Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni zauważyłem pewną nieprawidłowość. Podczas jazdy powyżej 60km/h kiedy hamuje to czuje lekkie drganie na pedale hamulca i lekki dźwięk pokrywający się z częstotliwością drgania - gdy prędkość spada poniżej 60km/h zjawisko ustępuje.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?! albo coś podobnego. Dzwięk jest typu 'tuptuptup' - jakby człapanie opony kiedy hamuje

p.s. ze 2 tyg temu założyłem 2 nowe gumy na przód, z tyłu zostały stare - nie wiem czy to coś ma wspólnego..

pozdrawiam

Opublikowano
gumy niemaja nic z tym wspólnego, a tym zjawiskiem sie nie przejmuj to ABS reaguje na wcisniecie padalu hamulca.

wcześniej tego nie miałem, a jeżdżę tym autkiem od 2 lat :)

Opublikowano
Bicie pedalu oznacza krzywe tercze hamulcowe. Dzieje sie tak np. gdy po chamowaniu z duzej predkosci zatrzymasz sie na swiatlach- wtedy tarcza stygnie nierownomiernie i potrafi sie wypaczyc. Mozesz miec tez slabo przykrecone kolo - lepiej sprawdz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze sprawdź łożysko piasty koła.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Yhy... Tylko te nowe to kup sobie jakieś porządne, np. ATE, bo jak kupisz tarcze z plasteliny, to po 1-2 m-cach będzie to samo...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
w pierwszej kolejności na twoim miejscu sprawdziłbym zawias, zużyte łożysko, wybita tuleja wahacza górnego, luz na końcówkach/drążkach układu kierowniczego daje takie efekty. Miałem tak u siebie, wszystko ewidentnie wskazywało na krzywe tarcze, już miałem wymieniać na moje szczęście pierw wymieniłem łożysko z piastą i jak ręką odjął. Wymienisz proste tarcze na nowe, pojeździsz z 4tys km i będzie powtórka z rozrywki. PS. tarcze ate = turbo badziewie, sprzedawca oczywiście wmówi że takie idą na pierwszy montaż, mnóstwo tego było na forum ...
życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
a przy hamowaniu nie czujesz bicia na kierownicy? jesli przy hamowaniu czujesz bicie na kierownicy, to 100% tarcze.
Opublikowano
A może na początek spróbuj przetoczyć tarcze zamiast je od razu wymieniać. Chyba ze już dość długo je użytkujesz i nie ma już co przetoczyć ;P
Opublikowano
yyyy przetaczac tarcze? bez przesady... to mozna bylo zrobic w aucie za 1-3k ale nie w BMW... to juz lepiej uzywane tarcze -jakby co, mam z mojej rozbitej E39 praktycznie nowki - 100% nie bija. :D
Opublikowano

Mam rok produkcji grudzień 2008. A przebieg 103 tys km! przebieg jest prawdziwy!

Większość rzeczy od nowości nie były wymieniane, tarcze podejrzewam że też...mam lekkie bicie kierownicy podczas hamowania, drganie pedału hamulca i ten dźwięk...

Skoro Ate nie polecacie to co powiecie o firmie DACO?

BRABUS odezwij sie na PW ze swoja oferta :)

Opublikowano
Jeśli samochód stał dłuższy czas- tarcze pordzewiały- i od tego może pochodzić bicie- klocki nie zawsze "zdrapią" rdze. Można przetoczyć i nie ma problemu - no chyba żę nie ma co przetaczać:P

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
Mam rok produkcji grudzień 2008. A przebieg 103 tys km! przebieg jest prawdziwy!

Większość rzeczy od nowości nie były wymieniane, tarcze podejrzewam że też...mam lekkie bicie kierownicy podczas hamowania, drganie pedału hamulca i ten dźwięk...

Skoro Ate nie polecacie to co powiecie o firmie DACO?

BRABUS odezwij sie na PW ze swoja oferta :)

A ja Ci radzę kupić ATE, ale nie takie co tylko pudełko mają tej marki, ale również zawartość... I jak ktoś Ci będzie je zakładać, to niech się przyłoży i wyczyści wszystko jak należy...

Jedyne

Opublikowano
Jeśli samochód stał dłuższy czas- tarcze pordzewiały- i od tego może pochodzić bicie- klocki nie zawsze "zdrapią" rdze. Można przetoczyć i nie ma problemu - no chyba żę nie ma co przetaczać:P

Taka opcja odpada, że coś zardzewiało od stania w ostatnim czasie ;]

Czy jest jakaś wyrobiona opinia o tarczach? bo z tego co czytam na forum, to ilu użytkowników tyle opini :)

Potrzebuje coś do zwykłej codziennej normalnej jazdy - nie wariuje za kółkiem

Opublikowano

Taka opcja odpada, że coś zardzewiało od stania w ostatnim czasie ;]

Czy jest jakaś wyrobiona opinia o tarczach? bo z tego co czytam na forum, to ilu użytkowników tyle opini :)

