną) a klocków zostało jeszcze jakieś 3-4mm .
Opublikowano
Ja jeżdże na delphi i klocach delphi .Jestem zadowolony..czasem hamuje z prędkości 180 co często się zdarza i nic złego się nie dzieje.Tarcze ładnie dotarte nie ma bić. Dużo zależy od stylu jazdy. :norty:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano (edytowane)
Podejrzewam,że w twoim przypadku raczej chodzi o technikę jazdy :D .

Mam ten sam problem w każdym samochodzie jaki do tej pory posiadałem.

Nowe hamulce w moich rękach wytrzymują maks 5tyś.km i zaczynają bić.

W obecnej E36 mam już 3 komplet.Teraz mam Ate PD i klocki Ebc Red i prawa tarcza zaczęła bić po około 7 tyś. więc i tak sporo przejechałem na tym zestawie.

Ja się pytam: Jak wy to robicie??!! Ja mam z przodu Bosch, tył SBS i jeżdżę po takim terenie gdzie widziałem już nówka samochody zatrzymujące się po drodze bo wymiękają, a ja tam specjalnie nie oszczędzam i do puki mnie swąd hamulców nie wygoni z samochodu to piłuje (a nigdy mnie nie wygonił bo zamykam wtedy szyby :mrgreen: ) Dlatego się pytam JAK? Na jazdę rajdową się hamulce modyfikuje a nie standardowe tarcze mieli, a na zwykłą jazdę zwykłe tarcze wystarczają :P

Edytowane przez ufo000000
Opublikowano

No to trzeba zinwestowac w BREMBO ORO i klocki DS2000 :twisted:

Drogo ale ich sie nie zajedzie tak latwo :wink:

Opublikowano

Ja tego nie przeżywam.Jak się tarcze pokrzywią to zakładam nowy komplet i jeżdżę aż się znowu pokrzywią.

Odkąd mam samochód ani razu nie dojeździłem klocków żeby się skończyły z grubości.

Prędzej tracze tak biją,że nie da się jeździć i idzie nowy komplet :twisted: .

Opublikowano
Tarcze Brembo bardzo łatwo potrafia sie krzywic. Polecam Zimmermann.

Miales doczynienie z BREMBO ORO czy opinie masz po MAX i innych niskobudzetowych produkcjach ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś rozpoczęty test tarcz Zimmermann wraz z klockami TEXTAR - będę informował na bieżąco jak się sprawują :wink:

Tymczasem Brembo MAX idą na reklamację :evil:

• 2 tygodnie później...