Potrzebuje coś do zwykłej codziennej normalnej jazdy - nie wariuje za kółkiem

wlasnie tu niema zadnej przesady ani szpanu w kupowaniu dobrych tarcz,bmw,pod tym wzgledem mozna powiedziec jest unikalne ,i wiele osob ma problemy z biciem na kierownicy,i najczesciej jest to problem pogietych tarcz,ja przerabialem temat we wszystkich moich bemkach,zawsze jak kupilem cos taniego to zalowalem,miesiac temu zmienilem wszystkie tarcze +klocki na zimmermann,i jak do tej pory jest b.dobrze,mam nadzieje ze tak bedzie do zuzycia,jesli chodzi o firmy to kazda firma ma swoich zwolennikow,poczytaj opinie,ja moge polecic zimmermann,+takiez klocki ,ale pewnie ktos moze polecic cos innego ,ate,brembo itd,aha i jeszcze prawidlowy i staranny montaz,a potem spokojne hamowanie przez kilkadziesiat kilometrow (do ulozenia klockow,i dotarcia tarcz)
Opublikowano

Jak już będę kupował to chciałbym uniknąć podróbek...

Bewan mógłbyś kogoś polecić z allegro? o ile tam kupowałeś

Opublikowano

no wlasnie na alegro kupilem niestety niejestem tam zaloisalem opini,ale wszystko jak w rozmowie i szybko,dobierz tylko do swojego modelu bo sa rozne wielkosci a to link do jakiej jego aukcjihttp://moto.allegro.pl/item996518277_tarcze_klocki_ham_bmw_e39_e_39_zimmermann.html
Opublikowano

no wlasnie na alegro kupilem niestety niejestem tam zaloisalem opini,ale wszystko jak w rozmowie i szybko,dobierz tylko do swojego modelu bo sa rozne wielkosci a to link do jakiej jego aukcjihttp://moto.allegro.pl/item996518277_tarcze_klocki_ham_bmw_e39_e_39_zimmermann.html

Nie rozumie. Masz jakieś zastrzeżenia do sprzętu co podałeś ?

Opublikowano

Nie rozumie. Masz jakieś zastrzeżenia do sprzętu co podałeś ?

nie tylko sprawdzalem i niemozna bylo otworzyc tego linku,ta firma to lidmar,ja jestem zadowolony chyba pierwszy raz po wymianie tarcz
Opublikowano
Jeśli chodzi o link do aukcji jak wyżej, to najbardziej podoba mi się napis na pudełku "QUALITY MADE IN GERMANY", bo wynika jakby z niego, że tylko jakość jest wyprodukowana w Fatherlandzie, no i być może pudełko... Same tarcze są pewno zrobione przez małe rączki żółtych ludzików ze specjalnej stali stopowej (z domieszką plasteliny) :mrgreen:

Jedyne

Opublikowano
Jeśli chodzi o link do aukcji jak wyżej, to najbardziej podoba mi się napis na pudełku "QUALITY MADE IN GERMANY", bo wynika jakby z niego, że tylko jakość jest wyprodukowana w Fatherlandzie, no i być może pudełko... Same tarcze są pewno zrobione przez małe rączki żółtych ludzików ze specjalnej stali stopowej (z domieszką plasteliny) :mrgreen:
niechodzilo mi konkretnie o te aukcje,tylko o sprzedawce,ja mialem chyba inne zdjecie,niewiem jakie raczki robily te tarcze wiem ze za takie same,moze z tych samych raczek zaplacilbym tu gdzie mieszkam ok czterokrotnie wiecej,a i tak moglyby soe pogiac te puki co sa ok ,jak nigdy dotad,a kupowalem roznych marek,i w roznych samochodach zawsze mialem problem z biciem,kiedys nawet po pierwszym chamowaniu,co di chinszczyzny do ktorej nawiazujesz,to ciezko gdybac to jest w kazdej dziedzinie,teraz niema jak sprawdzic wiarygodnosci,ja polecilem tego sprzedawce bo jestem zadowolony z zakupu,rownie dobrze inny tez ma czesci w dobrej jakosci i wywiazuje sie bez zgrzytow,wiadomo ze kupowanie wszystkiego to loteria zawsze mozna trafic na buble
Opublikowano
a jesli juz nowe - to firmowe, roznica rzedu 50-100 zlotych na komplecie, a nawet mniej, a jednak jakosc to jakosc -> np. http://moto.allegro.pl/item1000250583_ate_sport_tarcze_hamulcowe_bmw_e39_seria_5.html - jesli chodzi o firme RS Auto Czesci - firma sprawdzona - ceny bardzo dobre, ja nie raz kupowalem od nich rozne rzeczy i smialo moge polecic.(odbieram osobiscie - bo to 5 km ode mnie, ale z wysylka tez nie ma problemu - wszystko legalnie, na paragon lub fuckture VAT.)